Kan vi uvaksinerte frikjennes nå?

0
Melbourne, Victoria, Australia, February 19, 2022: A protestor is holding a homemade banner as a symbol of protest during an anti vaccination march through the city

Hvem skulle de skyldt på nå, dersom tallene på døde fortsatt hadde vært forsidenyheter? Sannelig ble det stille når uvaksinerte ikke lenger kan tas, skriver Julia Schreiner Benito.

Av Julia Schreiner Benito, redaktør i hemali.no

Det er ikke synd på meg, immunforsvaret funker fint. Men noen innrømmelser fra journalister, helsetopper og venner som ikke lenger er venner hadde vært rimelig. Kan jeg be om et unnskyld? Nå som vi for lengst vet at vaksinen gir en absolutt risikoreduksjon på 0,84 prosent? Nå som vi vet at mRNA-vaksinen i seg selv ikke beskytter mot smitteoverføring?

Pfizer la aldri skjul på at deres vaksine ikke ble testet for hvorvidt den beskytter mot smitte. Likevel omtalte Erna Solberg vaksinering som en «borgerplikt». Onsdag 20. oktober gjestet den britiske, prisbelønnede kardiologen Aseem Malhotra parlamentet der han ba om stans av mRNA-vaksineringen fordi rapportene om bivirkninger er rekordmange.

Kan jeg nå håpe på et unnskyld fra redaktører, journalister, helsetopper og venner som forsvant?

Skjermdump fra NRK

Hundsingen av de uvaksinerte

Et åpent demokrati gir individet valgfrihet ved medisinsk behandling. Et åpent demokrati gir rom for debatt, også når det brenner. Og når ilden har lagt seg, skal vi i tillegg nyansere, erkjenne, innrømme og unnskylde. Ikke at ilden har lagt seg, men det formidler ikke media nå. Trenden med å fôre oss med daglige smitte- og dødstall er over, til tross for rekordmange med covid-19 i våres, og nå med overdødelighet. Hvem skulle makten og media skyldt på nå dersom slike tall ble problematisert? Sannelig ble det stille nå når vi uvaksinerte ikke lenger kan tas.

Tyst er det til og med fra de hissigste kommentatorene, redaktørene og politikerne. Hvorfor er de ikke like opprørte over at vaksinene viste seg å ha dårlig effekt, som de var over at noen takket nei til den? La meg minne om noen onde ord som falt, for mange later til å ha glemt. Redaktørene ga rikelig spalteplass til meninger og «fakta» da vi uvaksinerte skulle hundses. Om at vi burde segregeres, nektes helsehjelp, miste jobben, skammes, utstøtes og feire julen alene. Mange mistet venner, noen mistet jobben, og mange satt alene julen 2021.

Anne Grenersen, Avisa Nordland 16.12. 2021: «Uvaksinerte har tatt sitt valg. Det får de leve med. Eller i verste fall dø av.» Videre: «Der andre land innfører tvangsvaksinering av befolkningen, kommer norske myndigheter med en høflig henstilling. Den tiden må være over nå. De uvaksinerte har blitt en pest og en plage for resten av samfunnet.»

Aftenpostens Joacim Lund 14.12. 2021: «Tiltakene skyldes at noen få ikke vaksinerer seg. Kapasiteten styrer tiltakene. Og nå er intensivavdelingene fulle av uvaksinerte.»

Forfatter Carsten Jensen, Aftenposten 15.12. 2021: «Det som er frihet for vaksinemotstanderne er ufrihet for oss». Videre: «Mutasjoner oppstår der hvor ansvarsløsheten hersker.»

Oppland Arbeiderblad 13.12. 2021: «Det kommer en dag da vi må velge. De uvaksinerte bør ikke stå først i køa».

16.12.2021 ga NRK plass til klinikksjef Per Urdahl som «ville vært veldig skeptisk til å slippe inn uvaksinerte i et familieselskap nå.» Budskapet fikk klinikksjefen også forfekte i Dagsrevyen samme kveld.

Skjalg Fjellheim i Nettavisen 15.12. 2021: «Noen setter egen frihet først. Det fører til mer ufrihet for alle andre.» Videre: «Spørsmålet er også om vi som samfunn har blitt misforstått liberale når Norge ikke bruker smittevernloven til å pålegge alle å vaksinere seg mot farlige smittsomme sykdommer.»

Morten Kinander, VG 15.12. 2021: «Vi blir holdt som gisler av en minoritet». Videre skrev professoren: «Er det mulig å begrunne forskjellsbehandling av de vaksinerte og de uvaksinerte? Ja. Burde vi ta i bruk hardere virkemidler overfor uvaksinerte? Absolutt. Er dette i tråd med rettsstaten? Selvfølgelig.» Kinander ville også ha lønnstrekk for uvaksinerte, bøter til arbeidsgivere som lar dem komme på jobb, og nekte dem å levere i barnehagen. Til sist ville han gjøre alle forslagene overflødig ved å ha portforbud for uvaksinerte, og ville ha seg frabedt å bli kalt fascist av den grunn.

Ingeborg Senneset i A-magasinet 13.5. 2021: «Vaksinemotstand ligner mindre og mindre på en retning og mer og mer på en religion.»

Les også: Uro i Bent Høies tid

Frykt og vitenskap

Moralistene skyldte ikke på fryktpropaganda. Ikke på et forsømt helsevesen. Ikke på helsebyråkratene som ukritisk kjøpte pressemeldingene fra vaksineprodusentene. Ikke på at FHI selektivt presenterte sine grafer for forekomsten av uvaksinerte og vaksinerte innleggelser. Ikke på andre luftveissykdommer, som utgjør storparten av innleggelser i denne kategorien. Moralistene skyldte bare på oss uvaksinerte.

«Vitenskap er det beste når vi skal ta smittevernhensyn og andre valg som krever mye mer enn magefølelse, ideologi eller politisk ståsted», skrev Senneset i nevnte artikkel i A-magasinet. Det var nettopp vitenskap som manglet da vi stengte ned og massevaksinerte med et hasteutviklet produkt.

Professor i medisin ved UiO, Mette Kalager, var blant dem som påpekte at vi manglet kunnskap om effekten av nedstengning og tiltak. Ennå er ikke de svarene skrevet. Derfor bør vi tøyle skrytet om at Norge klarte seg så fint gjennom pandemien. For tilbake står vi som et splittet folk med bivirkninger.

Jeg savner redaktører, journalister og helsetopper som erkjenner sin del av ansvaret. Kan vi uvaksinerte be om et unnskyld nå? Kan vi frikjennes?

Les også: Jeg sitter i Facebooks fengsel. Det er min egen skyld.

Forrige artikkelItalia: – Tilbake til normaliteten, bort med vaksinetvang, suspensjoner og unntaksregler
Neste artikkelOverdødeligheten i EU inntil 16% over normalen – verst i land med høy vaksinasjonsgrad