Xi Jinpings umulige dilemma i Shanghai

0
Shanghai.China-Jan.2021:

Det var Kina som la føringa for verden med sin drakoniske lockdownpolitikk i Wuhan i 2020. Nå står 26 millioner mennesker i Shanghai overfor en ny og lammende lockdown. Dette vil skade næringslivet og dagliglivet i verdens viktigste handelsby og president Xi Jinping og kommunistpartiet står overfor et umulig dilemma.

Dilemmaet er slik: Hvis myndighetene og partiet unnlater å gjennomføre lockdown i Shanghai, vil det være en innrømmelse av at «zero-covid»-politikken har vært feilaktig, med de enorme politiske konsekvensene det vil ha.

Men å fortsette hardhendt lockdown vil både ødelegge økonomien og føre til mer politiske uro.

Sosiale medier i Kina flommer over av meldinger om at folk dør av vanskjøtsel fordi sjukehusenes kapasitet ikke strekker til. Og det er helt andre ting enn covid folk dør av nå.

«Hvis vi stopper alle lockdowntiltak nå, betyr det at alle tidligere anstrengelser har vært for intet,» sa Liang Wannian, en toppfunksjonær ved National Health Commission, i slutten av mars som svar på en reporters spørsmål om hvorfor Kina ikke går inn for å behandle COVID som endemisk, som influensa.

«Den nylige finjusteringa er en indikasjon på at landet eksperimenterer med en mindre kostbar – og dermed mer bærekraftig – null-COVID-tilnærming,» sa Xu Tianchen, en Kina-økonom ved The Economist Intelligence Unit, til Nikkei Asia.

Goldman Sachs anslår at Shanghai står for 30 prosent av Kinas BNP. En lockdown der kan i verste fall redusere Kinas BNP med en hel prosent, noe som vil sende sjokkbåølger gjennom forsyningskjedene i hele verden.

Xi Jinpings dilemma er også verdens dilemma, for skulle Kina endelig innrømme at lockdownpolitikken har vært en gigantisk feil, så gjelder det resten av verden også. Og fortsetter de denne feilslåtte politikken, vil den økonomiske situasjonen bli verre, både i Kina og i verden forøvrig.

Forrige artikkelFalske nyheter i Kiev varsler grusom april
Neste artikkelFNs klimarapport nr. seks (del tre) – «Hva må gjøres»?