Bye bye Boris!

0

Boris Johnson har trukket seg som statsminister i Storbritannia. Det ble for kostbart for det konservative torypartiet å holde på ham, eller som det het om Silvio Berlusconi i sin tid: Skipet har forlatt den synkende rotta!

Dette vil antakelig ha litt mindre betydning for livet ditt enn hvem som blir stemt ut i Farmen.

Off-Guardian skriver:

Johnsons oppsigelse er et resultat av en langvarig kampanje for å fjerne ham – med to uker med stadig økende skandaler som fulgte i hælene på den absurde «partygate», noe som resulterte i at 54 statsråder trakk seg i løpet av noen dager, inkludert halvparten. de nye utnevnte han til å erstatte de gamle.

Det hele er litt av en vits.

Det eneste virkelige spørsmålet er om dette er en ren distraksjon og helt orkestrert, resultatet av noen ekte Tory-kamper, eller en kombinasjon av begge.

…Og siden de politiske implikasjonene av alle tre mulige svar er praktisk talt identiske, er det eneste virkelige svaret «Hvem bryr seg?»

Tory-rotter som klatrer over hverandre for å komme videre er ingen nyhet. Uansett hvor stor rotten er, styrer den ikke skipet.

I mellomtida er pressa forent i å feire Boris avgang, og forbereder allerede neste runde med distraksjonsfortellinger.

Det første offeret for krisa i Europa

Boris Johnson har gått i første rekke for å forverre og forlenge stedfortrederkrigen mot Russland i Ukraina. Det var ikke minst han som satte ned foten og markerte at Vesten ikke vil godta at Ukraina finner en forhandlingsløsning med Russland. Storbritannias Boris Johnson oppfordrer Ukraina til ikke å forhandle med Russland.

Ifølge en rapport fra Ukrainska Pravda som siterer kilder nær den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky, sa Johnson til den ukrainske lederen under sitt Kiev-besøk at Russlands president Vladimir Putin burde bli presset, ikke forhandlet med.

Rapporten sa at Johnson fortalte Zelensky at «selv om Ukraina er klar til å signere noen avtaler om garantier med Putin,» er ikke Kyivs vestlige støttespillere klare. Rapporten sa at Johnsons posisjon er den dom det «kollektive Vesten» inntar, som nå føler at Putin ikke er så sterk som de først trodde og ser krigen som en mulighet til å «presse ham.»

Boris Johnson var den som frontet «de mest omfattende sanksjonene noensinne» mot Russland. Han prøvde, men mislyktes i å få de andre G7-lederne på å kaste Russland ut av Swift-systemet, og har gjort sitt ytterste for å forsterke krigen mot Russland.

Det var Boris Johnson som organiserte «handlelista» for Ukrainas våpenkjøp og det er den britiske regjeringa under hans ledelse som har vært pådrivere for enda mer krig.

Og også Storbritannia rammes av konsekvensene av sanksjonene. Inflasjonen går også der rett til værs:

Energisjefer i Storbritannia: – Energifattigdom vil knuse vanlige husholdninger

Levestandarden i Storbritannia fortsetter en dødsspiral ettersom et stort antall kunder vil sette seg i gjeld på grunn av skyhøye strømregninger, ifølge  Bloomberg

Ledere i europeiske el-selskaper sa i det britiske parlamentet at nye tegn viser at et alarmerende antall kunder har problemer med å betale strømregningene sine. 

Det europeiske el-selskapet E.ON SEs administrerende direktør Michael Lewis sa til parlamentarikerne at kundenes lån ville øke med 50 %.  

«Vi forventer en alvorlig innvirkning på kundenes betalingsevne.

«Det vil bli et betydelig større antall mennesker som vil leve i drivstoff-fattigdom … og en påfølgende betydelig økning i dårlig gjeld.

«Regjeringstiltak vil ikke være på langt nær nok til å dempe den fulle effekten av prisøkninga,» sa Lewis. 

Keith Anderson, administrerende direktør i Scottish Power Ltd, kom med en liknende advarsel til parlamentspanelet:

«I oktober kommer det til å bli forferdelig, virkelig forferdelig. 

«Størrelsen og omfanget av dette er utover det jeg kan håndtere, utover det jeg tror industrien kan håndtere. Det trengs en massiv endring, betydelig endring i regjeringens tilnærming til dette,» sa Anderson. 

I Storbritannia skyter levekostnadene i været  ettersom lønningene ikke klarer å overgå inflasjonen  på grunn av økende energikostnader.

Det er sanksjonene mot Russland som sender prisene og fattigdommen til værs

Finansbanken JP Morgan advarer om at EUs plan om full embargo mot russisk olje og gass vil sende oljeprisen opp i 185 dollar per fat, et nivå den aldri har vært i nærheten av før. Det er ingen EU-land som vil takle en pris på dette nivået, og for forbrukerne vil det være en rein katastrofe.

Skottlands største fagforbund STUC sier at levekostnadene der er det verste man har sett på generasjoner. Det er beregnet at 211.000 skotske husholdninger vil bli kastet ut i energifattigdom på grunn av den rådende politikken. Dette skriver Herald Scotland.

Dette er noe av arven etter Boris Johnson.

Men hvilken marionett skal ta over i Downing Street 10?

Først skal det vel gås en runde i tory-partiet for å finne ut om det er noen der som kan fortsette Johnsons katastrofale politikk. Og så går vel ballen over til Labour der Sir Keir Starmer og hans «liberalere» knapt er noe bedre enn Johnson.

Off-Guardian skriver:

Selv om Johnsons avgang utløser et tidlig valg, er Sir Keir Starmer knapt annerledes, og muligens mye verre. Den «liberale» venstresida har vært langt mer begeistret for å ødelegge sivile rettigheter til forsvar for «folkehelsen» gjennom hele «pandemien».

Covid-politikken hans ville sannsynligvis ha vært enda verre enn Johnsons, og under hans ledelse har Labour gått på linje med hver fortelling fra Ukraina til Covid til Monkeypox.

Sirkuset fortsetter.

Hvem blir stemt ut? No vert det spanande. Kjøp mer popcorn!

Forrige artikkelIndustriutbygging hinsides alle realiteter
Neste artikkelSteigan om den pågående krisa [video,tekstet]