Nye «argumenter» for elektrifiseringen av sokkelen

0
Av nuvolanevicata - Shutterstock

Av Odd Handegård.

Elektrifiseringen av sokkelen i Nordsjøen og i Barentshavet er Norges aller tåpeligste «klimatiltak»: De som er bekymret for klimaet burde skjønne – og mange gjør det – at det spiller ingen rolle om den gassen som brukes på turbinene på sokkelen, i stedet brennes i EU. Utslippene av CO2 er de samme uavhengig av lokalitet. Og alle vi andre har skjønt at å bruke mellom 15 og 20 TWh elektrisitet fra Norge til elektrifiseringen er den rene galskap som definitivt vil bidra til et kraftunderskudd i Norge, og dermed til et dundrende krav om utbygging av mer norsk energi, dvs. vindkraft.

Men nå har bransjeorganisasjonen «Offshore Norge» funnet ut – ved hjelp av et konsulentselskap – at elektrifiseringen av sokkelen vil kunne øke gasseksporten til EU med inntil 3 %, altså med ca. 30 TWh energi årlig, samlet fram til 2030, noe de fleste har visst i mange år. Men direktøren i «Offshore Norge», Benedicte Solaas, ser små problemer i regnestykket sitt. Elektrifiseringen er et «klimatiltak» i Norge der «utslippene vil bli kuttet med ni prosent» (de plusses riktignok på i EUs regnskap). Og i tillegg: Solaas sier til Klassekampen at den «gassen som blir eksportert, blir brukt mye mer effektivt» i EU enn på sokkelen. Men «effektiviteten» har selvfølgelig ingenting å si for de eventuelle klimagassutslippene mange er så bekymret for – effektivitet er irrelevant for klimadebatten.

Slik argumenterer organisasjoner og direktører som har økonomiske interesser av å servere sine ufattelige løgnhistorier. Gass fra Norge er av mange tradisjonelt blitt oppfattet som starten på en klimakatastrofe, men blir nå også oppfattet som nærmest et klimatiltak. Myndighetene får i pose og sekk, i tillegg til et «argument» for mer vindkraft i Norge. Neste er vel at energiministereren følger opp med fasiten: Jo mer gass vi eksporterer, jo bedre blir det globale klimaet og jo viktigere er utbyggingen av mye, ny vindkraft i Norge.

«Offshore Norge»: Elektrifisering av sokkelen kan frigjøre ny gass til EU

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.