Fullstendig energikrise i Tyskland – det går mot rasjonering og priseksplosjon

0

Tyskland har tatt et skritt nærmere gassrasjonering etter et fall i forsyningene fra Russland. Landet har utløst «alarm»-stadiet av en nødgassplan for å håndtere mangelen, sier Tysklands økonomidepartement, ifølge BBC.

Økonomiminister Robert Habeck skylder på Russland og hevder at energimangelen skyldes russisk struping av leveransene. Korttidsminnet hans må være veldig kort. Han har allerede glemt at det var Tyskland som bestemte seg (riktignok etter ekstremt press fra USA) for å ikke åpne NordStream2, som ville ha gitt Tyskland store mengder billig gass.

Les: Midt i energikrisa utsetter Tyskland gassimporten gjennom Nord Stream 2

Beredskapsplan Tyskland har nå gått over til andre trinn av sin tredelte nødplan, som utløses når det er avbrudd eller svært høy etterspørsel etter gass. Regjeringen vil gi 15 milliarder euro i lån for å prøve å fylle gasslagre, og vil begynne å auksjonere gass til industrien for å oppmuntre store bedrifter til å bruke mindre. Å gå over til fase to av planen legger mer press på leverandører og nettoperatører for å balansere ut forstyrrelser ved å iverksette tiltak som å finne alternative kilder for gass.

Statlig inngripen vil skje under den tredje fasen når det er en betydelig forsyningsavbrudd som markedet ikke kan takle, noe som betyr at forsyningene er rasjonert. I det tredje trinnet vil forsyningen til industrien først begrenses, mens husholdninger og kritiske institusjoner som sykehus fortsetter å få tilgjengelig gass. Tolv EU-land er nå rammet av kutt i gassforsyningen fra Russland, sa EUs klimapolitiske sjef Frans Timmermans torsdag.

Russland kuttet gassforsyninga gjennom Nord Stream 1-rørledningen til 40 % av kapasiteten forrige uke med henvisning til problemer med utstyr, noe som påvirker land inkludert Tyskland. Nord Stream 1 skal gjennomgå vedlikehold fra 11. til 21. juli når strømmen vil stoppe. Sjefen for Det internasjonale energibyrået, Fatih Birol, har advart om at Russland kan kutte gassforsyninga til Europa fullstendig og at Europa må forberede seg nå. Russland har allerede kuttet gassforsyninga til Polen, Bulgaria, Nederland, Danmark og Finland fordi de nektet å overholde den nye betalingsordning.

«Forferdelig og drastisk»

Den tyske energitjenestemannen Klaus Müller, sjefen for Bundesnetzagentur, advarte fredag om at forbrukere kan komme til å se gassregningene øke med to eller tre ganger ettersom Tyskland står overfor utsiktene til at russiske gassforsyninger blir kuttet, skriver Deutsche Welle. Han sa til allmennkringkasteren ARD at et kommende vedlikeholdsstopp på Nord Stream 1-rørledningen som bringer russisk gass direkte til Tyskland gjennom Østersjøen kan føre til at gassen blir fullstendig kuttet.

Müller sa at hvis Tyskland går inn i den tredje fasen av planen, vil det få «forferdelige og drastiske» konsekvenser for gassindustrien. Under denne fasen ville Bundesnetzagentur rasjonere gass, og prioritere private husholdninger fremfor energiselskaper.

Stengning av industrier, masseoppsigelser

Økonomiminister og visekansler Robert Habeck sa til magasinet Der Spiegel fredag at noen industrier må stenges hvis gassforsyninga blir for lav til vinteren. «Bedrifter ville måtte stoppe produksjonen, si opp arbeiderne sine, forsyningskjeder ville kollapse, folk ville sette seg i gjeld for å betale varmeregningene sine, og folk vil bli fattigere,» sa han.

Produsentprisene til himmels – 33% økning

De høye energiprisene fortsetter å drive produsentprisene – spesielt naturgass blir dyrere. Men matvareprisene fortsetter også å stige. Dette skriver tyske Handelsblatt.

Avisa skriver videre:

«Tyske produsenter økte igjen prisene i rekordfart i mai. Produsentprisene steg i snitt med 33,6 prosent. «Dette var den største økninga sammenlignet med samme måned året før siden undersøkelsen startet i 1949,» sa Statistische Bundesamt.

Sjølskading

Det Handelsblatt ikke sier, er at den enorme prisøkninga på energi, som har forplantet seg gjennom hele produksjonssystemet, er et produkt av sjølskading. Allerede før krigen i Ukraina har Tyskland og EU hatt en energipolitikk som har drevet, og måtte drive prisen til værs. Den andre faktoren er sanksjonene mot Russland. Når Tyskland nekter å ta imot billig russisk naturgass via NordStream2, sier det seg sjøl at prisene må gå til himmels.

EU og Tyskland har vedtatt økonomisk krig mot Russland. Innbilte de seg at det ikke ville ha noen konsekvenser for dem sjøl? Trodde de at en økonomisk krig bare føres av den ene parten?

Forrige artikkelNår gatene i USA er så kaotiske nå, hvordan vil de bli når ting virkelig begynner å ’treffe viften’?
Neste artikkelEr det Nord-Norges tur nå?