USA-etterretning bekrefter: Har hatt spesialsoldater i Ukraina lenge

0
Ukrainsk soldat trent av USA. Shutterstock

Kilder i CIA sier til nettavisa The Intercept at USA har hatt spesialsoldater i Ukraina lenge og at disse hemmelige operasjonene er mye mer omfattende nå enn de var før 24. februar da Russland invaderte Ukraina.

CIA trodde opprinnelig at Russland ville overkjøre Ukraina i løpet av få uker, så de trakk ut mange agenter i mars i år. Men da de så at krigen tok et helt annet forløp, var de ikke seine om å sende spesialsoldatene inn igjen. Og nå er de mange flere enn de var opprinnelig.

I februar 2022 sa USAs FN-ambassadør at USA ikke ville ha «støvler på bakken» i Ukraina. Det var usant da, og det er mer usant nå. The Intercept er i dag eid av en av de store oligarkene i USA, multimilliardæren Pierre Omidyar, som også eier eBay. The Intercept er derfor nå så mainstream som det går av å bli.

Denne nettavisa skriver videre, på bakgrunn av sine kontakter i CIA:

Likevel er hemmelige amerikanske operasjoner inne i Ukraina nå langt mer omfattende enn de var tidlig i krigen, da amerikanske etterretningstjenestemenn var redde for at Russland ville valse over den ukrainske hæren. Det er en mye større tilstedeværelse av både CIA og amerikansk spesialoperasjonspersonell og agenter i Ukraina enn det var på tidspunktet for den russiske invasjonen i februar, sa flere nåværende og tidligere etterretningstjenestemenn til The Intercept.

Hemmelige amerikanske operasjoner inne i Ukraina blir utført under en hemmelig presidentordre, sier nåværende og tidligere tjenestemenn. Funnet av denne ordren indikerer at presidenten i det stille har varslet visse kongressledere om administrasjonens beslutning om å gjennomføre et bredt program med hemmelige operasjoner i landet. En tidligere spesialstyrkeoffiser sa at Biden endret en eksisterende ordre, som opprinnelig ble godkjent under Obama-administrasjonen, og som var utformet for å motvirke ondsinnede utenlandske påvirkningsaktiviteter. En tidligere CIA-offiser sa til The Intercept at Bidens bruk av den eksisterende ordren har frustrert noen etterretningstjenestemenn, som mener at USAs involvering i Ukraina-konflikten skiller seg så mye fra ånden i ordren at det burde utformes en ny. En talsperson for CIA nektet å kommentere om det er finnes en hemmelig presidentordre for operasjoner i Ukraina.

Ukraina-krigen, splittet venstre: ‘sosialpatrioter’ og ‘dårenes anti-imperialisme’

Dette bekrefter det Charles Pierce skrev i en artikkel vi publiserte 17. september 2022. Han viser til at «USA hadde bevæpnet og trent ukrainske militærstyrker, inkludert det nynazistiske Azov-regimentet for militære operasjoner mot Donbass-opprørerne. Disse militære operasjonene resulterte i tusenvis av sivile dødsfall og millioner på flukt, med mange andre tvunget til å leve årevis under jorden for beskyttelse.«

Dette ble også tatt opp av TJ Coles, forsker ved Plymouth University’s Cognition Institute i artikkelen En ny generasjon ekstremister trent av USA kjemper mot Russland. Er vi forberedt på konsekvensene?

Han skriver:

I dag trener CIA, amerikanske spesialstyrker og andre grener av regjeringen vanlige enheter i Ukraina. Med støtte fra USA fortsetter høyreekstreme elementer av disse enhetene å trene og rekruttere til nazistiske paramilitære enheter og gjenger. Hvite nasjonalistiske amerikanere tillates å reise til Ukraina og trene paramilitære og/eller få opplæring, avhengig av individ eller gruppe. Hovedstrømsmedier har bekreftet eksistensen av et stort CIA-treningsprogram som involverer «irregulær» (dvs. terroristisk) krigføring, men vi vet ennå ikke navnet på operasjonen.

Men avsløringa fra The Intercept går lenger fordi den ikke bare handler om USAs hemmelige trening av ukrainske militær, men om utplasseringa av avdelinger av amerikanske spesialsoldater i Ukraina.

New York Times bekrefter

Også The New York Times bekrefter CIAs operasjoner i Ukraina.

Nyheten, som er basert på innhenting av informasjon fra nåværende og tidligere amerikanske regjeringsansatte, er en del av en breiere rapport om et hemmelig nettverk av amerikanske og europeiske kommandosoldater og spioner i «celler» drevet av Pentagons europeiske kommando «for å fremskynde alliert bistand til ukrainsk tropper.» Mye av dette opereres fra militærbaser i Frankrike og Tyskland og andre steder. Men som NYT påpeker, er det europeiske kommandosoldater og CIA-agenter som jobber på innsida.

NYT skriver at «kommandosoldatene er ikke i frontlinja med ukrainske tropper og gir i stedet råd fra hovedkvarter i andre deler av landet eller eksternt via kryptert kommunikasjon, ifølge amerikanske og andre vestlige tjenestemenn, som uttalte seg på betingelse av anonymitet for å diskutere operative saker. Men tegnene på deres hemmelige logistikk, trening og etterretningsstøtte er håndgripelige på slagmarka.

Flere ukrainske befal på lavere nivå uttrykte nylig takknemlighet til USA for etterretning hentet fra satellittbilder, som de kan hente frem på nettbrett levert av de allierte. Nettbrettene kjører en app for kartlegging av slagmarka som ukrainerne bruker til å sikte seg inn på og angripe russiske tropper.»

USA trenger denne krigen

På det som tidligere var ei anti-imperialistisk venstreside i Norge framstilles krigen i Ukraina som en nasjonal forsvarskrig fra Ukrainas side og man sammenlikner den med frigjøringskrigen i Vietnam og andre nasjonale frigjøringskriger. Gjennom å gjøre det lykkes man i det akrobatiske kunststykket å bli «sosialistiske» aktivister for USAs og NATOs krig mot Russland med Ukraina som slaktoffer.

For å kunne gjøre en slik politisk sjøllobotomi er det nødvendig å lukke øynene for fakta.

Man velger simpelthen å se bort fra at særlig USA og Storbritannia har styrt denne krigen fra start i 2014 og at deres agenter og spesialsoldater styrer den på bakken og at USAs kommandosentral i Ramstein i Tyskland og andre steder spiller rollen som overkommando for krigen.

Når ikke bare The Intercept, men også New York Times bekrefter dette, er det på tide at tidligere anti-imperialister våkner av tornerosesøvnen og innser at de befinner seg på feil side.

For det er USA som trenger denne krigen.

USA trenger krigen for å svekke Russland før den planlagte krigen mot Kina.

Les: Vijay Prashad on the War to «Put Russia in its Place»

USA trenger denne krigen av økonomiske grunner fordi landets økonomi allerede er bankerott. Krigsbevigningene pumper fart i det militær-industrielle komplekset og fungerer som massiv blodoverføring til kapitalen via våpenindustrien.

Dette var tidligere barnelærdom for venstresida, nå later svært mange til å ha glemt den, eller kanskje aldri å ha forstått den.

Også neocons og demokratene i USA trenger denne krigen. Sjøl er de politisk og moralsk konkurs, og de bestyrer en økonomi på kanten av avgrunnen. Derfor trenger de krigshysteriet, sjøl om de ikke foreløpig har klart å skape noen krigsentusiasme i befolkninga i USA. Folket vil ikke ha denne krigen. Det vil ha fred og bedre levevilkår.

USA trenger også krigen for å holde Tyskland nede og få full kontroll over Europa.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStatskirurgen i Florida: 84% økning i hjerterelatert død blant vaksinerte unge menn
Neste artikkelVestlige allierte ledet av Storbritannia saboterte foreløpig fredsavtale mellom Ukraina og Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).