Bøndenes samvirke åpner for salg av matvarer

0
Felleskjøpet Mat i Butikk. Nortura og Tine / Landbruk 24

Bøndenes varer selges fra bøndenes butikker, Felleskjøpet utvider satsingen på mat og nå er det utsalg mange steder i landet.

Av Romy Rohmann

Samvirkebedriftene Nortura, TINE og Felleskjøpet Agri har satset på tettere samarbeid og denne uka har seks nye Felleskjøpet-avdelinger blitt med i satsingen, og skal selge kvalitetsmat fra norske produsenter. Dette lover godt, her selges kvalitetsmat fra den norske bonden.

Vi har tidligere skrevet her på Steigan.no om Nortura som åpnet utsalg for vanlige forbrukere.

Nortura er en av Norges største matprodusenter; et samvirke eid av over 17.100 norske bønder. Nortura har medlemsbutikker og en av dem har planlagt å selge til alle kunder. Dette kunne kanskje være en idé som flere av bøndenes samvirkeorganisasjoner bør etterape.

Matvareprisene har steget med 7,5% i år, og bøndene har fått skylda både av media og matvarebransjen. Nå har heldigvis forbrukerne begynt å skjønne hvem som har stukket av med fortjenesten.

I en fersk undersøkelse svarer seks av ti nordmenn at de tror dagligvarekjedene setter opp prisene mer enn de trenger for å kompensere for økte utgifter.

Sjøl om dagligvarekjedene svarer på dette at driftsresultatene antakelig ikke vil bli like høye i 2022, bygger disse resultatene opp under folks antakelser.

Landbruk 24 skriver om satsingen på bondesamvirke:  

Vi har fått flere spørsmål fra kunder, både bonden og den vanlige forbruker, om når vi skal begynne med matsalg. Nå er vi glade for å endelig kunne invitere inn til et enda bedre tilbud i butikken, sier butikksjef Hilde Kristin Haugen ved Felleskjøpet i Volda.

Våren 2021 startet pilotprosjektet hvor utvalgte Felleskjøpet-butikker skulle selge kvalitetsmat fra bonden. Det var snakk om høykvalitetsvarer fra Norturas hotell- og restaurantsortiment.

Pilotprosjektet ble raskt en suksess. Til nå har blant annet svinekjaker, kjøttkaker, velhengt spekeskinke fra Tynset og ekstra tjukke grillpølser vært smaksrike slagere i Felleskjøpets utvalgte butikker.

I februar i år kom også TINE inn i samarbeidet, og samtidig ble matsatsingen utvidet til å gjelde enda flere Felleskjøpet-avdelinger. Før den siste utvidelsen er kvalitetsvarene fra Nortura og TINE til salgs hos Felleskjøpet på Kløfta, Bø i Telemark, Hamar, Barkåker, Holstad, Eid, Ålesund, Trondheim og Mo i Rana.

Samtidig med utvidelsen av antall butikker, blir det også en smaksrik endring i utvalget av kvalitetsvarer fra Nortura og TINE.

Felleskjøpet har gjort undersøkelser på hvem som er kundene deres: seks av ti kunder som handler mat fra kjølediskene er den vanlige forbrukeren, to av ti er bønder, og de siste to av ti er Felleskjøpets egne ansatte.

Landbruk 24 skriver videre:

Vår satsing på kvalitetsmat fra den norske bonden er et godt bidrag i å få kvalitetsprodukter fra våre eiere, som ikke er så lette å få tak i vanlige dagligvarebutikker, ut til folk flest. Med denne siste utvidelsen har vi fått matsatsingen ut i Felleskjøpet Agris samtlige regioner, og vi er fortsatt bare i startfasen, sier konserndirektør Trond Fidje.

Forrige artikkelKoronavaksinene dreier seg ikke om helse, men om store penger
Neste artikkelJosep Borell: «Europa er en hage – resten av verden er en jungel»