Smelteverkene i Europa stanser – massiv ødeleggelse av produktivkrefter

0

De vanvittige strømprisene i Europa, som er en direkte følge av sanksjonspolitikken og «det grønne skiftet» fører til at smelteverkene i Europa stanser. Det er en ødeleggelse av produktivkrefter som kan sammenliknes med resultatene av en storkrig. Og det er ikke til å komme fra at denne politikken er villet.

Det herskende aristokratiet i Europa fra Støre til Macron, fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock til EU-kommisjonspresident Ursula von der Leyen holder krampaktig fast på denne politikken, sjøl om de vet at den ødelegger både innbyggernes levevilkår og egen industri- og næringsliv.

Åpent brev fra over 40 toppledere for industrien: «Eksistensiell trussel»

Toppsjefene i Europas metallindustri (non-ferrous metals) har sendt et åpent brev skrevet i forkant av krisetoppmøtet i EU fredag 9. september, der energiministre fra hele unionen skal møtes. Dette skriver nettmagasinet Finbold.

47 administrerende direktører for europeiske metallfirmaer har skrevet til presidenten for EU-kommisjonen, Ursula Von der Leyen, presidenten for Europaparlamentet, Roberta Metsola, og presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, for å slå alarm om Europas eskalerende energikrise og varsle om at den er en «eksistensiell trussel» mot industrien.

Konsernsjefene understreker spesielt at industrien allerede har vært tvunget til å foreta enorme produksjonsreduksjoner det siste året.

Se det åpne brevet og lista over underskrivere her. Toppsjefene i både Hydro og Elkem er blant underskriverne.

En slik ødeleggelse av industrien har aldri skjedd i fredstid

Det er intet mindre en gigantisk ødeleggelse av produktivkrefter vi står overfor, en ødeleggelse som om det skulle ha vært en storkrig i Europa.

Les: Aluminum Smelters Shutter Operations In Europe As Power Prices Soar

For den kraftkrevende industriene er det snakk om en eksistensiell krise: Metal Plants Feeding Europe’s Factories Face an Existential Crisis

Speira i Tyskland er den siste aluminiumsprodusenten som har kuttet produksjonen på grunn av skyhøye energikostnader ettersom krisa blir djupere for en av kontinentets nøkkelindustrisektorer, skriver Financial Times.

Også stålverkene stenger

Verdens nest største stålprodusent, ArcelorMittal, er det siste industriselskapet som kunngjorde nedleggelse av anlegg i Europa på grunn av høye gass- og energipriser.

ArcelorMittal vil stenge en av sine to masovner på stålverket sitt i Bremen, Tyskland, fra slutten av september inntil videre, på grunn av den «ekstreme økningen i energiprisene», sa selskapet i en uttalelse fredag.

De høye energiprisene undergraver konkurranseevnen til stålproduksjon og selskapet tar dette skrittet i Tyskland fordi det ikke kan drive alle anlegg økonomisk, sa ArcelorMittal.

Europa har nå en gasspris som svarer til en oljepris på 410 dollar per fat, og det er opplagt at industrien ikke kan overleve slike priser.

Les: Kjerstin Braathen i DNB: «Energiomstilling vil skape energiknapphet og smerte, men det er verdt det»

Kjerstin Braathen, DNB, på World Economic Forum

På møtet i milliardærklubben World Economic Forum 23. mai 2022 sa toppsjefen i DNB, Kjerstin Braathen, at:

«Vi må akseptere at det vil være noe smerte i prosessen. Tempoet vi trenger vil åpne opp for feiltrinn. Det vil åpne for mangel på energi, det vil skape inflasjonspress. Og kanskje vi må begynne å snakke om det, at smerten faktisk er verdt det, for hvis vi ikke gjør det, er det ingen business case, det er ingen økonomi, det er ingen velferd.»

Dette utsagnet kom for sikkerhets skyld på forumet «Transforming through Trust« – Omstilling gjennom tillit.

Kjerstin Braathen, som i 2020 tjente 13,7 millioner kroner og i 2021 15 millioner, er neppe blant dem som kommer til å føle mest smerte under denne omstillinga, men hun vil gjerne være med å påføre andre denne smerten. Hun og mannen kjøpte nylig en villa i Holmenkollåsen til 41 millioner kroner, så man må jo si at de bærer lidelsen med fatning.

En katastrofe som skyldes sanksjonspolitikken og «det grønne skiftet»

Allerede før EU innførte forbud mot import av russisk gass var unionens energipolitikk i full krise. Det «grønne skiftet» og nedlegginga av stabil energiproduksjon har gjort industrien svært sårbar og lite konkurransedyktig.

Men det er stenginga av gasstilførselen fra Russland som virkelig har sendt industrien utfor stupet. Og det var ikke Russland som stengte NordStream2, det var Tyskland. Det er EUs politiske ledere som er hovedansvarlige for denne katastrofen.

Det må være på sin plass å spørre: Når de politiske lederne vet hvor store skader politikken deres fører til for innbyggerne og det økonomiske fundamentet for det moderne samfunnet, hvorfor holder de så krampaktig fast på den?

Glem heller ikke at venstrepartiene i Norge, SV og Rødt, slutter helhjertet opp om EUs sanksjonspolitikk, til tross for at de snart må ha innsett hva dette betyr i form av fattigdom, nød og ødelegging av industri og samfunnsliv.

I Norge har vi faktisk et lovverk mot regjeringsmedlemmer som vanskjøtter «statens eiendommer eller øvrige midler». Loven har en strafferamme på to års fengsel:

Forrige artikkelUkraina: Gruvearbeiderne truet med streik mot tilbakevendende korrupsjon
Neste artikkelUkraina taper sine soldater – Europa taper sine industrier, alt til ingen nytte