Millioner av briter har ikke råd til nok mat

0

Av Jan Herdal.

Økte levekostnader førte til at en av sju voksne briter i april fryktet for matsikkerheten. Det er 57 prosent opp siden januar. Det er avisa Guardian som skriver dette, med henvisning til den siste rapporten fra tenketanken Food Foundation.

Mer enn 2 millioner voksne har gått uten mat en hel dag i løpet av den siste måneden, på grunn av pengemangel. Millioner av mennesker, herunder 2,6 millioner barn, spiser mindre måltider enn før, kan droppe måltider helt, eller lar være å spise når de er sultne.

Frykten for matmangel var omtrent like stor i begynnelsen av panikktiltakene mot den angivelige pandemien. Men den gangen skyldtes det tomme butikkhyller på grunn av hamstring og leveranseproblemer.

Nå er årsaken fattigdom og økende levekostnader. Lønninger, pensjoner og offentlige ytelser holder ikke tritt med galopperende prisøkninger på energi, mat og drivstoff.

Organisasjoner som deler ut gratis matpakker, sier at mennesker ber om mat som ikke behøver å kokes eller lagres i kjøleskap eller fryseboks, fordi energikostnadene er blitt uoverkommelige.

Food Foundation ble så sjokkert over de første resultatene at de for sikkerhets skyld valgte å utvide grunnlaget for undersøkelsen, bare for å komme til samme resultater. Tenketanken regner med at situasjonen vil forverres i månedene framover.


Andre artikler av Jan Herdal på steigan.no se her.


Utdrag av rapporten fra Food Foundation:

Nye data utgitt i dag av The Food Foundation viser et raskt 57% hopp i andelen husholdninger som kutter ned på mat eller mangler måltider helt på bare tre måneder.

I april bor 7,3 millioner voksne i husholdninger som sa at de hadde gått uten mat eller ikke kunne få den fysisk den siste måneden, som inkluderer 2,6 millioner barn. Dette sammenlignes med 4,7 millioner voksne i januar.

Food Foundation oppfordrer regjeringen til å iverksette hastetiltak for å forhindre ytterligere eskalering av denne krisen, inkludert å øke ytelsesnivåene i tråd med inflasjonen og utvide tilgangen til gratis skolemåltider og Healthy Start-programmet.

Matbanker rapporterer at brukere i økende grad etterspør produkter som ikke trenger matlaging ettersom levekostnadskrisa biter dypere og familier ikke har råd til energiregninger.

Ytterligere økninger i matusikkerhet er spådd i løpet av de kommende månedene ettersom den fulle effekten av økningen i folketrygden og energiregningstaket i begynnelsen av april merkes.

Matusikkerhet

De nye dataene utgitt av The Food Foundation viser den siste måneden:

  • 12,8 % av husholdningene (6,8 millioner voksne) har hatt mindre måltider enn vanlig eller hoppet over måltider fordi de ikke hadde råd til eller tilgang til mat
  • 8,8 % av husholdningene (4,6 millioner voksne) har ikke spist til tross for at de er sultne fordi de ikke hadde råd til eller tilgang til mat
  • 4,6 % av husholdningene (2,4 millioner voksne) har ikke spist på en hel dag fordi de ikke hadde råd til eller tilgang til mat
  • Totalt hadde 13,8 % av husholdningene (7,3 millioner voksne) en eller flere av disse opplevelsene den siste måneden.

Barns matusikkerhet

Det er også en kraftig økning i andelen husholdninger med barn som har opplevd matusikkerhet den siste måneden med 17,2 % opp fra 12,1 % i januar 2022. Dette representerer totalt 2,6 millioner barn under 18 år som bor i husholdninger som ikke har tilgang til et sunt og rimelig kosthold, noe som gir dem høy risiko for å lide av kostholdsrelaterte sykdommer.

Forrige artikkelKoronatiltakene – forbrytelser mot menneskeheten?
Neste artikkelNATO-seier for Moxnes – og for NATO