EUs utenrikssjef: – Vi er i full krig med Russland

0

«Europeerne må være villige til å betale den prisen det koster for å støtte Ukraina og holde unionen samlet,» sa EUs utenrikssjef Josep Borrell i et intervju med den spanske dagsavisa El Païs 11. august 2022.

«Vi må forklare innbyggerne våre at dette ikke er noen andres krig,» sa Borrell og understreket: «Publikum må være villig til å betale prisen for å støtte Ukraina og for å bevare enheten i EU.»

– «Vi er i full krig!»

En del folk her hjemme har åpenbart ikke forstått at krigen i Ukraina er en stedfortrederkrig mellom Vesten og Russland. De burde lese intervjuet med Borrell, for han levner ikke noen tvil om at dette er Vestens krig, EUs krig.

«Estamos in plena guerra,» – Vi er i full krig, sa han til El Païs. (Intervjuet finnes i et sammendrag på engelsk her.)

«Vi er i full krig. Disse tingene er ikke gratis,» sa han og erkjente at kostnadene bør fordeles «rettferdig.»

Borrell refererte til økende inflasjon og potensiell strømmangel som europeiske nasjoner står overfor etter å ha bestemt seg for å straffe Russland for å ha angrepet Ukraina ved å nekte å kjøpe energi. Brussel vil at medlemslandene skal kutte forbruket for å være bedre forberedt på toppetterspørselen i vinter, men noen land har motsatt seg forslaget.

Spania, Borrells hjemland, var blant de uenige. Energiminister Teresa Ribera sa forrige måned at «å påtvinge urettferdige ofre» ikke var den beste måten å håndtere krisa på. Hun hevdet at, i motsetning til folk i noen andre nasjoner, «har ikke spanjolene levd over evne fra et energisynspunkt.»

Borrell advarte om at Europa burde være forberedt på at konflikten i Ukraina vil fortsette i lang tid. I en kommentar til europeiske mål i konflikten sa han at «hvis Russland vinner denne krigen og okkuperer en del av det ukrainske territoriet, vil vi europeere ha tapt og vil møte en mye større trussel.»

Den ukrainske regjeringa sier at de bare vil snakke med Russland etter å ha presset militæret til der det var før 2014, noe som vil inkludere å erobre Krim. Borrell sa at vestlige nasjoner har et «moralsk imperativ» for å støtte Kiev. Han sa at USA og EU har vært i «absolutt samarbeid» om saken, og antydet at dette ikke ville vært tilfelle hvis konflikten startet med Donald Trump ved makten i Washington.

Regjeringa i Catalonia tar avstand fra Borrells uttalelser

– Talskvinnen for regjeringa i Catalonia, Patrícia Plaja, kritiserer uttalelsene til den høye representanten for EU for utenrikssaker, Josep Borrell, om krigen i Ukraina. «Det er ikke på dette nivået», sa hun på pressekonferansen etter møtet i Eksekutivrådet.

Kommentar

Uttalelsene fra Josep Borrell levner ingen tvil om at EU mener at unionen er i krig med Russland, og han definerer dette også som er eksistensiell krig for EU. Vi vet ikke om dette er tilstrekkelig til at folk som Bjørnar Moxnes, Torstein Dahle og andre er i stand til å kvitte seg med naive forestillinger om at dette er en «ukrainsk frigjøringskrig mot det imperialistiske Russland».

I virkeligheten er denne krigen den hittil siste i en serie kriger som begynte umiddelbart etter Sovjetunionens fall og som har dreid seg om at Vesten vil skaffe seg kontroll over områder som tidligere var sovjetiskkontrollerte eller sovjetiskallierte.

Dette er forklart her:

EUs utenrikssjef definerer nå denne krigen på en måte som gjør den til en verdenskrig. Det er NATO og EU mot Russland i en krig for å overleve. Og for dette formålet må innbyggerne være forberedt på å lide. Er dette også den norske venstresidas oppfatning?

Forrige artikkelUSA begår et perfekt drap i Kabul
Neste artikkelCosta Rica snur i vaksinepolitikken