Oppgjøret til pelsdyrbøndene utsatt igjen

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock

For seks uker sida kom endelig den etterlengtede meldinga, erstatningen til pelsdyrbøndene var i ferd med å bli sluttført og tilbudene skulle komme ut.  

Av Romy Rohmann

Vi skrev om dette på Steigan.no den 7. oktober:

Nå kommer endelig kompensasjon etter vedtak om avvikling av pelsdyrnæringa.

Nesten 300 familier har venta i 4 år på erstatning etter at levebrødet deres blei vedtatt avvikla etter Jeløya erklæringa og Venstre gikk inn i Solbergregjeringa.

Nå har 258 pelsdyrbønder levert krav om erstatning, fristen for dette var 1.oktober.

Tirsdag 8.november uttalte Robert Rønning, kommunikasjonsdirektør i Landbruksdirektoratet til Nationen at takseringene har stoppet opp fordi direktoratet har oppdaget mangler ved grunnlagsmaterialet for takseringen.

Landbruksdirektoratet la seinere ut ei pressemelding om at de er i dialog med Norsk Landbrukstakst om avtaleforholdet og den 11.november gikk de ut med følgende melding:

Landbruksdirektoratet har i et møte i dag varslet Norsk Landbrukstakst om at samarbeidet om taksering av pelsdyranlegg avsluttes.

Dette vil føre til forsinkelser i erstatningsoppgjøret til mange pelsdyroppdrettere.

https://www.landbruksdirektoratet.no/nb/nyhetsrom/nyhetsarkiv/samarbeid-om-taksering-avsluttes

Nationen skriver i sin leder 13.november

I november 2016 vedtok et bredt stortingsflertall, inkludert H og Frp, at pelsproduksjon hadde en framtid i Norge. Det skulle gi en innbruddsherjet, utsatt næring ro og forutsigbarhet.

Slik gikk det ikke. I januar 2018 gikk Venstre inn i regjering. I regjeringsplattformen fikk Venstre sine regjeringspartnere H og Frp til å vrake sin primærpolitikk, og gå med på å forby produksjon av pels i Norge.

I snart fem år har norske pelsprodusenter og deres familier levd i uvisshet og utrygghet. Milliardverdier blir nullet når forbudet trer i kraft fra 1. januar 2025.

– Endelig får bøndene erstatning, meldte Sps finanspolitiske talsperson Geir Pollestad til NTB 25. september i år.

Slik gikk det ikke. I forrige uke ble Norsk Pelsdyralslag innkalt til møte med Sp-statsråd Sandra Borch. Her fikk bøndene enda en kalddusj: Takstprosessen i næringen er nullet, og må starte på nytt.

Nationen avslutter sin leder med følgende:

Nedleggelsen av produksjon av pels, en vare det fortsatt er lovlig å importere til Norge, startet som en farse. Den må ikke ende i tragedie. Det påligger dagens regjering å legge vekk millimetermålet og heller fokusere på rask og raus erstatning.

Forbudet mot pels var ment å ivareta individers velferd. Velferd koster, for dyr som for folk.

Landbruks- og matminister Sandra Borch var torsdag 10.november i et hastemøte med Landbruksdirektoratet og Norges Pelsdyralslag. Temaet for møtet var direktoratets stans i takseringen av pelsdyranlegg i regi av Norsk Landbrukstakst, og dermed også stans i utbetalingene. Landbruksdirektoratet mener at det er mangler ved grunnlagsmaterialet som er brukt i takstene av Norsk Landbrukstakst SA.

Sandra Borch skrev også i ei pressemelding:

Det har oppstått en svært kjedelig situasjon når det gjelder taksering av pelsdyranleggene. Den skulle jeg gjerne ha vært foruten.

Jeg er opptatt av at takstene skal bli korrekte slik at oppdretterne får et korrekt oppgjør i tråd med Stortingets beslutning, og jeg er opptatt av at det ikke skal bli noen unødvendige forsinkelser på grunn av den situasjonen som har oppstått.

Forrige artikkelTyrkia anklager USA for medvirkning til Istanbul-bombingen som drepte seks mennesker
Neste artikkelHar Folkehelseinstituttet fått endelig knock-out og kastet inn håndkleet?