Mali forkaster forsvarsavtalen med Frankrike

0
Fra pressekonferansen i Bamako, foto: MaliActu.net

Den maliske regjeringa «forkaster» forsvarssamarbeidsavtalen 16. juli 2014 mellom Mali og Frankrike, kunngjorde regjeringas talsmann oberst Abdoulaye Maiga i en uttalelse mandag 2. mai 2022. Det melder Mali-kanalen MaliActu.net:

«I en tid nå har regjeringa i republikken Mali notert med beklagelse en dyp forverring av det militære samarbeidet med Frankrike, etter følgende hendelser: den ensidige holdningen til den franske partneren, som bestemte seg 3. og 7. juni 2021, uten konsultere Mali på forhånd, for å suspendere felles operasjoner med de maliske væpnede styrker (FAMa) og å avslutte operasjon Barkhane. I tillegg kunngjorde Frankrike den 17. februar 2022, igjen uten noen konsultasjon med den maliske sida, tilbaketrekking av styrkene fra Barkhane og Takuba.

Juntaen i Bamako kritiserte Frankrike for «de mange krenkelsene av luftrommet utført av franske militærfly, til tross for etableringa av en midlertidig forbudssone gjennomført av de maliske militærmyndighetene,» og andre episoder.

I lys av disse alvorlige forholdene, «samt de flagrante angrepene på Malis nasjonale suverenitet,» har regjeringa besluttet å si opp forsvarssamarbeidsavtalen av 16. juli 2014.

Bamako forkaster også «med umiddelbar virkning, avtalen av 7. og 8. mars 2013 som bestemmer statusen til den franske avdelinga, som gjelder Barkhane-styrken og tilleggsprotokollen som fastsetter statusen til ikke-franske avdelinger av Takuba-styrken», ifølge samme kilde.

Les: Etter massive protester i Mali trekker Frankrike og de allierte ut styrkene sine

Frankrike kunngjorde 16. februar 2022 tilbaketrekking av sine militære styrker fra Mali. Operasjon Barkhane, som operasjonen kalles, avsluttes etter ni år. Den har vært begrunnet med kamp mot jihadister i regionen. Etter ønske fra maliske myndigheter startet Frankrike en intervensjon i januar 2013 for å fjerne islamister som hadde overtatt store deler av den nordlige delen av landet.

Halvparten av de 4500 franske soldatene som for tida er utplassert for operasjon Barkhane, er stasjonert i Mali, men vil snart forlate landet etter å ha blitt presset fra Malis nye militærledere, som tok makta i et kupp i 2020.

Se en artikkelsamling i France 24.

Over 25 000 utenlandske soldater

President Emmanuel Macron sa at Frankrike vil opprettholde en militær tilstedeværelse i de vestafrikanske nabolandene, skriver AfricaNews. Den såkalte Barkhane-styrken involvert i Mali opererer også i Tsjad, Niger, Burkina Faso og Mauritania. Takuba-innsatsstyrken består av flere hundre spesialstyrker fra rundt et dusin europeiske land, inkludert Frankrike. Det er for tida 25.000 utenlandske soldater utplassert i Sahel-regionen.

Ifølge den franske generalstaben vil rundt 2.500 til 3.000 franske soldater forbli i Sahel etter deres tilbaketrekning fra Mali, som bør finne sted innen en 6-måneders periode.

Mali utviste Frankrikes ambassadør

Konflikten mellom den sentralafrikanske staten Mali og den tidligere kolonimakta Frakrike nådde nye høyder 31. januar 2022 da myndighetene i Mali ga Frankikes ambassadør 72 timer på å forlate landet.

Dette meldte den franske avisa Le Monde.

Les: Mali: Demonstranter krever at de franske troppene skal forlate landet

I areal er Mali dobbelt så stort som Frankrike, 1,25 millioner kvadratkilometer mot 643.000. Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Malis naboland Niger er Frankrikes hovedleverandør av uran, og nå er det også påvist det som kan vise seg å være store forekomster av uran i Mali. Siden Frankrike har satset nesten alt på atomkraft for sin strømforsyning, er dette uhyre strategisk viktig for fransk kapital.

Les: Frankrikes nye kolonikrig i Afrika

Forrige artikkelBlackRock og Vanguard vil sikre seg nesten total kontroll over matproduksjonen i USA
Neste artikkelRusslands salg av gass til Kina har økt med 60 prosent i 2022