Som rytterkavaleri mot tanks. Armenias styrker ble knekt av dronesvermer.

0
Droner som likner disse amerikanske Hellfire-dronene har Tyrkia satt inn mot Armenia. Shutterstock

I krigen mellom Aserbajdsjan og Armenia var det antakelig Tyrkias nye måte å føre krig på som gjorde utslaget. De tok for første gang i bruk dronesvermer i krig, og det var som om ryttere til hest skulle slåss mot tanks, skriver våpeninspektøren Scott Ritter. Aserbajdsjan satte inn tyrkiske og israelsk droner, både for å overvåke slagmarka og plukke ut de armenske stillingene og for å bombe dem sønder og sammen.

«Det som skjedde med den armenske hæren i den korte, men brutale 44-dagers krigen med Aserbajdsjan, går utover det å bare tape en krig. Det handlet mer om måten Armenia tapte på og nærmere bestemt hvordan landet tapte. Det som skjedde over himmelen i Nagorno-Karabakh – der Aserbajdsjan satte inn en rekke tyrkiske og israelskproduserte droner, ikke bare for å overvåke og finne koordinatene til armenske posisjoner, men forme og dominere slagmarken hele tiden – kan sammenlignes med en revolusjon i militære anliggender. Det har en likhet med da stridsvogner, mekaniserte pansrede kjøretøyer og fly kom tidlig på 1900-tallet, som til slutt førte til at hestekavaleriet var dødt.

Det er ikke slik at de armenske soldatene ikke var modige, eller godt trente og utstyrte – de var det. Det var at de kjempet en slags krig som var blitt innhentet av teknologi, hvor uansett hvor besluttsomme og modige de var overfor fienden, ble resultatet forhåndsbestemt – deres uunngåelige død og ødeleggelsen av utstyret deres; omlag 2425 armenske soldater mistet livet i kampene, og 185 T-72 stridsvogner, 90 pansrede kampvogner, 182 artilleristykker, 73 flere rakettkastere og 26 luft-rakett-systemer ble ødelagt.»

Scott Ritter skriver at denne formen for moderne dronekrigføring er noe Tyrkia har brukt i stor grad i Syria, men som de nå har perfeksjonert og brakt et langt skritt videre under krigen i Nagorno-Karabakh.

I løpet av det siste tiåret har Tyrkia trosset USAs våpenembargoer, som har begrenset Ankaras tilgang til den typen frontlinjedroner som brukes av USA over hele verden, for i stedet å bygge opp en hjemlig droneproduksjon. Tyrkia har utviklet flere droner i forskjellige typer, men to har skilt seg spesielt ut – Anka-S og Bayraktar.

Forrige artikkelIslamister på motorsykkel massakrerte 110 bønder i Nigeria
Neste artikkelFrankrike: Demonstrasjonene tvang Macron til retrett