Mali: Demonstranter krever at de franske troppene skal forlate landet

13
Fra demonstrasjonen i Bamako i Mali som krevde de franske styrkene ut av landet. Foto: EyeGambia

I begynnelsen av mai 2019 reiste 60 norske soldater på FN-oppdrag til Bamako i Mali. Norge bidrar med et Hercules-fly som skal frakte personell og last rundt i landet. Den norske leiren i Bamako – Camp Bifrost – brukes av både norske og flernasjonale styrker. Norge bygde leiren og drifter den. At dette skjer i regi av FN gjør at nordmenn flest aksepterer oppdraget. Men det er all grunn til å stille seg kritisk til at Vesten og Norge i det hele tatt driver militæroperasjoner i Mali og i Afrika i det hele tatt.

Les: Skal vi krige i Mali?

Nå har ihvertfall innbyggerne begynt å demonstrere mot nærværet til de utenlandske troppene. Vi klipper i sin helhet denne artikkelen av Toney F. Mendy i EyeGambia fra Bamako, Mali:

Demonstranter samlet seg i hovedstaden Mali, Bamako 11. januar 2020 for å kreve tilbaketrekking av franske militære tropper. Demonstrantene sang slagord og fordømte de franske tropper i landet.

Frankrikes tilstedeværelse i Afrika har nylig møtt sterk kritikk over hele kontinentet.

Den nåværende franske militære operasjonen i Afrika har pågått siden 2014, og er samordnet med militæroperasjoner i Mali, Mauritania, Niger, Burkina Faso og Tsjad.

«Grunnen til at vi protesterer, er at Frankrike har vært i Mali i sju år, men folk dør, hvis vi hadde ti vanskeligheter før Frankrike ankom, har vi 90 vanskeligheter nå» klaget en demonstrant som ble tatt til fange. Han sa videre at «Frankrike kom for å bekjempe terrorisme, men nå spør vi oss alle sammen om terrorismen virkelig blir bekjempet.»

En kvinne i mengden sa også at Frankrike har mislykkes med formålet det som brakte dem inn i Mali. «Vi trodde de kom for å hjelpe, men de kom for å ødelegge oss.”

En annen demonstrant sa: “Hvis lederne våre ikke tør å be dem om å forlate Mali, vil vi beordre dem ut av landet vårt. Det er vi som valgte lederne våre. Vi sier at Frankrikes tilbaketrekning er vår vilje. Hvis de sa noe i Frankrike, er det deres ønske og ikke vårt.”

Den maliske regjeringen har ikke offisielt reagert på kravene fra demonstrantene, og det har heller ikke Frankrike.

Tilstedeværelsen av utenlandske tropper i Afrika reiser fortsatt mange spørsmål og mye kritikk over hele kontinentet.


«Krigen mot terror» i Mali og resten av Afrika er et dårlig skalkeskjul

Demonstrantene i Bamako har gjennomskuet spillet. Frankrike, USA, Norge og andre NATO-land bruker kampen mot terror som påskudd for å ha tropper i Afrika. Men i virkeligheten handler det om å sikre seg Afrikas rike naturressurser.

Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Mali er et stort land, det er dobbelt så stort som Frankrike.

Mali er en tidligere fransk koloni og ligger i det vi kaller Sahel, som betyr «beltet», som strekker seg på tvers av Afrika langs den sørlige delen av Sahara.

Global Crisis Atlas (EU)
Global Crisis Atlas (EU)

De umiddelbare naboene i nord er Algerie, Libya og Egypt. På dette kartet er også Nigeria, som med sine mer enn 200 millioner innbyggere er Afrikas folkerikeste land, tatt med.

Malis naboland Niger er Frankrikes hovedleverandør av uran, og nå er det også påvist det som kan vise seg å være store forekomster av uran i Mali. Siden Frankrike har satset nesten alt på atomkraft for sin strømforsyning, er dette uhyre strategisk viktig for fransk kapital.

Les: Frankrikes nye kolonikrig i Afrika

Global Crisis Atlas (EU)
Global Crisis Atlas (EU)

Som dette kartet viser, er potensialet stort for utvinning av olje og gass i Mauritania og Mali. Vest-Sahara, Mauritania og Mali har store forekomster av fosfat. Og det er slik at olje kan man nok alltids finne alternativer til, sjøl om det ikke er lett. Fosfat finnes det ingen alternativer til. Uten fosfat – ingen mat! Og moderne industrijordbruk forbruker fosfat i et så høyt tempo at utvinninga kan nå toppen i 2030 og det kan bli knapphet på mineralet allerede i løpet av 50 år.

Nigers naboland Tsjad driver lite utvinning av mineraler nå, men det skal finnesolje, uran, wolfram, tinn, bauxitt, gull, jernmalm og titan (brukes i legeringer i for eksempel, raketter og jetfly).

Les: Verdens rikeste kontinent er også det fattigste

Og slik kunne vi fortsette. Som kontinent er Afrika svært mye rikere enn Europa. Når afrikanerne er fattigere en europeerne så kommer det av at de holdes nede i et nykolonialt system dere imperialistene med hjelp av lokale eliter plyndrer kontinentet for dets ressurser og ikke lar afrikanerne utvikles sin egen industri og næringsliv som kan kjonkurrere med USAs og Europas. Norge er naturligvis en del av dette, ikke minst gjennom det statlige Equinor (Statoil).

Les: Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Les: Norge og krigen om Afrikas ressurser

Imperialistmaktene vil dele opp Afrika på nytt, og de benytter til dels samme metoder som forrige gang. Vi har en Kollonialisme 2.0, og det er den Norge er med på, blant annet i Mali.

I Norge bør vi derfor støtte kravet fra demonstrantene i Bamako. Norske soldater ut av Mali! Norske soldater ut av Afrika!


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Frankrike er de som utdanner terrorister selvfølgelig. Boko Haram høre fransk ut for meg.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Boko Haram er sikkert sub-sahara sin egne Al-Qaida/Daesh/ISIS/Al-Nusra, altså skapt av de som liker å si de frykter de, i det området de liker å ha militær tilstedeværelse men ikke får lov til det på andre måter.

  Men dette er veldig interessant.

  Var Iran/Irak sin beskjed “pell dere ut fremmede militære okkupanter ELLERS”, noe som jeg tidligere har indikert: Ført til at andre land vil følge etter å legge press på disse fremmede hærene som er plassert rundt omkring i verden på falske premisser?

  Hvis Mali tar kontakt med Iran, Venezuela og andre med erfaringer med å kvitte seg med fremmed infiltrering, så kan de få hjelp med å få ut det Franske militære.

 3. Avatar for runeulv runeulv says:

  Ikke at jeg tror at de multikult-troende vil se filmen, men andre som leser vil, og da blir det veldig tydelig for dem at det ikke er noe poeng i ta multikulten seriøst, når vestlig imperialisme er deres eneste forklaringsvariabel på Afrikas problemer.

 4. Humor i Klassekampen.
  hadde det ikke vært for at det var så alvorlig,kunne en ha ledd seg i hjel av ledere i Klassekampen. Også i dag levert av Mari Eifring som er Utenriksredaktør.
  Da hun var ung i Rød Ungdom drev hun med innsamling av penger til palestinske PFLP,men nå søker hun om jobb i Aftenposten eller et annet innbringende sted. Herr Mimir vil helst ha jobb i NHO for å grønnmale norsk kapitalisme utenlands.
  Sånn er det bare.
  Alle folk og alle grupper,partier i Midtøsten sier nå at USA og allierte må pelle seg ut før de blir fraktet ut i body bags. Dette ble gjentatt for gud vet vilken gang av Hassan Nasrallah på sist søndag 12.1.2020.
  Det finnes så vidt jeg kan overblikke nå,kun en politisk trend i Midtøsten som vil at USA og Nato skal bli,og det er KURDERNE. Og typisk nok er kurderne det som Klassekampen er mye opptatt av,men hvis et Kurdistan ble realisert som selvstendig stat ville det etter alle solemerker å dømme,bli en bastion for israel,nato,USA.
  Klassekampen deler ikke parolen om at “USA ut av Midtøsten”
  som også Eifrings venner i PFLP står for.
  Dette er ikke fra Aftenposten men fra Klassekampen:
  “Det er derfor avgjørende at alle parter nå bidrar til å skape ro.At USA trapper opp sanksjonene mot Iran,er ikke et bidrag til å løse konflikten.(hør-hør) USAs allierte,deriblant Norge,BØR legge sterkere press på USA (!!!) for å DEESKALERE den truende situasjonen som har blitt utløst av den ulovlige likvideringen av Suleimani.”(13.1.2020)
  En tror knapt sine egne øyne. All politisk tenkning i Klassekampen - om en kan kalle det det - handler nå om hvordan gjøre militarisme,imperialisme grønn og hyggelig. Den bør roe seg ned og lille imperialist Norge bør bidra til dette.
  Dette er ikke engang gammeldags revisjonisme av type Karl Kautsky-Bernstein,det er rett og slett reaksjonen som taler.

 5. Avatar for runeulv runeulv says:

  Når du setter krav til at folk skal forstå dette, så blir det de som har tid til å sitte på ræva å lese marxistisk ortodoksi som får makten, og det er gudskjelov så arbeideruvenlig at de blir irrelevante.

 6. Jeg kjøpte boka om Rosa Luxemburg som var utgitt av Rødtere med den hensikt å anmelde den,men det tror jeg ikke blir noe av da jeg blir uvel ved lesningen. Det er et historisk falsum.
  Hovedfienden til Rosa var Kautsky. Han var den første i sosialismens historie like før første verdenskrig som (1910) mente at kapitalismen kunne være en fredsskapende kraft.
  Han må være gal,sa Rosa og andre.
  Klassekampens tenkning fra omkring 2005 av,har gått ut på å slutte seg til Kautskys verdensbilde som sosialdemokrater. Og det var også poenget med Rosa-boka at hun tilhørte den “demokratiske sosialismen” selv om hun stiftet det Tyske kommunistpartiet.
  Dette er ikke å grave i marxistisk ortodoksi,det er dagsaktuell politikk. Det handler om vilket VERDENSBILDE!
  Jeg tror faktisk en stor fraksjon innen Rødt er iferd med å forlate sosialdemokrat Kautsky og gå over til støttespillere for militarisme og imperialisme. Det kunne man lese i KK 14 desember 2019 hvor det var Ja til EU blokken i Labours Momentum som var de “unge radikale”! EU-Imperialisme er nå strålende saker for en fraksjon av Rødt.
  Frankrike-Tyskland fører krig i Mali/Sahel og især Frankrike var EUs kampbikkje i Syriakrigen,noe Assad har redegjort for mange ganger. Her i EU rustes overalt til 2% av BNP. Kriger i Midtøsten forberedes.
  Så utrolig det enn er: deler av den såkalte “venstresida” er iferd med å legge Kautsky bak seg og ta oppstilling for imperialismen.
  Politikk må begynne med å ta fatt i fakta.

 7. Hver gang en leverer en kommentar på Steigan,dukker det opp folk som begynner å snakker om helt andre saker enn hva som er hovedpoenget i innlegget.
  Jeg har nå levert flere kritikker mot det verdensbildet som den statsstøtta avisa Klassekampen står for,samt Rødt-talsmenn.
  Jeg har ikke levert noe program for hvordan en skal få arbeiderklassen til å komme selvstendig på banen. Det er en ny debatt.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere