Jeg håpet at vi uvaksinerte kunne frikjennes nå. Da kom hatet.

0
Julia Schreiner Benito / Foto: hemali

Da kulturavisen Subjekt publiserte kronikken min, trodde jeg at det var tid for å se tilbake og kanskje si unnskyld. Jeg tok så feil. (Kan vi uvaksinerte frikjennes nå?)

Av Julia Schreiner Benito, redaktør i hemali.no

Husker du hatet som haglet over de uvaksinerte? Husker du ordene som fikk spalteplass? Dette minnet jeg om i ytringen som ble publisert i kulturavisen Subjekt 28.10. (Se lenger ned). Hatet lever fortsatt, skulle det vise seg.

I kommentarfeltet på Subjekts Facebookside blir jeg kalt “avskum”. En mener at “det er hun som burde be på sine knær om unnskyldning. Hun har utsatt oss alle sammen for fare.” Flere mener at Subjekt burde avpublisere kronikken og beklage.

Gunnar Tjomlid hevder at jeg ikke forstår risikovurdering i et innlegg. Til tross for at vi aldri har utvekslet ett ord, berettiger han seg å karakterisere meg som en antivaxxer som “aldri ønsker å lære eller ta til seg kunnskap for å korrigere sine meninger. De vil bare være uenige med vitenskapelig konsensus.” At alle mine fire barn fulgte barnevaksinasjonsprogrammet, er fakta som ville forstyrret Tjomlid.

Poenget i kronikken min, nemlig at for mange stygge ord falt på for tynt grunnlag, kommenterer ikke Tjomlid.

Jeg trodde at vi var forbi dette. Kanskje var jeg naiv i håpet om at vi kunne kikke oss tilbake og erkjenne at hetsen mot de uvaksinerte var uforholdsmessig, og ikke et åpent demokrati verdig. Dette er kronikken.

Det er ikke synd på meg, immunforsvaret funker fint. Men noen innrømmelser fra journalister, helsetopper og venner som ikke lenger er venner, hadde vært rimelig.

Kan jeg be om unnskyldning? Nå det for lengst ble vist at vaksinen ga en absolutt risikoreduksjon på 0,84 prosent? Nå som vi vet at mRNA-vaksinen i seg selv ikke beskytter mot smitteoverføring? Pfizer la aldri skjul på at deres vaksine ikke ble testet for hvorvidt den beskytter mot smitte, likevel omtalte Erna Solberg vaksinering som en «borgerplikt».

Nylig gjestet den britiske, prisbelønnede kardiologen Aseem Malhotra parlamentet der han ba om stans av mRNA-vaksineringen fordi rapportene om bivirkninger er rekordmange.


Portrett Aseem Malhotra
Kardiolog Aseem Malhotra er blant verdens mest anerkjente kardiologer.

Kardiolog Aseem Malhotra er blant de mange europeiske spesialister innen medisin, forskning og helsepolitikk som kommer til konferansen i Oslo 19.11.
Se mer og sikre deg billett her.


Det ble stille da vi uvaksinerte ikke lenger kunne tas

Kan jeg nå håpe på et unnskyld fra redaktører, journalister, helsetopper og venner som forsvant? Et åpent demokrati gir individet valgfrihet ved medisinsk behandling. Et åpent demokrati gir rom for debatt, også når det brenner. Og når ilden har lagt seg, skal vi i tillegg nyansere, erkjenne, innrømme og unnskylde. Ikke at ilden har lagt seg, men det formidler ikke media nå. Trenden med å fôre oss med daglige smitte- og dødstall er over, til tross for rekordmange med covid-19 i vår, og nå med overdødelighet. Hvem skulle makt og media skyldt på nå dersom slike tall ble problematisert? Sannelig ble det stille nå når vi uvaksinerte ikke lenger kan tas.

Tyst er det til og med fra de hissigste kommentatorene, redaktørene og politikerne. Hvorfor er de ikke like opprørte over at vaksinene viste seg å ha dårlig effekt som de var over at noen takket nei til den?

La meg minne om noen onde ord som falt, for mange later til å ha glemt. Redaktørene ga rikelig spalteplass til meninger og «fakta» da vi uvaksinerte skulle hundses. Om at vi burde segregeres, nektes helsehjelp, miste jobben, skammes, utstøtes og feire julen alene. Mange mistet venner, noen mistet jobben, og mange satt alene julen 2021.

La meg minne om ord som fikk spalteplass

Venstres Guri Melby omtalte de uvaksinerte som “utskudd” her referert i Nettavisen 4.7. 2021.
Anne Grenersen, Avisa Nordland 16.12. 2021: «Uvaksinerte har tatt sitt valg. Det får de leve med. Eller i verste fall dø av.» Videre: «Der andre land innfører tvangsvaksinering av befolkningen, kommer norske myndigheter med en høflig henstilling. Den tiden må være over nå. De uvaksinerte har blitt en pest og en plage for resten av samfunnet»
Til NRK 24.9. 2021 sa Erna Solberg at «Av respekt for dem som ikke kan vaksinere seg av ulike grunner, så mener jeg det er din borgerplikt å vaksinere deg.»
4.7. 2021 kalte Venstres Guri Melby oss uvaksinerte for «utskudd.»
Aftenpostens Joacim Lund 14.12. 2021: «Tiltakene skyldes at noen få ikke vaksinerer seg. Kapasiteten styrer tiltakene. Og nå er intensivavdelingene fulle av uvaksinerte.»
Forfatter Carsten Jensen, Aftenposten 15.12. 2021: «Det som er frihet for vaksinemotstanderne er ufrihet for oss». Videre: «Mutasjoner oppstår der hvor ansvarsløsheten hersker.»
Oppland Arbeiderblad 13.12. 2021: «Det kommer en dag da vi må velge. De uvaksinerte bør ikke stå først i køa».
14.12. 2021 fant TV 2 en sykepleier som synes det er «krevende å gi den omsorgen de bør ha» til de uvaksinerte.
16.12.2021 ga NRK plass til klinikksjef Per Urdahl som «ville vært veldig skeptisk til å slippe inn uvaksinerte i et familieselskap nå.» Budskapet fikk klinikksjefen også forfekte i Dagsrevyen samme kveld.
Skjalg Fjellheim i Nettavisen 15.12. 2021: «Noen setter egen frihet først. Det fører til mer ufrihet for alle andre.» Videre: «Spørsmålet er også om vi som samfunn har blitt misforstått liberale når Norge ikke bruker smittevernloven til å pålegge alle å vaksinere seg mot farlige smittsomme sykdommer.»
Morten Kinander, VG 15.12. 2021: «Vi blir holdt som gisler av en minoritet». Videre skrev professoren: «Er det mulig å begrunne forskjellsbehandling av de vaksinerte og de uvaksinerte? Ja. Burde vi ta i bruk hardere virkemidler overfor uvaksinerte? Absolutt. Er dette i tråd med rettsstaten? Selvfølgelig.» Kinander ville også ha lønnstrekk for uvaksinerte, bøter til arbeidsgivere som lar dem komme på jobb, og nekte dem å levere i barnehagen. Til sist ville han gjøre alle forslagene overflødig ved å ha portforbud for uvaksinerte, og ville ha seg frabedt å bli kalt fascist av den grunn.


– Jeg gjorde ikke “borgerplikten” min. Erna, vi er ikke ferdig snakka!


Ingeborg Senneset: “Vaksinemotstand ligner religion”

Ingeborg Senneset i A-magasinet 13.5. 2021: «Vaksinemotstand ligner mindre og mindre på en retning og mer og mer på en religion.»

Moralistene skyldte ikke på fryktpropaganda. Ikke på et forsømt helsevesen. Ikke på helsebyråkratene som ukritisk kjøpte pressemeldingen fra vaksineprodusenten om «95 prosent effektiv». Ikke på at FHI selektivt presenterte sine grafer for forekomsten av uvaksinerte og vaksinerte innleggelser. Ikke på andre luftveissykdommer, som utgjør storparten av innleggelser i denne kategorien. Moralistene skyldte bare på oss uvaksinerte.

«Vitenskap er det beste når vi skal ta smittevernhensyn og andre valg som krever mye mer enn magefølelse, ideologi eller politisk ståsted», skrev Senneset i nevnte artikkel i A-magasinet. Det var nettopp solid vitenskap som manglet da vi stengte ned og massevaksinerte med et hasteutviklet produkt.

Ennå er ikke svarene skrevet, derfor bør vi tøyle skrytet om at Norge klarte seg så fint gjennom pandemien. For tilbake står vi som et splittet folk med bivirkninger. Jeg savner redaktører, journalister og helsetopper som erkjenner sin del av ansvaret.

Kan vi uvaksinerte be om et unnskyld nå? Kan vi frikjennes?


Denne artikkelen ble først publisert av hemali

Forrige artikkelKva skjer i Raudt?
Neste artikkelLa det være klart: Blir det en tredje verdenskrig skyldes det valg som USA har tatt