Hva vet vi om lærerstreiken?

0

Først i slutten av uka får vi vite mer om lærerstreiken som trapes opp fra rundt skolestart. Bare Lektorlaget har kommet med informasjon om streikeuttaket.

Av Romy Rohmann

Skolestarten i år er forskjellig fra kommune til kommune. I de første kommunene starter skolen mandag 17.august og i de siste ikke før 22.august. Utdanningsforbundet og Skolenes landsforbund har hatt medlemmer ut i streik siden juni. Norsk Lektorlag har ventet til nå med å ta ut sine medlemmer i streik.

Vi har skrevet om lærerstreiken på steigan.no tidligere:

Organisasjonene har fire dager på seg å varsle før streiken blir satt i verk og med ulik skolestart kan dette bety at noen steder vil skolene komme i gang før streiken begynner, dersom uttaket blir i flere kommuner.

Norsk Lektorlag har gått ut med sitt uttak, og de skriver på sine nettsider:

«Norsk Lektorlag tar i første omgang ut ti medlemmer i streik på Bergen Katedralskole fra mandag 15. august. – Det er uholdbart at særlig lektorer som har stått lenge i jobb, er de som nok en gang får det dårligste tilbudet, sier Helle Christin Nyhuus, leder og streikeleder i Norsk Lektorlag

Helle Christin Nyhuus skriver videre:

«Vi har valgt å vente med streikeuttak til skolestart. Det er beklagelig at det vil gå ut over elevene, men denne kampen handler om hva slags skole våre barn og unge skal ha. Det hjelper ikke kun å rekruttere nye lærere og lektorer – KS må vise at de også ønsker å beholde de godt kvalifiserte som allerede jobber i skolen, sier Nyhuus.»

I Bergen er de klare og Lektor Willem von Erpecom som er fylkesleder for Norsk Lektorlag Vestland og jobber på Bergen katedralskole uttaler:

«KS viser at de ikke verdsetter utdanning og erfaring. De mest kompetente lektorene får minst lønnsøkning år etter år. KS må vise at de mener alvor når de hevder at de skal satse på skolen»

Les: Lektorstreik i Bergen fra 15. august

Sjøl om konflikten i utgangspunktet omfatter lønna til lærerne i grunnskole og videregående skole kan også barnehagelærere bli omfattet av streiken. Utdanningsforbundet og Skolenes Landsforbund organiserer også disse, derfor kan pedagogiske ledere og barnehagestyrere også bli tatt ut i streik.

Dersom barnehagene blir omfattet av streiken vil det sjølsagt kunne bety at noen barnehager må stenges så dette blir nok en vurderingssak for forbundene, da er sjansen større for en raskere tvungen lønnsnemd.

Nå er det foreløpig stille fra Utdanningsforbundet, men vi hører nok snart noe.

Skolenes Landsforbund venter med opptrapping til alle skolene er i gang sier Bodil Gullseth, streikesjef og 2.nesteleder i Skolenes landsforbund til Utdanningsnytt.

Les: Skolenes landsforbund trapper opp streiken først etter skolestart

«Hun sier i en pressemelding at forbundsstyret har diskutert streiken og den videre strategien, og mener det er mest hensiktsmessig å la skolenes starte opp før en opptrapping varsles.

Vi ser det som en fordel at lærerne får gjennomført sine planleggingsdager og antakelig også hilst på sine elever, før streiken trappes opp. Det samarbeides nå med tillitsvalgtsapparatet med tanke på hvem som skal tas ut hvor. Før mer av vår strategi offentliggjøres, følger vi avtaleverket og varsler Riksmekleren, KS og de aktuelle arbeidsgiverne.

Vi slår til hvor som helst, når som helst etter skolestart og med uant omfang, fortsetter hun.»

Vi vil få mer informasjon om streiken i løpet av denne uka og kommer med nyheter når vi veit noe mer. Det skal også bli interessant å følge med på hvordan mediene vil omtale denne streiken.

Fafo-forsker Kristine Nergaard utrykker dette til Utdanningsnytt:

«På den ene siden er barnehageansatte og lærere yrkesgrupper folk møter i hverdagen, og som de har mye sympati med. På samme måte som sykepleierne. Folk unner de som jobber for å ta vare på og lære barna deres noe, god lønn, sier Nergaard.

Men på den andre siden:

Ingen vil ha stengte skoler og barnehager. Og særlig ikke nå etter pandemien. Men igjen, her blir det et spørsmål om hvem som får skylda for streiken i mediene og i opinionen; KS eller Utdanningsforbundet

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.