Store nyhetsorganisasjoner oppfordrer endelig USA til å droppe anklagene mot Julian Assange

0
Blue decorative plaster texture with vignette. Abstract grunge background with copy space for design.

New York Times og fire andre nyhetsorganisasjoner forteller den amerikanske regjeringen at «publisering er ikke en forbrytelse»

Av Dave DeCamp, Anti-War, 28. November, 2022

Fem store vestlige nyhetsorganisasjoner har endelig uttalt seg for WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assage og oppfordrer den amerikanske regjeringen til å droppe anklagene mot ham.

I et brev til den amerikanske regjeringen sa redaktørene og utgiverne av The New York Times, The Guardian, Le Monde, DER SPIEGEL og El País at «publisering er ikke en forbrytelse», og at det var på tide for USA «å avslutte sin rettsforfølgelse av Julian Assange for publisering av hemmeligheter».

De fem nyhetskildene hadde stor nytte av dokumenter utgitt av WikiLeaks og jobbet med organisasjonen for å publisere utenriksdepartementets interne meldinger («cables«) i en utgivelse kjent som «Cable Gate». Brevet forklarer at Assange har møtt «de alvorligste konsekvensene» for å ha mottatt disse lekkasjene og andre fra varsleren Chelsea Manning.

Brevet sier: «Den 12. april 2019 ble Assange arrestert i London på en amerikansk arrestordre, og har nå blitt holdt i tre og et halvt år i et britisk høysikkerhetsfengsel som vanligvis brukes for terrorister og medlemmer av organiserte kriminelle grupper.»

Mens Assange blir holdt i Belmarsh Prison uten anklager, har han vært utsatt for psykisk tortur, fastslått av FNs spesialrapportør. Dersom han blir utlevert til USA kan han risikere opptil 175 år i et fengsel med maksimal sikkerhet.

Det amerikanske justisdepartementet anklaget Assange for å bryte spionasjeloven, selv om han anvendte standard journalistisk praksis for å motta informasjonen han publiserte. Brevet forklarer at Obama-administrasjonen avsto fra å søke Assanges tiltale på grunn av presedensen den kunne sette.

Trump-administrasjonen bestemte seg for å forfølge anklager mot Assange. «Men under Donald Trump endret posisjonen seg. Justisdepartementet baserte seg på en gammel lov, spionasjeloven fra 1917 (designet for å rettsforfølge potensielle spioner under 1. verdenskrig), som aldri har blitt brukt til å rettsforfølge en utgiver eller kringkaster,» sa nyhetsorganisasjonene.

Trump-administrasjonens beslutning om å tiltale Assange var sannsynligvis relatert til WikiLeaks’ publisering av dokumenter som i detalj avslørte CIAs hackingverktøy, kjent som Vault 7. Mens det ikke var noe ulovlig ved publiseringen, og Assange blir anklaget for ikke-relaterte lekkasjer, gjorde Vault 7 – CIA og daværende direktør Mike Pompeo rasende.

I fjor, i en bombe av en rapport, avslørte Yahoo News at CIAs Pompeo planla å kidnappe og diskuterte å myrde Assange på grunn av utgivelsen av Vault 7. Rapporten har blitt referert av Assanges juridiske team, for å argumentere mot beslutningen til Storbritannias tidligere innenriksminister om å utlevere ham til USA. Denne beslutningen blir for tiden anket.


Major News Organizations Finally Urge US to Drop Charges Against Julian Assange

Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp:

https://news.antiwar.com/author/dave_decamp/

Oversatt for Steigan.no av Hans Snøfjell.


steigan.no har uten sammenlikning den største og mest omfattende dekninga av saka til Julian Assange i Skandinavia. Nesten 120 artikler. Se Julian Assange.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 33, 1. til 12. oktober 2022
Neste artikkelLandbruks- og matministeren tar ikke bøndene i Norsk Bonde– og Småbrukarlags bekymring på alvor
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.