En ny generasjon ekstremister trent av USA kjemper mot Russland. Er vi forberedt på konsekvensene?

0

Av TJ Coles, forsker ved Plymouth University’s Cognition Institute.

TJ Coles.

Amerikanske byråer har direkte og indirekte trent og styrket nazister og ultranasjonalister i inn- og utland til å kjempe mot russere i Ukraina. Dette programmet følger malen etablert av vestlige etterretningsbyråer i Afghanistan og Syria.

Fra 1978 (ikke ’79 som mange tror), bestemte administrasjonen til Jimmy Carter, for å bruke ordene til presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Zbigniew Brzezinski, å «trekke russerne inn i den afghanske fellen». Amerikansk etterretning ba sine britiske kolleger om å aktivere nettverk av afghanske krigere. Nye generasjoner ekstremister sluttet seg til kampen. Hjelp, våpen og trening strømmet inn i Afghanistan. Støtten økte etter den sovjetiske invasjonen i desember 1979.

Gjennom 1980-tallet ble titusenvis av jihadister fra dusinvis av land med muslimsk majoritet fløyet inn i USA, Storbritannia og Pakistan for å få opplæring  fra CIA, Green Berets, US Marines og britiske SAS og MI6. De utenlandske ekstremistene omdøpte seg senere til «al-Qaida» og satte i gang en serie spektakulært blodige angrep på strategisk betydningsfulle mål som ga rettferdiggjørelse for en global «krig mot terror» som fortsetter å tjene som ideologisk dekke for dagens amerikanske hegemoni.

CIA-operasjonen på flere milliarder dollar for å bevæpne og trene de såkalte frihetskjemperne, eller afghanske mujahedin, ble kjent som Operation Cyclone. Påfølgende administrasjoner gjentok mønsteret på 2010-tallet, og satt igang Operation Timber Sycamore i et mislykket forsøk på å avsette Bashar al-Assad i Syria og før det Operation Mermaid Dawn i et vellykket forsøk på å fjerne Muammar Gaddafi og destabilisere Libya.

I dag trener CIA, amerikanske spesialstyrker og andre grener av regjeringen vanlige enheter i Ukraina. Med støtte fra USA fortsetter høyreekstreme elementer av disse enhetene å trene og rekruttere til nazistiske paramilitære enheter og gjenger. Hvite nasjonalistiske amerikanere tillates å reise til Ukraina og trene paramilitære og/eller få opplæring, avhengig av individ eller gruppe. Hovedstrømsmedier har bekreftet eksistensen av et stort CIA-treningsprogram som involverer «irregulær» (dvs. terroristisk) krigføring, men vi vet ennå ikke navnet på operasjonen.

Som Alex Rubinstein rapporterte for The Grayzone, har amerikanske hovedstrømsmedier promotert kjente amerikanske hvite nasjonalister som kjemper i Ukraina som helter, mens de har hvitvasket rullebladene deres for drap og politisk vold. Og mens Department of Homeland Security uttrykker «bekymring» over et potensielt tilbakeslag når disse åpenlyst fascistiske kampveteranene vender tilbake til USA, ser det ut til at administrasjonen til Joseph Biden ikke gjør noe for å stoppe dem fra å ta seg til slagmarken.

Det amerikanske programmet i Ukraina har så slående likheter med Operation Cyclone at det kan kalles «Cyclone 2.0». Hva proxy-krigen dreier seg om har nesten blitt innrømmet av den tidligere amerikanske utenriksministeren, Hillary Clinton, og sluttspillet til regimeendring i det atomvæpnede Russland har blitt anerkjent av president Joe Biden.

I jakten på disse målene gambler amerikanske og britiske atomvåpen. Som til og med DHS har advart om, kan styrkingen av nynazister som de bedriver åpne et nytt kapittel i «krigen mot terror» der sivile vil lide tilbakeslag fra kampherdede ekstremister – forestill deg Buffalo-skyteren med avansert taktisk trening. Millioner vil bli ansett av myndighetene for å være potensielle hvite overherredømmetilhengere, ultranasjonalister og nazister. Og under påskudd av å bekjempe hvit ekstremisme, kan en ny fase med total overvåking og utenlandsk «intervensjon» ta fatt i Kaukasus og Baltikum.


Til Ukraina under dekke av frivillig non-profit 

Typisk for den typen operasjoner som finner sted, reiste den tidligere amerikanske marinesoldaten Benjamin Busch, eks-infanterioffiser Adrian Bonenberger og Irak-krigsveteranen Matt Gallagher til Lviv i Vest-Ukraina for å trene dusinvis av det som beskrives av amerikanske medier som ukrainske sivile. Gallagher avslørte at reisene ble fasilitert av amerikanske etterretningsagenter. Grense- og justisbyråer hindret hverken utreiser eller returer.

«(Jeg tok kontakt med) noen venner i forskjellige offentlige jobber, uten at det var noen form for offisiell henvendelse,» sa Gallagher, «men ville bare vite om det var noen potensielle konsekvenser. Det nær sagt unisone svaret på det var, så lenge de (menneskene han trente) er faktiske borgere, så lenge dette er fokusert på selvforsvar, så lenge dette ikke er en skjult militær, paramilitær operasjon, vil det gå greit. Studiekolleger fra Wake Forest [University] [i North Carolina], som jeg ikke vil navngi fordi de jobber for onkel Sam, var veldig hjelpsomme med å samle informasjon.»

Operasjoner av denne typen la grunnlaget for et masseopplegg med en «frivillig»-ordning. Opprettelsen av en internasjonal frivillig styrke reflekterer interessene til Azovbataljonen – den nazitilknyttede paramilitære enheten som har gjennomgått flere navneendringer (f.eks. Azov-bevegelsen, Azov-regimentet), angivelig avnazifisert, og er visstnok integrert i vanlig ukrainske væpnede enheter. I virkeligheten beskrives Azovs politiske fløy, Det Nasjonale Korpset (tidligere Ukrainas patrioter) som nynazistisk  av moderne vestlige eksperter og til og med det amerikanske justisdepartementet. 

I februar 2018 uttalte Azov på Discord: «[Vi] vil ha fremmedlegionen satt opp i løpet av de neste 18 månedene eller noe sånt.» Nasjonalkorpsets unge leder, Olena Semenyaka bebreidet den ukrainske regjeringen for å blokkere tiltaket og sa : «vi håper å skape en fremmedlegion. Der kunne vi melde høyt og tydelig fra når vi søker frivillige.» Om den høyreekstreme ukrainske marionettregjeringen var for myk, trengte ikke Azovledelsen å bekymre seg for onkel Sam var der for å legge til rette for opprettelsen av en internasjonal frivillighetsliga.

Volunteers for Ukraine – Frivillige for Ukraina- (VFU) beskriver seg som en 501(C)3 non-profit (dermed fremkommer ingen informasjon på IRS-nettstedet i skrivende stund) [IRS Internal Revenue Service er den føderale skatteinnkrevingsetaten i USA ], og har ingen synlige forbindelser til Azov. Det ble grunnlagt i februar 2022 som «United Peacekeepers for Ukraine.» – Forente Fredsstyrker for Ukraina – Det opprinnelige nettstedet var en forlengelse av det ukrainske utenriksdepartementets nettsted for den Internasjonale Legionen for Ukraine.

De PR-innstilte operatørene bak nettstedet bestemte tydeligvis at organisasjonens milde navn («Fredsbevarere») sannsynligvis ikke ville oppmuntre anti-russiske krigere til å melde seg frivillig, så de endret det til Frivillige for Ukraina. I skrivende stund inneholder VFU-nettstedet bilder av demonstranter som holder skilt med tekster som «Drep Putin …» og «Putin = Hitler» – et temmelig kraftig avvik fra fredsbevaring. Det nye nettstedet har publisert navn og ansikter på organisasjonen, inkludert den erklærte grunnleggeren, David Ribardo; en tidligere amerikansk infanterioffiser og krigsveteran i Afghanistan. Til tross for bilder og nylige referanser til kamp, ​​hevder Ribardo at VFU er en «humanitær hjelpeorganisasjon».

VFUs Chief Operations Officer – leder for operasjoner- er kampveteranen Phillip Chatham, en tidligere leder for diplomatiske sikkerhetsoppdrag for en rekke amerikanske lovgivere. «Som en intern operasjonsleder opprettholdt han klareringer av anlegg for flere etterretningsbyråer,» heter det på nettstedet. Organisasjonen drives også av en rekke veteraner og PR-spesialister. En annen veteran, «Seth», promoterte VFU på CNN, beskrev å jobbe med flyktninger i Polen takket være «noen veldig elskverdige donasjoner fra noen sponsorer».

Dette gir innsikt i hvordan slike operasjoner drives: anonyme store givere leder veteraner til Ukraina fra nabolandene. Ribardo sier at jobben hans inkluderer å undersøke frivillige for å luke ut drømmere, «krigsturister» og ekstremister, og sikre at bare veltrente amerikanske veteraner verver seg.

Antallet veteraner som har meldt seg frivillig er ikke opplyst, men Ribardo sier at tallene er overgår alt som er sett «siden andre verdenskrig».

Ekstremister og akselerasjonister: «Vi kommer til å sende hjem mange likposer»

Andre amerikanere som kjempet i Ukrainas vanlige enheter inkluderte: Dalton Kennedy, et medlem av North Carolinas gren av den hvite overherredømmeorganisasjonen Patriot Front; David Kleman fra Georgia som har blitt fotografert med nazistiske effekter; og militærveteranen David Plaster fra Missouri. I følge britiske presserapporter har Plaster trent «tusenvis av ukrainere i taktisk medisin» og ledet et team som til og med inkluderte eldre veteraner, som tidligere marinesoldat Dave Eggen, som sa om russere: «Vi kommer til å sende hjem mange likposer .»

Én slik figur fortalte Buzzfeed at de ble avhørt av føderale byråer, men at de fortsatt fikk reise. «Jeg forteller dem at jeg ikke har noe å skjule. Så lot de meg gå. Hver gang.» I tillegg til de ovennevnte krigerne, melder kjente fascister seg på for å kjempe.

Frem til  mars i år skal minst 3000 amerikanske borgere ha vært på den ukrainske slagmarken. I april sa John T. Godfrey, utenriksdepartementets fungerende koordinator for terrorismebekjempelse, om amerikanske ekstremister som dro for å krige: «når de kommer tilbake, har de ferdigheter – de kommer vanligvis tilbake mer radikalisert enn da de dro … [T]de har harde ferdigheter som de i noen tilfeller kan bruke til å angripe mål innenlands.» I etterretningskretser kalles dette «blowback».

I april sendte jeg en forespørsel om informasjonsfrihet til Department of Homeland Security (DHS) for å få dokumenter om reisende til Ukraina og dets naboer, inkludert Georgia og Polen, fra 2014 til i dag. Målet var å måle størrelsen på «Cyclone 2». Fra logger og hendelsesrapporter som var kommet til DHS, ønsket jeg å vite hvor mange mennesker som hadde blitt stoppet og avhørt om reisene deres av føderale eller lokale myndigheter. DHS ignorerte ulovlig forespørselen min, slik de har for vane å gjøre: ingen bekreftelse, ingen forsinket respons, ingenting.

Hadde departementet svart, kunne det ha bekreftet historien til personer som «Alex»: en veteran fra USAs væpnede styrker som var koblet til Ukraina via en anonym nettkonto. «Alex» havnet i den ekstremisttunge Shyrokyne (nær Mariupol), kjempet med Ukrainas åpent fascistiske parti Høyre Sektor, og endte opp med å rekruttere andre amerikanere til Azov-bataljonen. (Kilden er den amerikanske og britiske etterretningstjenesten, Bellingcat.)

Newsweek møtte lignende hindringer. De bemerket at Azovs politiske fløy, Nationalkorpset, har vært knyttet til den amerikanske hvite overherredømmeorganisasjonen Rise Above Movement, Tysklands tredje vei, Italias Casa Pound og andre ekstremistiske grupper. I deres forsøk på å vurdere omfanget av slike forbindelser i USA, henvendte Newsweek-reportere seg til justisdepartementet, FBI og DHS (Departement for Homeland Security) for kommentarer. Svaret var taushet.

Newsweek pekte på Cossack House i Kiev som Azovs viktigste rekrutteringssenter. Senterets bibliotek er utlånt til Azov-bataljonen av det ukrainske forsvarsdepartementet, og inkluderer nazistisk litteratur og beskrives av lederen i Azov Nasjonalkorps Semenyaka som «en liten stat i en stat». Antall amerikanere som er der for tiden er ikke kjent.

I tillegg til hvite overherredømmer, er medlemmer av akselerasjonsgrupper – de som ønsker å fremskynde samfunnets kollaps for å omforme det i sitt bilde – også til stede i Ukraina.

Tidligere marinesoldat Mike Dunn fra Virginia er en informant og var en gang en innflytelsesrik skikkelse i den politisk flytende Boogaloo Bois, etter å ha kommandert sin Last Sons of Liberty-fraksjon. «Det har ikke vært mye aktivitet i Boogaloo-bevegelsen siden jeg gikk bort,» sier han. Etter å ha blitt avslørt som informant, forsvant Dunn fra åstedet bare for å dukke opp igjen i februar i år og kunngjorde at han hadde til hensikt å kjempe i Ukraina via Polen ved å melde seg på en ikke oppgitt rekrutteringsstasjon.

«Jeg vil ikke si at jeg nødvendigvis prøver å fremme saken til Boogaloo-bevegelsen … men jeg vil si at Boogaloo-bevegelsen kommer til å være representert der borte.» Men dette gir liten mening. Hvem ville følge en tyster til Ukraina, bortsett fra leiesoldater og andre feds – (føderale agenter)? Dessuten forlot ikke Dunn bevegelsen? Så hvordan kunne han representere den i Ukraina? «Jeg har noen få som følger meg dit, jeg har en med meg dit,» sier han.

Henry Hoeft, en tidligere infanterist fra den amerikanske hæren og Boogaloo Boy fra Ohio, ble advart av FBI mot å slåss i Ukraina, men ble samtidig rådet av Spesialenheten til å ringe den amerikanske ambassaden hvis han skulle få problemer. «Jeg skjønner det. De ønsker ikke å bli involvert hvis Russland skader noen av oss, og de ønsker ikke å eskalere konflikten ved å si at de sender amerikanske soldater over.» sier Hoeft
(Se også Hoefts Grayzone-intervju.)

Dunn, tidligere leder i Boogaloo og informant, bekreftet sin tilstedeværelse i Washington DC under «Stop the Steal»-rallyet 6. januar, men hevder at han kom for sent og ikke deltok i å storme Capitol. Den ukrainske høyresektorens Serhiy Dubynin, en innflytelsesrik mediefigur som jobber for den store ukrainske kanalen Inter, var også på Capitol den dagen, noe som betyr at DHS-FBIs «åpne dør»-politikk inkluderte ukrainske ekstremister som ønsket å nettverke i USA og omvendt. Dubynin ble fotografert med Jake Chansley; den høyt dekorerte US Navy-veteranen og selv-stylede «QAnon Shaman». Dubynin ble hørt oppfordre Stop the Steal-demonstrantene til å eskalere fra fredelig protest til vold: «Kom igjen! … Gjør det!»

Fascister og satanister tar med sin «dødsfetisj» til Ukraina

Mellom 2015 og ’16 dro flere amerikanske ekstremister til Ukraina for å verve seg til vanlige enheter. Andre dannet en Høyre Sektor paramilitær spinoff som ifølge kolleger «hadde en fetisj for død og tortur.» Pluto er den romerske helvetes gud. Enheten deres ble kalt Task Force Pluto (TFP), oppkalt etter den romerske dødsguden, og ble ledet av Craig Lang, en desertør fra den amerikanske hæren som ble leiesoldat, som også hadde jobbet som entreprenør for det ukrainske militæret. Lang opererte sammen med Brian Boyenger, en veteran fra Irak-krigen som tjente som snikskytter i Ukraina. Lang rekrutterte amerikanere til Ukraina og Boyenger vurderte dem.

Andre TFP-medlemmer inkluderte tidligere marinesoldater Quinn Rickert og Santi Pirtle. De to samlet videobevis på at Lang torturerte og myrdet en lokal mann samt slo og druknet en ung kvinne (ukjent alder), mens en østerriker kalt Benjamin Fischer – med kallenavnet “Bin Laden” – angivelig administrerte adrenalininjeksjoner for å holde henne ved bevissthet under tortur. Justisdepartementet ba om bevisene fra sine ukrainske kolleger.

I 2017 hadde en amerikansk militærdesertør, Alex Zwiefelhofer, sluttet seg til Lang via Høyre Sektor  i Ukraina. Paret hadde planlagt å kjempe mot al-Shabaab i Sudan og det venezuelanske militæret. Ved avhør av Zwiefelhofer oppdaget nord-karolinske myndigheter barneporno på telefonen hans. (Den Storbritannia-baserte sataniske gruppen, Order of Nine Angles og dens Tempel ov Blood (sic, ToB) avlegger i USA infiltrerer sekulære høyreekstreme grupper og oppmuntrer til voldtekt av barn, muligens som en honningfelle på vegne av sikkerhetstjenestene).

Påvirket av SIEGE-filosofiene til den eldre nazistiske og pedofile James Mason (ikke å forveksle med den avdøde skuespilleren), var Atomwaffen-divisjonen (AWD, nå kalt Nasjonalsosialistisk Orden) en apokalyptisk-akselerasjonsgruppe grunnlagt i 2015 og oppløst fem år senere . Mason skrøt av at det er «mye action i Ukraina … Det er ganske imponerende.»

Ledende menig Jarrett Smith, stasjonert i Fort Riley, Kansas, var en fan av Atomwaffen og medlem av Feuerkriegdivisjonen, grunnlagt i Baltikum sent i 2018. Smith var også en selverklært satanist, sannsynligvis knyttet til ToB. Den gruppens leder, Joshua Caleb Sutter, var en FBI-informant som virket fast bestemt på å infiltrere og «satanisere» nazistiske grupper med sikte på å ødelegge dem innenfra.

Før han begynte i hæren, planla Smith å reise til Ukraina for å kjempe med Azov-bataljonen via sine forbindelser til Craig Lang. Før han kunne dra, ble Smith lurt av en undercover FBI-agent og en tredjepart (enten en informant eller en annen agent) som satte dem i kontakt. Undercover-agenten kontaktet Smith gjennom chattefora for å spørre hvordan man lager bomber. I en illustrasjon på hvordan FBI lurer fanatiske dupes (lettlurte), sa agenten også: «Fikk en liberal Texas-borgermester i sikte (sic)! Boom med den IED [improvisert eksplosiv enhet] og den fyren er død.»

Via en høyreekstreme enhet kalt den Militære Orden av Centuria, har den nylig omdøpte Azov-bevegelsen blitt trent opp av militære fra Amerika, Storbritannia, Canada og Frankrike.

Hendelseslogger hos DHS bemerker at i desember 2018 kom AWD-medlem Kaleb Cole tilbake fra London sammen med andre nynazister, Aidan Bruce Umbaugh og Edie Allison Moore. De hadde besøkt blant annet Ukraina. DHS-loggen er kraftig redigert. Andrew Dymock (alias Blitz), lederen av Storbritannias Sonnenkrieg-divisjon (en enhet i AWD), var medlem av den okkultiske Order of Nine Angles og har blitt avbildet iført en Azov Bataljon-t-skjorte.

Nynazisten Andrew Dymock (til venstre), med en Azov Bataljon-t-skjorte, med et annet medlem av Atomwaffens britiske avdeling

The Rise Above Movement (RAM) er et nettverk av amerikanske fascister, hvorav noen er dømt for å ha brukt vold mot venstreorienterte demonstranter. I 2018 var en ledende Azov-fascist og drapsmann, Sergey Korotkikh, vertskap for RAM-medlemmer i Kiev. Nasjonalkorps-leder Semenyaka var også vertskap for RAM-medlemmene Michael Miselis fra Lawndale, Benjamin Drake Daley fra Redondo Beach og Robert Rundo fra Huntington (Calif.). Senere samme år ble RAM-medlemmer siktet for vold i USA. FBI spesialagent Scott J. Bierwirth sa: «Azov-bataljonen … antas å ha deltatt i trening og radikalisering av USA-baserte hvite overherredømmeorganisasjoner.»

Ifølge magasinet Time, etter at den hvite overherredømmetilhengeren Brenton Tarrant myrdet 51 mennesker i Christchurch, NZ i 2019, hjalp «en arm av Azov-bevegelsen til å distribuere terroristens ravende manifest». Ukraina var blant de mange landene han skal ha besøkt.

I dag hyller nynazisten Wotanjugend (Wotan Youth) Tarrant som en helt og har distribuert manifestet hans. Som et tegn på deres sympatier gjennomførte Azovs nasjonale militsleder Cherkas Mykhailenko i april 2020 et intervju med Wotanjugends Alexei Levkin. Azovs nazistiske rekrutteringsstasjon, Cossack House, har også solgt Wotanjugend-varer. 

Uhyggelige spådommer om Ukraina-”blowback”

Amerikanske etterretningsbyråer har tillatt en åpen dør-politikk for veteraner, militser og fascister til å reise til Ukraina og dets naboer for å drepe så mange russiske soldater som mulig. FBI overvåker noen av stridende, griper inn i noen tilfeller, men gjør vanligvis ingenting. DHS lar fremmedkrigerne reise og returnere med minimal hindring. Den amerikanske veldedige organisasjonen, Frivillige for Ukraine, er en av organisasjonene som gir en finér av legitimitet for operasjonene som ellers inkluderer ekstremister.

Imens trener amerikanske spesialstyrker i Ukraina nasjonalgarden og andre vanlige enheter, og gir derved et ytterligere lag med profesjonell dekning. Men med amerikansk trening går noen av disse gjengangerne videre i å trene høyreekstreme og nazistiske paramilitære; noen ukrainske, noen amerikanske. De amerikanske fascistene vender hjem med potensialet til å bruke den treningen mot innenlandske mål.

Tidligere FBI-agent som senere ble konsulent, Ali Soufan, bemerker at på 1990-tallet utnyttet afghanske Taliban konstant konflikt i det sentralasiatiske landet. «Ganske snart tok ekstremistene over. Taliban hadde ansvaret. Og vi våknet ikke før 9/11. Dette er parallellen nå med Ukraina, sa Soufan.

En rapport fra 2021 fra Military Academy West Points Combating Terrorism Center forsterket poenget hans, og uttalte at Ukraina-konflikten «fungerte som en kraftig akselerator» for global hvit overherredømme.

Slotkin recommended thirteen white supremacist-extremist organizations including the Azov Battalion be banned. Today, Azov earns gushing praise in Western media and Slotkin is an ardent proponent of massive arms shipments to the Ukrainian military that hosts it.

Samme år erklærte Elissa Slotkin, leder av underkomiteen for etterretning og terrorbekjempelse: «Som tidligere CIA-offiser som har sett på utenlandske terrororganisasjoner i Midtøsten det meste av min karriere, ble jeg slått av trusselen disse hvite overherredømmegruppene utgjør, mengden kontakt de har med ekstremister i USA, den minimale etterretningen og diplomatiske rapporteringen vi har om disse gruppene, og den relative mangelen på gjennomgang fra den amerikanske regjeringen.»

Slotkin anbefalte at tretten hvit overherredømme-ekstremistiske organisasjoner, inkludert Azov-bataljonen skulle forbys. I dag får Azov strålende ros i vestlige medier og Slotkin er en ivrig talsmann for massive våpenforsendelser til det ukrainske militæret som tar det imot.


Artikkelen ble først publisert på Grayzone

T.J. Coles er postdoktor og forsker ved Plymouth Universitys Cognition Institute og forfatter av flere bøker, den siste er We’ll Tell You What to Think: Wikipedia, Propaganda and the Making of Liberal Consensus.


Denne artikkelen er oversatt for steigan.no av Kari Angelique Jaquesson.

Forrige artikkelKrigsdagbok del 8, 26. til 31. mars 2022  
Neste artikkelHvorfor Henry Kissinger ønsker umiddelbar våpenhvile i Ukraina?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.