Ghana planlegger å kjøpe olje med gull i stedet for amerikanske dollar

0

Bloomberg rapporterer at Ghana, Afrikas nest største gullprodusent, beordret store gruveselskaper til å selge 20 % av metallet de raffinerer til nasjonens sentralbank, mens regjeringen har lagt en plan for å bytte gullbarrer mot drivstoff.

Reuters legger til: Hvis den implementeres som planlagt for første kvartal av 2023, vil den nye politikken «fundamentalt endre vår betalingsbalanse og redusere den vedvarende svekkelsen av valutaen vår betydelig,» sa visepresident Bawumia. «Byttehandelen av gull for olje representerer en stor strukturell endring,» la han til.

Ghana produserer råolje, men har vært avhengig av import av raffinerte oljeprodukter siden det eneste raffineriet ble lagt ned etter en eksplosjon i 2017.

GhanaWeb skriver:

Etterspørselen etter utenlandsk valuta fra oljeimportører i møte med minkende valutareserver resulterer i svekkelse av cedi (Ghanas myntenhet, o.a.) og økninger i levekostnadene med høyere priser på drivstoff, transport, verktøy, etc. For å møte denne utfordringa forhandler regjeringa om et nytt politisk regime der gullet vårt (i stedet for våre amerikanske dollarreserver) vil bli brukt til å kjøpe oljeprodukter.

Ghana er i en veldig vanskelig økonomisk situasjon og inflasjonen satte rekord med 40% i oktober, skriver USAs offisielle Voice of America.

Daniel Amartey, som er økonom ved Policy Initiative for Economic Development (PIED) kaller den nye politikken for «innovativ»:

«Det er en veldig progressiv politikk og innen kortest mulig tid bør den kunne hjelpe oss med å håndtere svekkelsen av cedi. Så det vil bli brukt mindre dollar når det gjelder eksporten vår.»

Ghana er på randen av å erklære seg ute av stand til å møte sine gjeldsforpliktelser og ser den nye politikken som et virkemiddel for om mulig å komme ut av krisa.

For dollaren er det derimot ikke godt nytt.

Forrige artikkelPfizers administrerende direktør med villedende uttalelser om barnevaksiner
Neste artikkelDr. Aseem Malhotra: Hvordan kurere informasjonspandemien om mRNA-vaksinene?