Gjeldskrisa i Italia en trussel mot hele eurosonen

0
Shutterstock / Allexxandar

Spekulantene i finansmarkedene vedder nå på at Italia vil misligholde sin gjeld og dermed sende sjokkbølger gjennom hele eurosonen. Dette melder Financial Times.

Hedge funds build biggest bet against Italian debt since 2008

Entusiasmen fra investorene for å vedde mot Italia kommer samtidig som landet står overfor økende økonomisk motvind på grunn av den voldsomme prisstigninga på naturgass som følger av EUs sanksjoner mot russisk gasseksport.

«Det er det mest utsatte [landet] når det gjelder hva som skjer med gassprisene, og politikken er utfordrende,» sa Mark Dowding, investeringssjef i BlueBay Asset Management, som forvalter rundt 106 milliarder dollar i kapital. Han shorter italienske 10-årige obligasjoner ved å bruke derivater kjent som futures.

IMF advarte forrige måned om at en russisk gass-embargo ville føre til en økonomisk nedgang på mer enn 5 prosent i Italia og tre andre land, med mindre andre nasjoner deler av sine egne forsyninger.

Italia anses også av investorer for å være blant de mest sårbare landene for Den europeiske sentralbankens beslutning om å avvikle sine stimuleringsprogrammer ved å heve renten og stoppe obligasjonskjøpene som har støttet opp landets enorme gjeldsmarked.

Den brutale lockdownpolitikken i Italia førte til et fall i BNP på 13 prosent. Dette er verdier som aldri kommer tilbake. Denne politikken var et knusende slag mot arbeiderklassen og de små familiebedriftene som holder la vita italiana gående. Mange av dem har vært nødt til å kaste inn håndkleet og gi opp virksomheter som har vært nøkkelfaktoren i mange lokalsamfunn.

Fryktpropagandaen, portforbudene, vaksinetvangen og alle forbudene paralyserte det politiske Italia. Inn fra sidelinja hentet man den globale finanskapitalens mann, den gamle Goldman Sachs direktøren Super Mario Draghi. Og enda det eneste han hadde å tilby var mer av den samme økonomiske politikken, så la de olje på det politiske vannet i Roma.

Men i juli klarte ikke den ikke-valgte Draghi å regjere lenger, så da trakk han seg. Det betyr nyvalg i september, og foran det valget er det lederen for det tidligere (?) fascistpartiet Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, som ligger best an på meningsmålingene. Hun står for en høyrepopulistisk politikk, men det er ingen grunn til å tro at hun vil gjøre noe annet enn politikerne før henne. Hun er, i likhet med de aller fleste politikere i Italia, kontrollert opposisjon.

Det sentrale i italiensk politikk er formulert genialt av forfatteren Giuseppe Tomasi di Lampedusa i romanen Leoparden:

«Alt måtte forandres for at ingenting skal forandres.»

Les: Krisa i Italia spiller rett i hendene til Fratelli d’Italia

USA og EU har sørget for å holde Italia på plass i sanksjonsalliansen mot Russland. Det strider mot alle Italias økonomiske interesser. Italia har hatt et godt forhold til Russland og før det Sovjetunionen. Russisk gass har vært avgjørende for å holde det energifattige Italia gående. Sanksjonene mot Russland er derfor sjølskading på høyt nivå.

Hvis Italia misligholder gjelda eller går ut av eurosonen, som de aldri skulle ha vært med i, vil det få enorme konsekvenser for den felles europeiske valutaen, som kan stå overfor sin største krise siden den ble opprettet.

Eurokrisa kan leses av i kursen mellom euro og dollar. Euroen har aldri stått så lavt før som den gjør nå. Kilde: xe.com:

Dette er en enkel illustrasjon som viser at sanksjonspolitikken som føres an av USA først og fremst rammer deres egne «allierte». USA fører økonomisk krig mot Europa, mens Russland rammes i mye mindre grad enn man hadde trodd. Det kan illustreres med rubelkursen mot dollar:

Forrige artikkel«Det må ha klikka for Jonas Gahr Støre»
Neste artikkelDet blir ikke noe tilsyn av fastlege Axel Heienberg