Norge stadig mer direkte med i krigen – nå skal vi også trene ukrainske soldater

0
Oslo 13. mars 2022. Shutterstock.

Tidligere denne uka kunngjorde forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) at Norge vil bidra med opplæring og trening av ukrainske soldater, skriver ABC Nyheter, som skriver videre:

– De ukrainske styrkene har sterkt behov for ytterligere trening og opplæring. Norge er positive til det britiske initiativet om å trene opp ukrainske soldater i Storbritannia. Vi vil delta med instruktører til denne grunnleggende soldatutdanningen, i likhet med flere andre land, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram torsdag denne uken.

Vi har allerede varslet om dette:

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det er aktuelt for Norge å lære opp ukrainske soldater i våpenbruk. Han vil ikke utelukke at det kan skje på norsk jord.

Gram vil «ikke utelukke» at opplæringen av ukrainske soldater kan skje i Norge. Tidligere har forsvarsministeren avvist at det er aktuelt, skrev NTB 16. juni 2022.

Foruten trening og opplæring, vurderer Norge også flere våpendonasjoner til Ukraina, sier Gram.

– Det er fortsatt stort behov, det viste donormøtet i Ukraina-gruppen i går. Det er også stor vilje fra allierte og partnerland om å fortsette å bidra, sier Gram.

Den svenske regjeringa meldte 7. august:

Sverige utbildar ukrainska soldater i Storbritannien

Regeringen har beslutat att Försvarsmakten ska skicka instruktörer till Storbritannien för att genomföra militär grundutbildning för ukrainska medborgare, som sedan kan tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Syftet är att möjliggöra för Ukraina att upprätthålla och stärka sin försvarsförmåga.

Initiativet att erbjuda militär grundutbildning för ukrainska medborgare kommer från Storbritannien, som har bjudit in andra länder som är medlemmar i det brittiskledda försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) samt Kanada att bidra.

Storbritannia har trent ukrainske soldater siden 2015

Storbritannia har vært en aktiv deltaker i stedfortrederkrigen i Ukraina helt siden landet bidro til å styrte Ukrainas lovlig valgte regjering i 2014.

Storbritannia har et velfungerende program for trening av ukrainske soldater, et program som har pågått siden 2015 og som fra da til 2022 har trent opp over 22.000 ukrainske soldater. Programmet kalles Operation Orbital. Noe som igjen viser at denne krigen ikke startet 24. februar 2022.

Sjefen for den britiske generalstaben, general Sir Patrick Sanders, har nylig besøkt den første gruppa av rekrutter fra væpnede styrker i Ukraina på et treningsprogram for å gi dem ferdighetene til å bli effektive soldater, skriver British Army.

Opptil 10 000 ukrainere vil bli gitt opplæring av de britiske væpnede styrker i løpet av de kommende månedene. Programmet er en del av Storbritannias varige forpliktelse til å støtte Ukraina, som så langt beløper seg til mer enn 2,3 milliarder pund i militærhjelp inkludert antitankvåpen, pansrede kjøretøy og artilleri.

De tidlige fasene av en verdenskrig

Hele NATO med unntak av Tyrkia er dermed med i stedfortrederkrigen mot Russland. Det er også land som ikke er medlemmer av NATO, men entusiastiske hangarounds, som Sverige, Finland og Australia.

Disse landene liker å kalle seg «verdenssamfunnet», enda de utgjør mindre enn 20% av verdens befolkning. Men likevel. Det de har stelt i stand begynner mer og mer å likne en verdenskrig, riktignok en verdenskrig i sin tidlige og innledende fase.

Dessverre er det absolutt ingen av partiene på Stortinget som tar dette alvoret inn over seg. De tidligere fredspartiene SV og Rødt er nå også heiagjeng for regimet i Kiev og NATOs krig mot Russland, mens det de burde ha gjort var å stille seg i spissen for en massiv fredsbevegelse.


Illustrasjonen til denne artikkelen er et foto fra en demonstrasjon i Oslo 13. mars i år. Noen av parolene i demonstrasjonen tok til orde for at NATO skulle gå direkte inn i krigen. Nå ser det jo ut som om demonstrantene er i ferd med å få sine ønsker oppfylt. På dette bildet holder en av demonstrantene det rød-svarte flagget til den nazistiske organisasjonen UPA. Dette flagget er blitt brukt i mange demonstrasjoner i Vesten. Vi er ikke sikre på om alle demonstrantene er klar over hva dette flagget symboliserer.

Forrige artikkelCosta Rica snur i vaksinepolitikken
Neste artikkelJa til kontanter – nei til overvåking og kontroll