Koronavaksinene dreier seg ikke om helse, men om store penger

0

Pfizer-sjefen skryter overfor investorer at Covid vil fortsette å være en «multi-milliard dollar franchise (foretningsidé) i mange år fremover», mens firmaet vil øke prisen med 10 000% på vaksinen.

Av Cassidy Morrison.

Pfizers finansdirektør har beskrevet Covid-pandemien som en «multi-milliard dollar franchise» – og forventer at overskuddet vil fortsette. David Denton fortalte investorer i forrige uke at selskapets vaksine fortsatt ville være «relevant i mange år fremover». Han forventer at covid-viruset vil være «som en influensa, men mer dødelig» – noe som betyr at medisiner fortsatt vil ha en enorm rolle i å kontrollere viruset.

Så langt har Pfizer fått 80 milliarder dollar i årlige inntekter fra salg av Covid-vaksiner og det antivirale stoffet Paxlovid. Selskapet kunngjorde forrige måned at det vil tredoble prisen på injeksjonen til opptil $130 per vaksine neste år, langt fra de rundt $19 til $30 per dose som landene betalte.

Analytikere spekulerer i at grepet ble gjort, for at Pfizer fortsatt kunne nå målet på 32 milliarder dollar i profitt i år. Kritikere sier at avgjørelsen viser firmaets grådighet. Peter Maybarduk, direktør hos Public Citizen, fortalte DailyMail at selskapet allerede var i en god økonomisk posisjon så de kunne ta noen tap. Maybarduk sa også at Pfizer allerede har tjent en «uanstendig» sum penger, og vil være solid hvis de ikke oppfyller inntektsprognosene, som sannsynligvis var oppblåst uansett.

Pfizer var en tidlig vinner under pandemien, da det ble det første selskapet som fikk en Covid-19-vaksine godkjent for USA. Vaksinepåbud for helsepersonell og militæret, drev salget ytterligere opp. Selskapet regner med 102 milliarder dollar i inntekter i år med vaksinen og Paxlovid – mer enn det dobbelte av selskapets årlige inntekter i 2019 (40,9 milliarder dollar) og 2020 (41,7 milliarder dollar).

Pfizer is charging $130 for its COVID-19 vaccine  - a 10,000% mark-up from the estimated $1.18 it costs them to develop a single dose of the vaccine. The firm was charging the US government around $20 per shot but rose prices in an effort to make up for poor demand for the jabs. It is forecasted to rake in over $100billion in revenue this year, and brought in $81.2billion last year. These figures well clear the $40billion per year it was earning the years prior. Pfizer CEO Albert Bourla has earned $50million in compensation over the past two years, while BioNTech found Dr Ugar Sahin is now a billionaire.

Julia Kosgei, politisk rådgiver for The People’s Vaccine Alliance sa: ‘Eksperter har anslått at Pfizers vaksine koster bare $1,18 per dose å lage. Å ta $130 per dose er ett påslag på mer enn ti tusen prosent. Dette er et ran. «Land må ikke stå på sidelinjen og la selskaper som Pfizer drive utpressing med en global pandemi,» la hun til. Kontrakter signert av regjeringen for å sikre milliarder av gratis vaksiner for amerikanere vil snart gå ut, og kostnadene flyttes ved at forsikringsselskaper kjøper vaksinene.

Pfizers finansdirektør David Denton sa til investorer: «Jeg tror at på lengre sikt, vil franchisen bli en multimilliard-franchise, for dette blir som en vedvarende influensa, men mer dødelig. «Jeg tror at vaksinene kommer til å være relevante i mange år fremover,» sa han.

Pfizer vil ta 130 dollar for sin covid-vaksine, et påslag på 10 000 % fra de anslåtte 1,18 dollar det koster dem å utvikle hver vaksine. Firmaet belastet amerikanske myndigheter rundt $20 per vaksine, men økte prisene for å kompensere for dårlig etterspørsel etter vaksinene. Det er spådd at de vil hente inn over 100 milliarder dollar i inntekter i år, og de innbrakte 81,2 milliarder dollar i fjor. Pfizer-sjef Albert Bourla har tjent 50 millioner dollar i bonus de siste to årene, mens Dr Ugar Sahin nå er milliardær.

Pfizer-sjef Albert Bourla sa forrige tirsdag til investorene: «Med hensyn til våre covid-produkter, kan salget falle fra våre forventede 2022-nivåer på til sammen 55 milliarder dollar, men vi tror vi at våre covid-franchiser vil gi inntekter på flere milliarder dollar i all overskuelig fremtid, og dette vil tjene som en buffer for eventuelle uforutsette utfordringer med andre produkter i vår portefølje». Bourla sa:

«Potensielt kan vi, med forbehold om godkjenning innen slutten av 2023, tidlig i 2024, ha en RSV vaksine på markedet, sammen med en RSV vaksine for eldre.»

«Til sammen representerer de to en potensiell inntektsmulighet på flere milliarder dollar hvis de blir godkjent, spesielt med vår høyt respekterte salgsstyrke for primærhelsetjenesten som gjennomfører disse lanseringene,» la han til.

Fra Daily Mail, publisert, 8. november 2022.

Oversatt fra engelsk for Derimot.no, og forkortet av Northern Light.

Forrige artikkelStadig nærmere
Neste artikkelBøndenes samvirke åpner for salg av matvarer
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.