Streik og opptøyer i Hellas på grunn av «kvelende» inflasjon

0
Fra streikedemonstrasjon i Aten. Skjermdump

Greske arbeidere gikk ut i en endagsstreik på onsdag. Dette er den andre streiken av denne typen i år. Ifølge Reuters, krever arbeiderne høyere lønninger så de kan klare de økte kostnadene som følger av den høye inflasjonen.

Tusener marsjerte i hovedstaden Athen for å demonstrere. Blant parolene var «Nei til nedbemanninger» og «Ingen lønnskutt». Utenfor parlamentet brøt det ut opptøyer, og demonstranter kastet Molotov-cocktailer mot politiet, som på sin side brukte tåregass.

Den greske økonomien har i år vokst nær dobbelt så mye som eurosonen. Dette er takket være at turismen har tatt seg opp etter at Covid-restriksjoner ble lettet på.

Giorgios Paliouras, en pensjonist som var med og demonstrerte sa: «Vi orker ikke lenger de høye kostnadene. Vi orker ikke lenger fattigdommen. Vi orker ikke lenger utmattelsen.»

Fagforeningen GSEE, som representerer arbeidere i privat sektor, hadde oppfordret til streiken for å protestere mot «inflasjonen som kveler greske husholdninger, og mot noe i nærheten av jungelens lov som råder i arbeidsmarkedet»

Selvom inflasjonen er ille nå, så mener noen at det kan bli enda verre.

I et brev til sine investorer, skriver Elliott Management Corp at den globale økonomien er i en «ekstrems krevende» situasjon som kan lede til hyperinflasjon.

Med hyperinflasjon menes det gjerne en inflasjonssyklus uten noen form for tendens til å stabilisere seg. Typisk kan man si at hyperinflasjon betyr prisstigninger på 50 prosent eller mer i måneden. 

https://www.investopedia.com/terms/h/hyperinflation.asp

https://www.sciencedirect.com/topics/economics-econometrics-and-finance/hyperinflation

Firmaet som ledes av milliardæren Paul Singer og Jonathan Pollock, sa til klientene sine at investorer ikke må anta at de har sett alt bare fordi de har opplevd børskrasjet i 1987, dot-com-boblen og finanskrisen i 2008.

De la til at «den ekstraordinære perioden med billige penger går mot slutten og grunnen er beredt for konsekvenser som vil gå mot eller over yttergrensene av det man har sett i hele perioden siden den andre verdenskrig.»

I brevet fra Elliott Management Corp. Skal det ha stått at verden er på vei mot en hyperinglasjon som kan føre til samfunnskollaps verden over og nasjonale eller internasjonale konflikter.

Forrige artikkelErklære pandemiamnesti?
Neste artikkelUSAs dreining til Asia og Europa i stillingskrig