Pentagon bekrefter at USA har trent 7 av de 28 leiemorderne som drepte Haitis president

0
Noen medlemmer av drapskommandoen på Haiti. Skjermdump av video fra Miami Herald

Samtidig nekter de for å ha vært involvert.

Den 15. juli sa en talsmann for Pentagon at noen få av de columbianske arresterte i forbindelse med etterforskningen av drapet på Haitis president tidligere har fått militær utdanning av USA mens de har tjenestegjort i den columbianske hæren. Han sa ingenting om hvor mange det gjaldt eller hva slags trening de hadde fått.

Da Pentagon holdt pressekonferanse den 22. juli spurte journalisten Stephen Losey om de visste noe mer om hvor mange det gjaldt, hva slags trening det dreide seg om, om det stemmer at de har fått opplæring ved Fort Polk i Louisiana og om kravene til opplæring av andre lands soldater bør være strengere i lys av hva som har skjedd.

Pentagons pressesekretær, John F. Kirby, svarte at det dreier seg om sju personer som har fått følgende kurs og opplæring: befalsutdanning, ledelse og organisering av små enheter, sanitet, helikoptervedlikehold og «human rights training». Han hevder at det ikke er noe med opplæringen som tilsier at den skal ha fungert som oppmuntring til, eller ledelse av attentatet. På spørsmål om de har trent på amerikansk jord sier han at han ikke kjenner til alle detaljene om hvor hvert kurs ble holdt, og at han uansett ikke kan skjønne hvordan dette er relevant. De kommer til å fortsette å tilby det til sine allierte, og det som har skjedd på Haiti vil ikke føre til en revurdering av utdanningstilbudet. Han kom ikke med flere detaljer, men beskrev lederutdanningen som svært verdifull og etisk.

Man kan jo lure på hvor etisk disse utdanningsprogrammene egentlig er. Vi trenger ikke å gå langt tilbake i tid før vi finner et militærkupp der USA hadde en forbindelse til kuppmakerne. I slutten av mai tok en militærjunta makten i Mali for andre gang på 9 måneder. Begge kuppene ble gjennomført av Malis nåværende president Assimi Goita. Han har tidligere fått offisersutdanning og han har trent og kjempet sammen med amerikanske styrker i Afrika.

I et studie utført av Jesse Savage fra University of Melbourne og Jonathan Caverley fra MIT ble 275 militærkupp identifisert. I 165 av disse hadde medlemmer av landets hær fått utdanning gjennom IMET (US International Militiary Education and Training) eller CTFP (Countering Terrorism Fellowship programs) året før kuppet. Deres konklusjon er at militær hjelp i form av opplæring øker sjansen for militær innblanding i nasjonal politikk, og at all form for militærutdanning utført av det amerikanske militæret nesten dobbler sjansen for et militærkupp i landet som mottar «hjelpen».

Noe annet man naturligvis må ha i tankene er USAs historiske forhold til Latin-Amerika. Det er ikke bare en uskyldig historie om opplæring og utdanning av politi- og militærpersonell. Det er en historie om hundrevis av innblandinger, fra spionasje til stedsfortrederkrig og invasjoner.

Redaksjonen, Martin.

Hjernen bak attentatet på Haiti: USA støttet drapet

De som drepte Haitis president har tilknytning til USA og oligarkene på øya

Forrige artikkelSmittevernloven – loven over alle lover
Neste artikkelDemonstrasjoner over hele Frankrike: – Macron gå av!