Vesten frykter det stadig tettere samarbeidet mellom Tyrkia og Russland

0

I vestlige hovedsteder er man i stadig økende grad bekymret over det djupere økonomiske samarbeidet mellom Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan og Vladimir Putin, skriver den britiske finansavisa Financial Times.

Seks vestlige tjenestemenn sa til Financial Times at de var bekymret for løftet som ble gitt 5. august 2022 ​​av de tyrkiske og russiske lederne om å utvide samarbeidet om handel og energi etter et fire timer langt møte i Sotsji.

En EU-tjenestemann sa at blokken med 27 medlemmer overvåker tyrkisk-russisk samarbeid «mer og tettere», og ga uttrykk for bekymring for at Tyrkia «i økende grad» ble en plattform for handel med Russland.

En annen beskrev Tyrkias oppførsel overfor Russland som «veldig opportunistisk» og la til: «Vi prøver å få tyrkerne til å ta hensyn til våre bekymringer». Washington har gjentatte ganger advart om at de vil ramme land som hjelper Russland med å unngå sanksjoner med «sekundære sanksjoner» som retter seg mot brudd utenfor USAs juridiske jurisdiksjon, men EU har vært mer tilbakeholdende med å gjøre dette.

Leker med tanken om å straffe NATO-landet Tyrkia

En europeisk tjenestemann sa til FT at han «ikke vil utelukke negative handlinger [hvis] Tyrkia kommer for nær Russland».

En formell EU-beslutning om sanksjoner mot Tyrkia ville bety en full splittelse i NATO og ville også ryste EU, men likevel leker man altså med tanken om å straffe NATO-landet Tyrkia: «For eksempel kan de be om restriksjoner på handelsfinansiering eller be de store finansselskapene redusere finansieringen til tyrkiske selskaper,» sa en tjenestemann til FT. Tre europeiske tjenestemenn sa at det ennå ikke hadde vært noen offisielle diskusjoner i Brussel om mulige konsekvenser for Tyrkia. Andre advarte om at de fullstendige detaljene og konsekvensene av diskusjonene i Sotsji ennå ikke var klare.

Møtet i Sotsji

Og hva var det Erdoğan og Putin snakket om i Sotsji som til de grader tente en brann i rosenes leir i EU?

Russland og Tyrkia går over til betalinger for russiske gassforsyninger i rubler, som de to presidentene ble enige om under forhandlinger i Sotsji fredag, sa Russlands visestatsminister Alexander Novak til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

«Presidentene har blitt enige om at vi begynner delvis gassforsyning og betaling for dem i rubler,» sa Novak til journalister. Russland sender for tiden rundt 26 milliarder kubikkmeter gass til Tyrkia årlig. «Vi går gradvis over til betalinger i nasjonal valuta, og deler av forsendelsene vil bli betalt i russiske rubler nå.

Dette er faktisk et nytt stadium, som åpner for nye muligheter, inkludert for utviklinga av våre monetære og finansielle relasjoner.» sa Novak. Putin og Erdogan diskuterte også samarbeid i finans- og banksektoren, sa han.

«Våre kommersielle selskaper og våre innbyggere bør ha en mulighet til å betale [i nasjonale valutaer] under sine turistreiser og i prosessen med omsetning,» sa Novak. Derfor «diskuterte presidentene finans-bankblokken, som det er oppnådd store avtaler om,» sa han.

«Faktisk jobbet vi i dag med å nå målet satt av presidentene for å bringe vår handelsomsetning til 100 milliarder dollar og for å forenkle prosedyrene som gjør det mulig for virksomhetene våre å kommunisere,» sa Novak.

Tyrkia tar i bruk russiske betalingskort og betaling i rubler

Fem tyrkiske banker har tatt i bruk Russlands Mir-betalingssystem, sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan da han kom tilbake fra samtaler med president Vladimir Putin i feriestedet Sotsji ved Svartehavet, skriver Bloomberg.

Det er en alvorlig utvikling angående arbeidet som tyrkiske banker gjør med Russlands Mir-kort, siterer Tyrkias statsdrevne Anadolu Agency Erdogan, etter en samtale med ham på flyet. Det er en lettelse for både russiske turister og Tyrkia, sa han til journalister.

Betaling i rubler vil være en kilde til økonomisk støtte for både Russland og Tyrkia, sa han, og la til sentralbanksjefene i de to landene også møttes under besøket. Putin og Erdogan ble enige om å begynne å gå over til delbetaling i rubler for leveranser av naturgass ved samtaler i Sotsji.

Kommentar: Full sabotasje av Vestens sanksjoner

Avtalene mellom Erdoğan og Putin betyr at Tyrkia slår et gigantisk hull i de vestlige sanksjonen mot Russland. Landet ikke bare unnlater å følge opp ordrene om økonomisk krig mot Russland, men inngår strategisk viktig finansielt og handelspolitisk samarbeid med sin store nabo i nord.

Målt etter kjøpekraftsvektet BNP er Tyrkia verdens 10. største økonomi, klart foran G7-landet Italia. Det er altså en økonomisk kjempe som på denne måten inngår et strategisk samarbeid med Russland.

Forbrukerne i Tyskland må jo begynne å spørre seg hvorfor de skal fryse og lide nød til vinteren når NATO-landet Tyrkia så til de grader gir blaffen i ordrene fra Washington.

Financial Times skriver også at krigstrøttheten har meldt sin ankomst i europeiske hovedsteder: Sanctions on Russia are racing against war fatigue in Europe. Med egne økonomier i fritt fall på grunn av sanksjonene begynner besluttsomheten i Europa å krakelere, og ikke minst fordi det begynner å bli klart for europeiske ledere at Vesten er i ferd med å tape stedfortrederkrigen mot Russland i Ukraina.

I en analyse av gasskrigen i Europa skriver Carnegie Endowment:

I Russlands strategiske beregning betyr Europas avhengighet av russisk gass at europeiske regjeringer enten må møte en alvorlig økonomisk og politisk krise hjemme denne vinteren, eller be om våpenhvile i konfrontasjonen med Moskva, imøtekomme noen av Kremls politiske krav til Ukraina, og oppheve sanksjonene.

Realitetene er i ferd med å gå opp for noen hver etter noen måneder med løssluppen krigsentusiasme. Det kommer mer.

Forrige artikkelFrihet og slaveri
Neste artikkelVår analyse av Ukraina april 2014: