«Det må ha klikka for Jonas Gahr Støre»

0
Det må ha klikka for Støre, sa en kommentator etter denne uttalelsen.

Da Støre vant valget i fjor, lovet han at det skulle bli vanlige folks tur. Det har vi ikke sett mye til. Det folk opplever er en prisvekst vi knapt har sett maken til i etterkrigstida. Mens strømprisene i Sør-Norge til tider har passert 6 kroner per kilowattime har Støre kategorisk nektet å bøye seg for fagbevegelsens krav om å gjeninnføre en sosialdemokratisk energipolitikk. For ham betyr lojaliteten til EU og markedsliberalismen alt.

«Mange tåler de voksende regningene godt»

Fredag ble statsminister Jonas Gahr Støre utfordret på tidligere valgløfter i en episode av TV 2-programmet «Ærlig talt».

Støre kaller situasjonen vi står i for en alvorlig krise. Likevel mener han det er feil at vanlige folk har fått det verre under hans ledelse.

– Det er ikke riktig. For hvis du ser på de store tallene, så går norsk økonomi veldig bra. Vi har fått hundre tusen flere i jobb på disse månedene, og mange nordmenn har spart. Mange klarer seg veldig bra, sier Støre til nyhetskanalen.

Dette fikk den tidligere programlederen Oddvar Stenstrøm til å skrive på Facebook:

«Det må ha klikka for ham (Støre). Å si noe sånt! Etter mye dyrere strøm, mat, drivstoff og stadig høyere renter!!! Hvilken verden lever han i? Hvem er det han omgås? Med flere sånne utsagn er Arbeiderpartiet snart nede på 15-tallet på målingene. Ikke rart vanlige folk er forbanna».

Hvorfor kan de ikke spise kake?

Jonas Gahr Støre seiler med dette opp som en soleklar kandidat til å vinne årets Marie Antoinette-pris. Da folket i Frankrike klagde sin nød over at de ikke hadde råd til å kjøpe brød, skal den franske dronningen ifølge anekdoten ha sagt: «Hvorfor kan de ikke spise brioche?» (kake) Det har ikke latt seg bevise at hun faktisk sa dette, men anekdoten er blitt stående fordi det var slikt et medlem av det franske kongehuset godt kunne ha sagt. Det var slik de tenkte.

«Huset Bourbon har vært vanskelige å slå når det gjelder å være uten kontakt med virkeligheten. Nå har de fått konkurranse.» Dette skrev Financial Times i et syrlig oppgjør med dagens europeiske ledere.

Og om det ikke er påvist at Marie Antoinette faktisk ytret disse herostratisk berømte ordene, så er hersker det ingen tvil om hva ARBEIDERpartiets leder Jonas Gahr Støre har sagt.

Den eneste som kan by Støre i konkurransen om årets fintfølende overklassearroganse er hans franske forbilde Eammanuell Macron, som ved starten av høstsemesteret i fransk politikk uttalte at nå vil være «Fin de l’abondance» – Slutt på overfloden, en overflod som hans klasse fortsatt kommer til å velte seg i og som ti millioner franskmenn ikke har opplevd en flik av.

Det er ti millioner fattige mennesker i Frankrike, men de ultrarike, den klassen Macron representerer, er enda mye rikere enn før.

Det er slike mennesker Støre omgås, og det er sant, de har ingen problemer med strømregningene.

Virkelighetsorientering

Siden Støre synes at folk ikke har noen grunn til å klage, og at det har gått så bra i hans regjeringstid, la oss gjøre en liten virkelighetsorientering ved å vise til Kraftpris, nettleie og avgifter for husholdninger, etter kvartal og statistikkvariabel, som det heter i Statistisk Sentralbyrå:

Husk at dette er gjennomsnittspriser. For mange er det mye verre. Men de bør ikke holde pusten mens de venter på at Jonas Gahr Støre skal forstå dem.

Les også: God for 140 millioner

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVestens falske fortelling om Russland og Kina
Neste artikkelGjeldskrisa i Italia en trussel mot hele eurosonen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).