Protester bryter ut over hele Haiti mot økning i drivstoffprisene

0
Skjermdump fra video

Haitis hovedstad Port-au-Prince og andre større byer nådde et nytt nivå av uro denne uka gjennom av masseprotester mot statsminister Ariel Henrys løfte om å avslutte drivstoffsubsidier og øke gassprisene. Den lammende prisøkninga kommer etter uker med økende politisk motstand blant Haitis arbeiderklasse mot det amerikanske marionettregimet ledet av Henry, de stridende gjengene som representerer rivaliserende deler av Haitis kleptokrati og nasjonens forretningselite. Dette skriver WSWS.

Midt i spiral inflasjon og økende kostnader kunngjorde regjeringa søndag at prisen på en gallon bensin ville stige fra 250 gourdes ($2) til 570 gourdes ($4,78), mens dieselprisene ville gå opp fra 353 goures per gallon ($3) til 670 gourdes ($5,60). Prisen på en gallon parafin ville stige fra 352 gourdes ($3) til 665 gourdes ($5,57). 

Tusenvis av demonstranter har blokkert trafikken i hele hovedstaden med steiner og brente dekk, metallporter og andre gjenstander. Videoopptak viste demonstranter som angrep flere banker og andre ble filmet mens de tok hundrevis av pund ris fra et lager som drives av et av Haitis største importselskaper. Amerikanske medier har forsøkt å baktale demonstrantene som «plyndrere» og støttet politiets undertrykkelse for å slå ned opprøret. 

Anti-regjeringsprotester hadde bygd seg opp siden forrige måned da hundrevis av arbeidere kom inn til hovedstaden og krevde Henrys avgang. Henry er en mangeårig agent for den herskende klassen i USA som ble som kom til makta ved hjelp av den såkalte Core Group, ledet av ambassadørene fra USA, Canada, Tyskland, Frankrike, Spania, EU og Brasil, midt i en omstilling av regjeringa etter drapet på president Jovenel Moise i juli 2021. 

Madame Boukman – Justice 4 Haiti skriver på Twitter:

Folkemengdene angriper også kontorene til de forhatte NGOene og setter dem i brann:

Les også: Voldsomt opprør på Haiti

Haiti som NGOane sin republikk

Hjernen bak attentatet på Haiti: USA støttet drapet

Pentagon bekrefter at USA har trent 7 av de 28 leiemorderne som drepte Haitis president

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.