Verdens dummeste energipolitikk har gitt resultater

0

Vi må ikke lulle oss til å tro at uten Putin ville alt vært bra. Krisen er i hovedsak selvskapt. Europa har ført historiens kanskje dummeste energipolitikk, skriver Jan Emblemsvåg i et innlegg i Finansavisen.

Vi sakser raust av Emblemsvågs innlegg:

Anders T. Frøvig forklarer strømkrisen i Norge godt. Når enkelte for ett år siden påsto at kraftkablene skulle senke prisene i Norge, blir man oppgitt over kompetansenivået. Nå råder forvirringen rundt varigheten av krisen. Norske politikere, og korpset av rådgivere, lever i den villfarelsen at dette er en midlertidig tilstand. Det er det ikke – kun omfanget. Det kan forklare handlingslammelsen – de tror de kan vente krisen ut.

Energikrisen er i hovedsak resultatet av klimapolitikk med to langsiktige og relaterte utviklinger. Den ene er kronisk underinvestering innen olje- og gassindustrien . Denne underinvesteringen har redusert tilbudet globalt. Den andre er den politiske preferansen for fornybar energi, som har ført til økt etterspørsel etter gass fordi den er den viktigste balansekraften i 26 OECD-land til den fornybare energien. Man har i prosessen dublert kraftsystemet for å sikre forsyningssikkerheten, med store kostnader (globalt cirka 2.700 milliarder dollar). Den tyske riksrevisjonen beskrev Energiewende som en «trussel mot tysk økonomi, industri og befolkning».

I 2021 falt vindressursene med omtrent 15 prosent i Europa , noe som økte gassetterspørselen ytterligere, og Dunkelflauten i februar 2021 drev gasslagrene ned . Prisene steg, men utpå sommeren falt de og Europa sov mens Asia sikret seg gass for vinteren. Asia opplevde også et markant fall i vindressursene, men gjorde tiltak. For ett år siden var alle tegn klare på at kraftprisene i Europa ville stige kraftig. Hva gjorde Norge?

Norge åpnet de nye, omdiskuterte kablene til Kontinentet, og utfallet var forutsigbart bortsett fra useriøse analyser som glatt neglisjerer alt man kjenner innen økonomisk teori. Krigen i Ukraina har selvsagt drevet gassprisene opp i nye høyder.

Poenget med dette enkle tilbakeblikket er at vi må ikke lulle oss til å tro at uten Putin ville alt vært bra. Krisen er i hovedsak selvskapt. Europa har ført historiens kanskje dummeste energipolitikk . 10–20 år med feilslått kraftpolitikk gir dessverre resultater, og det vil ta mange år å rette opp situasjonen.

En trøst at svenskene er nesten like dumme?

Lørdag 3. september hasteinnkalte den svenske regjeringen til pressekonferanse. Statsminister Magdalena Andersson, finansminister Mikael Damberg, den svenske sentralbanksjefen Stefan Ingves og Finansinspektionens generaldirektør Erik Thedéen deltok på pressekonferansen.

Da hadde det blitt kjent at at gassforsyningene gjennom Nord Stream 1-rørledningen ville bli stanset på ubestemt tid, ifølge det russiske energiselskapet Gazprom.

– Vi stod allerede foran en tøff vinter. Med gårsdagens beskjed står vi overfor en krigsvinter.

Også Sveriges ulike regjeringer har påført sin egen energiforsyning nesten ubotelige skader gjennom «det grønne skiftet». Resultatet er at landet har stil seg slik at det ikke tåler konsekvensene av den sanksjonskrigen mot Russland som Sverige er med på.

Sahra Wagenknecht: Tyskland har Europas dummeste regjering

Konkurransen om å være Europas dummeste regjering hardner til. I et innlegg i den tyske Bundestag sa den venstreorienterte politikeren Sahra Wagenknecht at den tyske regjeringa må være Europas dummeste regjering:

En sosial og økonomisk katastrofe truer i Tyskland. Millioner av mennesker er redde for fremtiden, for eksploderende levekostnader, forferdelige regninger og, i økende grad, for jobbene sine.

Selv om det ennå ikke er kommet meldinger til Økonomidepartementet: «I sentrale bransjer vil bedrifter stenge i hopetall», skriver «Handelsblatt».

De høye energiprisene, mye høyere enn i mange andre europeiske land, falt ikke bare fra himmelen; de er et resultat av politikk. På den ene siden er de et resultat av din fullstendige mangel på ryggrad i forholdet til spekulantene og de som tjente på krisen.

Mineraloljeselskapene i Tyskland vil tjene 38 milliarder euro mer i år enn gjennomsnittet de siste årene, og strømprodusentene til og med 50 milliarder euro – penger som tas ut av innbyggernes lommer hver dag.

Andre land har for lengst reagert på denne markedssvikten med pristak eller i det minste med overskuddsskatt. Frankrike har begrenset veksten i strømprisene til 4 prosent; de dro ikke først til Brussel og førte lange forhandlinger.

Vi har virkelig den dummeste regjeringen i Europa hvis du ser på det.

Men ikke bare er du for feig til å gå i klinsj med vinnerne av krisen, det største problemet er din grandiose idé om å starte en økonomisk krig uten sidestykke mot vår viktigste energileverandør. Ja, selvfølgelig, krigen i Ukraina er en forbrytelse.

Men ideen om at vi straffer Putin ved å utarme millioner av familier i Tyskland og ødelegge industrien vår mens Gazprom tjener rekordoverskudd – hvor dumt er det?

Rimelig energi er den viktigste betingelsen for vår industris eksistens.

Kommentar: De har mistet «himmelens mandat»

I Kina sies det om en regjering eller keiser som ikke er i stand til å levere sosial og økonomisk trygghet til befolkninga at de har «mistet himmelens mandat».

Der er Europas regjeringer nå, også i Norge.

Rimelig og sikker energitilførsel er forutsetninga for at et moderne samfunn skal eksistere. Gjennom politikken med «det grønne skiftet» og sanksjonene mot Europas viktigste energileverandør, har de europeiske oppblåste politikerne gått til angrep på sjølve fundamentet til et moderne samfunn.

I Norge har Høyre og Arbeiderpartiet i fellesskap stått for en politikk som raserer det solide, miljøvennlige og bærekraftige energisystemet vi har hatt i hundre år og knyttet oss til den katastrofale kraftpolitikken i Europa.

Også de skylder på Putin, men det var ikke Putin som tvang oss inn i EØS. Det var ikke Putin som tang oss inn i Acer. Det var ikke Putin som innførte markedsliberalisme for strømmen i Norge gjennom Energiloven. Også her er krisa hjemmeavla. Den er skap t av udugelige og dumme politikere som ikke tenker på norske innbyggeres ve og vel, men som bare følger skjemaer og instrukser de har fått fra, himmelen må vite hvor.

Og det som gjør at Støre & co kanskje leder med et sauehode i kampen om tittelen som Europas dummeste, er at i Norge, i motsetning til i Tyskland og Sverige, kunne krisa vært løst i morgen. Det skal bare et par politiske vedtak til.

Det urovekkende er at det europeiske politiske aristokratiet tydeligvis er fanatisk oppsatt på å fortsette denne kursen uansett hvor mange mennesker som styrtes ut i bunnløs fattigdom eller regelrett fryser i hjel.

Og fra sin vakre villaer og med sine fete lønninger håner de oss gjennom å be oss lide:

Kjerstin Braathen, DNB, på World Economic Forum, årslønn 15 millioner, villa til 41 millioner: «Det vil gjøre vondt, men det er verdt det.»
Forrige artikkelKraftsituasjonen i uke 35
Neste artikkelBøndene krever handling nå, det lønner seg ikke å høste årets grønnsaker