Ukraina: Gruvearbeiderne truet med streik mot tilbakevendende korrupsjon

0
Gruve i Ukraina / Foto: BUG

En uke etter protestene mottok 48 av arbeiderne ved gruven et brev med beordring til mobilisering til de ukrainske væpnede styrkene. Dette på tross av at energidepartementet går ut med at Ukraina trenger å øke sin kullproduksjon.

Av Romy Rohmann.

Høsten startet med arbeiderprotester blant gruvearbeidere ved Novovolynsk-gruven nr. 9, hvor arbeiderne hindret nye tjenestemenn i ledelsen og energidepartementet fra å gå inn i bygningen.

Gruvearbeidere i det vestlige Ukraina gikk tidlig i august offentlig ut og varslet om korrupsjonen i landets kullindustri – og er nå bekymret for å miste jobben som et resultat.

Protesten som var nær den polske grensen er den første arbeiderprotesten som har funnet sted i Ukraina siden Russlands invasjon.

Arbeiderne blokkerte kontoret til Gruve nr. 9 i Novovolynsk, de ville hindre en ny direktør å tiltre stillingen med henvisning til hans påståtte kobling til en underslagsskandale på en tidligere arbeidsplass.

Zelenskyi hadde tidligere lovet å utrydde korrupsjon i Ukrainas kullsektor, som har et rykte for innsideinnflytelse. Han sa også i en tale til arbeidere i februar 2020 at det skulle være slutt på kullindustriens såkalte «overseers», eller smotriashchie, som er de uoffisielle rådgiverne bak i kulissene som påvirker lederutnevnelser og fører tilsyn med underslag, ulovlig fortynning og salg av kull, og mellommenn-ordninger knyttet til anrikningsfabrikker.

Når krigen begynte dukket de såkalte smotriashchiye opp igjen. Men ifølge gruvens nåværende direktør Volodymyr Yurkiv, som fortsatt er i stillingen, kan «tilsynsmennene» bruke den russiske invasjonen for å gjøre comeback.

Verken den nåværende direktøren eller noen annen leder ved gruven ser noen grunn til den plutselige endringen i ledelse, som skulle iverksettes. 

Den nye lederen som ble hindret i å komme inn dørene til gruvekontorene hadde tidligere vært sjefingeniør ved en annen gruve i regionen som er en del av det regionale statseide kullselskapet. Flere av lederne i det selskapet er under etterforskning for underslag knyttet til en statlig kontrakt, ifølge et brev fra den regionale påtalemyndigheten som har blitt vist til Open Democracy. Ledere ved det statlige gruveselskapet ønsket ikke å snakke med Open Democracy.

Da Open Democracy besøkte Gruve nr. 9, en uke etter denne protesten var stemningen dyster: 48 ansatte hadde mottatt brev med beordring om mobilisering til de ukrainske væpnede styrkene.

Gruvearbeidere mente at innkallingen til verneplikten var represalier for å få dem til å stoppe protestene. Dersom arbeiderne ikke kan jobbe vil det være en økt risiko for å måtte stenge gruven.

Mens Novovolynsk står for en relativt liten produksjon, den utvinner 2100 tonn kull i måneden, sammenlignet med en nærliggende Lviv-gruve som utvinner nesten det dobbelte hver dag. Men disse gruvene i det vestlige Ukraina er de eneste innenlandske produsentene av kull og med en antakelig vanskelig vinter i sikte, trengs alt det kull som kan produserer.

Talsmenn for gruvearbeiderne har også fått høre; «du må slutte å blande deg inn, ellers kan noe skje» men som de sier til journalisten i Open Democracy; «Vi er klare til å stå på, til og med til å streike hvis det er nødvendig,»

Open Democracy tok kontakt med det ukrainske energidepartementet, men ingen der ville svare på forespørsler eller komme med noen kommentar. (OpenDemocracy er finansiert av vestlige filantropiske stiftelser som Open Society Foundation (Soros), Luminate (Pierre og Pam Omidyar – eBay) og Fritt Ord.)

Den 12.august kunne vi lese i Ukrainske avsier av Gruve nr. 9 og 10 i Novovolonsk har fått frakoplet strømforsyningen og er stengt ned. Offisielt er dette gjort på grunn av manglende strøminnbetalinger.

(Bilde fra forsiden i avisa BUG)

Ifølge talsmenn fra gruvearbeiderne er dette gjort for å presse arbeiderne til å etterkomme ordrene fra toppledelsen.

Forrige artikkelUkraina – avgjørelsens time for Biden
Neste artikkelSmelteverkene i Europa stanser – massiv ødeleggelse av produktivkrefter