Orbán: Krigen i Ukraina vil bety slutten på Vestens hegemoni

0
Viktor Orbán driver Realpolitik

Den ungarske statsministeren Viktor Orbán sier at vil EU stå svakere etter Ukraina-krigen enn før, mens andre land og regioner vil tjene på det. Det er meget mulig at denne krigen vil sette en stopper for vestlig overlegenhet, sa den ungarske regjeringssjefen i et intervju med det tyske magasinet Tichys Einblick.

For det første kan ikke Vesten vinne Ukraina-krigen militært, for det andre har sanksjonene på ingen måte destabilisert Russland, for det tredje har sanksjonene ført til enorme skader på europeisk økonomi, for det fjerde har ikke verden stilt seg bak USA og Ukraina: «En stor del av verden overgir seg demonstrativt ikke bak: kineserne, inderne, brasilianerne, Sør-Afrika, den arabiske verden, Afrika», sa Orbán i et intervju med månedsmagasinet Tichys Insight. «Det er godt mulig at det vil være denne krigen som demonstrativt vil sette en stopper for vestlig overlegenhet.»

Men det er flere profitører på krigen. «Svaret er at de som har egne energikilder tjener på det. Russerne tjener på det. EUs import fra Russland har gått ned med en fjerdedel, men Gazproms inntekter er doblet. Kineserne, som pleide å være prisgitt araberne, har nyttet det, forklarer Orbán. «Og selvfølgelig er det de store amerikanske selskapene som drar nytte av det,» sa den ungarske regjeringssjefen og refererte til den kraftige økningen i profitten til amerikanske selskaper: Exxon doblet, Chevron firedoblet, ConocoPhillips seksdoblet seg.

Viktor Orbán driver Realpolitik. Han har nektet å bøye seg for den nærmest fanatiske og ideologisk styrte politikken til EU-kommisjonen og prøver å finne metoder for å sikre det ungarske folkets interesser i et Europa på vei ned i ei krise som det er vanskelig å øyne enden på.

I slutten av juli var Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto i Moskva for å forhandle direkte med utenriksminister Sergej Lavrov. Ifølge medierapporter handlet samtalene mye om gass.

Ungarn og Slovakia får russisk gass gjennom gassledningen Druzhba (vennskap) som går gjennom Ukraina. Den ungarske gassgiganten MOL og Slovakias Slovnaft ønsket å betale, men Ukraina gdtok ikke betaling via den russiske banken Gazprombank, som er på sanksjonslista.

Ungarn får 60% av sin olje og 85% av sin gass fra Russland. Takket være langsiktige og pragmatiske kontrakter har landet kunnet sikre seg denne energien til priser som ligger på 20% av det andre EU-land må betale.

Samtidig diversifiserer Budapest sin energisektor og prøver gradvis å redusere sin avhengighet av russiske råvarer. Budapest kjøper LNG fra Kroatia, deltar i gassprosjekter i UAE og Oman, og har en strategisk partnerskapsavtale med ExxonMobil (selv om et rørledningsprosjekt fra Romania viste seg å være mislykket). Den ungarske operatøren FGSZ og Serbias Srbijagas fullførte en sammenkobling ved grensa mellom landene for forsyninger gjennom Turkish Stream 5. juli 2021, så den ungarske regjeringen vil kjøpe naturgass fra Aserbajdsjan fra 2023. Ungarn importerer olje fra Irak og Iran, og samarbeider i denne sektoren med Kuwait og Bahrain, mens de utvikler sine egne felt (i Baranja-regionen).

Tyskland trapper opp mot full embargo

Tyskland har lenge forsøkt å dempe sanksjonene, men ser nå ut til å skifte kurs. Financial Times skriver:

Jörg Kukies, en av kansler Olaf Scholz’ nærmeste rådgivere, sa at Berlin var for en oljeembargo, men trengte noen «noen måneder» for å forberede seg på en slutt på russiske råoljeforsendelser. Tyskland hadde tidligere sagt at det ville trenge frem til slutten av året.

Når EU denne uka diskuterer sine tøffeste sanksjoner mot Moskva til nå, øker Berlins vilje til å fremskynde tidsplanen sannsynligheten for en full oljeembargo.

Tyskland, EUs største økonomi og mektigste medlem, var i utgangspunktet motvillige til å ramme russisk oljeimport i begynnelsen av Vladimir Putins invasjon av Ukraina. Men den har stadig endret sin posisjon ettersom krigen har fortsatt, som et tegn på EUs besluttsomhet om å slutte å betale Moskva for energi til tross for den potensielle økonomiske effekten.

«Vi ber om en overveid avviklingsperiode,» sa Kukies til Financial Times. «Vi ønsker å slutte å kjøpe russisk olje, men vi trenger litt tid for å sikre at vi kan få andre oljekilder inn i landet vårt.» De fleste tyske raffinerier har allerede gått over til andre leverandører.

Så den tyske koalisjonsregjeringa vil altså ikke bare fortsette å skade tysk økonomi, men forverre situasjonen ytterligere.

Man kan si hva man vil om europeiske ledere – bare det ikke er barn til stede.

Les: Fullstendig energikrise i Tyskland – det går mot rasjonering og priseksplosjon

Ungarn nekter å gi etter for press

Ungarns statsminister Viktor Orbán har advart hans regjering vil «ikke gi etter for noe press for å utvide sanksjonene mot Russland til gass eller olje, da det vil drepe den ungarske økonomien». Utenriksminister Peter Szijjarto sa til CNN forrige uke at 85 prosent av Ungarns gassforsyning og 65 prosent av oljen kom fra Russland, og at det ikke fantes noen alternative leveringsruter som ville gjøre det mulig for oss å bli kvitt den russiske oljen og russisk gass i løpet av de neste par årene . . . Vi har gjort alt vi kunne for å diversifisere.»

USAs krig mot Europa

De vestlige sanksjonene har ikke skadet russisk økonomi på langt nær så mye som de har skadet europeisk økonomi. I virkeligheten fungerer sanksjonene som en økonomisk krigføring fra USAs side mot deres «allierte» i Europa. Dette kan avleses fra det dramatiske fallet i euroens verdi mot dollar:

Ungarn: Helt uaktuelt med nye sanksjoner

Ungarns utenriks- og handelsminister Péter Szijjártó hadde en telefonsamtale med sin estiske kollega, Urmas Reinsalu. Szijjártó skrev i et Facebook-innlegg at de begge er enige om at krigen i Ukraina må ta slutt så snart som mulig. Han minnet sin kollega om at det var av spesiell interesse for Ungarn, som naboland, å få fred så snart som mulig. Dette skriver Hungary Today.

Szijjártó understreket at de hadde forskjellige vurdering av om sanksjoner ville bidra til dette målet. Han var «rask med å gjøre det klart» at Ungarn utelukker alle forhandlinger om ytterligere energisanksjoner mot Russland.

«Det er for øyeblikket fysisk umulig å sikre Ungarns olje- og gassforsyninger uten russiske energikilder, og vi vil ikke tillate at ungarere vil bli tvunget til å betale prisen for krig,» understreket han.

Ifølge ministeren skader energisanksjoner Europa mer enn Russland, så en innstramming av dem vil helt stride mot sunn fornuft.

Ungarn har tydeligvis ei regjering som er mer opptatt av å sikre sine egne innbyggeres interesser enn å danse etter Brussels pipe. Det er høyst uvanlig i Europa i dag, slik strømkunder i Sør-Norge får smertelig erfare i disse dager.

Les: EUs sjølskading gjennom sanksjonene – unionen må nå jukse eller lide

Forrige artikkelPolitiet klarer ikke å stanse rasende energiopprør i Bangladesh og Pakistan
Neste artikkelZelenskyj utnytter krigen for å gjennomføre enda mer privatisering av offentlig eiendom