Costa Rica snur i vaksinepolitikken

0

Ikke lenger krav om vaksinering og maskebruk. Vaksinepåbud er nå forbudt.

Onsdag 3. august 2022 bekreftet Costa Ricas nye president Rodrigo Chaves og helseminister Jocelyn Chacón at vaksinen mot covid-19 ikke vil være obligatorisk i Costa Rica. Dette skriver The Exposé.

Chaves hadde lovet at når hans periode begynte 8. mai, ville han avslutte den obligatoriske Covid-injeksjonspolitikken. I sitt første dekret etter å ha tiltrådt, droppet Chaves landets maskemandat og kravet om at offentlig ansatte skal vaksineres.

Rodrigo Chaves Robles - Wikipedia
Rodrigo Chaves

I november 2021 ble Costa Rica det første landet i verden som kunngjorde at det ville gjøre Covid-injeksjoner obligatorisk for barn. Costa Rica har lenge pålagt vaksiner, og slike krav støttes av landets lover. Imidlertid, tre måneder etter kunngjøringen, var costaricanerne fortsatt bittert splittet over obligatoriske Covid-injeksjoner for barn.

«I dag [3. august] er vaksiner ikke lenger obligatoriske, og enhver handling mot noen som ikke ønsker å bli vaksinert er et brudd på loven,» understreket presidenten.

Kunngjøringen kom etter at nesten 93 % av costaricanerne hadde fått sin første dose, 87 % hadde en andre, 51 % en tredje og 10 % en fjerde dose, ifølge Caja Costarricense de Seguro Social – Costa Rica Social Security Fund som er i ansvarlig for det meste av landets offentlige helsesektor.

I tillegg til umiddelbar slutt på obligatorisk vaksinering sa Chaves at det vil bli en etterforskning av kontraktene som ble signert av den forrige regjeringen, da han mener at det ble kjøpt for store mengder doser.

I følge Verdens helseorganisasjon var det per 29. juli 2022 administrert totalt 11 504 591 vaksinedoser i et land med en estimert befolkning på 5,2 millioner. Den forrige regjeringen til Carlos Alvarado signerte kontrakter med Pfizer og AstraZeneca.

«Vi skal undersøke hvorfor de kjøpte så mange vaksiner når informasjonen var at markedet var mettet,» sa Chaves på sin ukentlige pressekonferanse etter regjeringsrådet.

Ifølge Chacón var det en intensjon fra kommisjonen om å «tvinge folk til å vaksinere seg for å bruke vaksinene», noe hun først ikke ønsket å tro på, men sa at nå «ser jeg det annerledes».

Fra og med onsdag hadde AstraZeneca fullført levering i henhold til deres kontrakt, men Pfizer hadde ikke. Med Chaves’ beslutning ble leveranser av vaksiner som ventet i Pfizer-kontrakten suspendert inntil videre.

Les: Costa Rica does away with masks and mandatory vaccination

Oversettelsen er gjort av Derimot.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.