Opprør mot levekostnadene i Ghana

0

Politiet i Ghana skjøt tåregass og arresterte mer enn to dusin demonstranter i hovedstaden Accra tirsdag etter at en demonstrasjon over skyhøye levekostnader ble voldelig. Dette skriver News24.

Den vestafrikanske nasjonen, som også ble rammet av stagnasjon på grunn av lockdown, har sett inflasjonen øke til mer enn 27 prosent denne måneden – det høyeste nivået på nesten to tiår.

President Nana Akufo-Addo er under økende press for å ta tak i de høyere kostnadene for mat og drivstoff. Kledd i rødt og svart samlet hundrevis av demonstranter seg i Accra, og sang sanger og holdt plakater der det sto «We’re suffering Akufo-Addo» og «The high cost of live will kill us». «Vi har ikke råd til tre måltider om dagen.

Transportpriser og matpriser er for høye,» sa demonstranten Baba Musah, som jobber med å reparere mobiltelefoner, til AFP. «Vi lider.»

Protesten startet fredelig ved Kwame Nkrumah Circle, men førte til sammenstøt da demonstranter kastet gjenstander mot politiet. Sikkerhetsoffiserer tok igjen ved å skyte tåregass, ifølge AFP-journalister på stedet.

Politiet sa i en uttalelse at 12 politifolk ble skadet, politikjøretøyer ble skadet, og at de ikke hadde «noe annet valg enn å bruke tåregass og vannkanoner for å dempe opptøyene og gjenopprette orden». De bekreftet senere at 29 demonstranter var blitt arrestert «for deres deltakelse i voldelige angrep på politiet».

Protesten ble organisert av pressgruppa Arise Ghana.

Det blir flere opprør

Til nå har vi sett opprør mot de økte levekostnadene og myndighetenes økonomiske politikk i Sri Lanka, Nederland, og nå altså Ghana. Dette er tre svært forskjellige samfunn og opprørene har hver sine særtrekk, men de har det felles at de er utløst av den aktuelle krisa i verdenskapitalismen og av arrogante myndigheters undertrykking av befolkninga.

Dette peker i retning av at det kommer til å bli mange flere opprør etter hvert som levevilkårene for folk bare blir verre.

Forrige artikkelCanada: Regjeringa krever boostere hver niende måned
Neste artikkelProtestene brer om seg i Nederland