Russland kjøper 1000 droner fra Iran og høyner nivået på det strategiske samarbeidet

0
Shahid 129, Wikimedia, CC 2.0

Av Elijah J. Magnier.

Iran og Russland hadde utvidet nivået på sitt strategiske samarbeid på ulike felt, sist i verdensrommet da en russisk rakett skjøt opp en iransk satellitt i bane fra det russiske oppskytningsanlegget i Kasakhstan. Iran vil utvilsomt dra nytte av å fornye sin katalog over mulige mål knyttet til sine fiender i Midtøsten, hovedsakelig de amerikanske militærbasene og Israel.

Dessuten har Russland signert en kontrakt med Iran om å kjøpe 1000 droner etter at Iran leverte noen få fly og en simulator som russiske offiserer trente på: de brukte de første dronene i Ukraina. Dette trekket anses som enestående for en supermakt å kjøpe dronene sine fra Iran. Teheran anser dette som en anerkjennelse av sin avanserte og effektive militærindustri, oppnådd til tross for 43 år med amerikanske sanksjoner mot den «islamske republikken». 

Russland har ikke viet mye oppmerksomhet eller tilstrekkelige investeringer til droneindustrien det siste tiåret. I stedet har Moskva fokusert på å utvikle hypersoniske missiler, som lyktes i å oppnå et operativt nivå på denne teknologien langt over USA. Russlands interesse for militær utvikling har konsentrert seg om strategiske raketter med kjernefysiske stridshoder – mens droner faktisk har blitt nødvendige for enhver hær.

Les: Som rytterkavaleri mot tanks. Armenias styrker ble knekt av dronesvermer.

Iran utviklet også sine langdistanse- og presisjonsmissiler for å nå en avstand på 2000 km, og de ble med hell brukt i Irak og Syria mot forskjellige mål. Men som vi kan se, fokuserte Teheran også på å utvikle droneindustrien intensivt. Teheran brukte den i Syria og overleverte den til sine allierte i Libanon, Syria, Irak og Jemen, og overførte også erfaringer til palestinerne i Gaza.

I følge velinformerte kilder i Iran er «at en supermakt som Russland kjøper droner fra Iran er en viktig indikasjon som bekrefter kvaliteten og utviklingen av iransk industri. Den har lykkes i å produsere de mest avanserte dronene som Shahid 129 som har en flytid på over 24 timer. Det var dette som tiltrakk Russland, spesielt for bruk i krigen i Ukraina.»

Oversatt fra originalen: Russia buys 1,000 drones from Iran and expands the level of strategic cooperation


Kommentar:

Det har lenge versert rykter om at Russland ville kjøpe iranske droner. Mange observatører, blant annet ven vanligvis velinformerte Moon of Alabama, var i tvil om dette ville skje. Men sistnevnte innrømmer nå at han tok feil.

Russland har riktignok utviklet sine egne droner som for eksempel Orlan 10, som de masseproduserer sjøl.

Den iranske Shahed 129 tilsvarer den amerikanske MQ-1 Predator. Den har infrarød og dagoptikk, en laserbetegnelse for presis målretting og den kan bære fire presisjonsstyrte bomber. Rekkevidden er 1500 kilometer, noe som er betydelig mer enn dagens russiske droner har. Siden 2014 har disse dronene blitt brukt av Iran i Syria, så Russland vil allerede ha en viss direkte erfaring med deres ytelser på slagmarka.

Shahed-129 et vingespenn på 50 fot med en marsjfart på rundt 160 km i timen, en utholdenhet på 24 timer med en rekkevidde på 1700 km og et tak på 24000 fot. 129 kan bære opptil  åtte  Sadid-345 miniatyriserte presisjonsstyrte bomber som er i stand til å treffe bevegelige mål. Bombens lille størrelse med en rekkevidde på 6 km reduserer uønskede skader og vil tillate Shahed å oppnå flere fulltreffere per oppdrag. (Se presentasjon i La Stampa.)

Shahed 191 har to Sadid-1-missiler internt, har en marsjfart på 300 km/t, en utholdenhet på 4,5 timer, en rekkevidde på 450 km og en nyttelast på 50 kg. Makshøyde er 25 000 fot. Irans Fars News Agency sier at Shahed 191 har blitt brukt i kamp i Syria. 

Begge er stealth-droner, vanskeligere for luftvern å oppdage, og de kan utfylle hverandre i operasjoner. Russland mangler etter sigende slike væpnede droner, som har evnen til å utføre langdistanseoppdrag for å finne og ødelegge for eksempel de USA-leverte HIMARS mobile rakettoppskytningsrampene, som for tida er utplassert i Ukraina, i tillegg til å slå ut ukrainsk luftvern. Dessuten er droner relativt billige og mindre farlig å miste, i motsetning til bemannede fly.

Hvis det nå stemmer, som Magnier skriver, at Iran skal levere 1000 droner til Russland, så betyr det en styrking av den strategiske alliansen mellom de to landene.

M. K. Bhadrakumar skrev i juli 2022:

Forholdet mellom Russland og Iran tar et kvantesprang

Hvis droneavtalen virkelig går gjennom, noe som virker ganske sannsynlig, vil det markere et kvantesprang i forholdet mellom Russland og Iran. For, Iran vil gjøre for Russland noe som bare Kina er i stand til å gjøre, men ikke vil gjøre av frykt for amerikansk represalier. Det gjør Iran til et veldig spesielt partnerland for Russland. Ironisk nok har Russland ennå ikke oppgradert forholdet til Iran som «strategisk». 

På sin side stikker Iran bokstavelig talt ut nakken i en trass mot Vestens «regelbaserte orden», ettersom Russland vil utplassere sine våpensystemer i det europeiske teateret mot luftvernsystemene levert til Ukraina av USA og NATO-land. Det kan ikke være mange paralleller til en fremvoksende mellomstor makt som gir så kritisk hjelp til en supermakt i høyteknologisk krigføring under reelle forhold i frontlinja. Selvfølgelig forbedrer det Irans posisjon regionalt og internasjonalt. 

Les også: Iran-Russland-Tyrkia-møtet avsetter USA som verdenspoliti

India-Russland-Iran: Eurasias nye og mektige transportnettverk

Forrige artikkelStor kursendring – CDC nedgraderer covid til nivå med influensa
Neste artikkel– Tyskland må kutte gassforbruket med 20 prosent for å unngå rasjonering
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.