Frankrikes nye kolonikrig i Afrika

11

Med politisk støtte fra sine allierte har Frankrike etablert en ny militær styrke for Sahel. Den skal operere i Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad, altså i store deler av det som var Frankrikes kolonier i Vest-Afrika. Styrken kalles Sahel G5.

Etter at han tok over som president har Emmanuel Macron lagt stor vekt på å trappe opp og forsterke den kolonikrigen som ble startet av hans forgjenger, François Hollande.

Global Crisis Atlas (EU). Råvarer i Sahel.

I juli 2017 introduserte han denne nye styrken på et møte i Bamako. Som alltid i slike tilfeller begrunnes den nye krigen med «kampen mot terrorismen». Men faktum er at Frankrike er i Vest-Afrika på grunn av de store råvarekildene der. Frankrike er for eksempel fullstendig avhengig av uran fra Sahel til sine kjernekraftverk, som dekker 70% av landets elektrisitetsforsyning. Det er også olje, gass og svært mange sjeldne mineraler i regionen, inkludert gull. Mali har en av verdens største forekomster av gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm og fosfat. Nabolandet Niger er Frankrikes hovedleverandør av uran, og nå er det også påvist det som kan vise seg å være store forekomster av uran i Mali.

Sahel er blitt hardt rammet av etterdønningene i den ulovlige krigen mot Libya, som Norge og den rødgrønne regjeringa gikk i spissen for. Ødeleggelsen av Libya har spredd terror og ulykke i hele Sahel-området og gjort det mye lettere for IS, al-Qaida og Boko Haram å smugle våpen og flytte krigere over hele dette store området.

Det er også klart at Frankrike har en skjult hånd i framveksten av terrorgruppene i Vest-Afrika, ikke minst gjennom sitt samarbeid med Algerie. Det er påvist at algerisk etterretning driver regelrett trening av jihadister i egne leire og at det også har vært direkte kontakt mellom de algeriske sikkerhetstjenestene og den terrorgruppa som gjennomførte angrepet på In-Amenas.
Den nye kolonikrigen til Paris vil naturligvis bare gjøre situasjonen verre.

Og Macron har et problem: Han har ennå ikke fått mange nok til å betale for denne krigen, skriver WSWS. G5 sier at de årlige kostnadene vil ligge omkring 423 millioner euro. Frankrike har lovt å stille med 8 millioner euro, EU har lovt 50 millioner, og de fem nykoloniene har blitt pålagt å dekke 10 millioner euro hver. Nå vender Frankrike seg til USA og Tyskland for å be om mer penger. Macron prøver også å vri penger ut av FN.

Her bør også vi være våkne i Norge. Både de rødgrønne og de blå har hatt en lei vane med å bruke den norske statskassa som en kassakreditt for ulike imperialistiske prosjekter. Det vil ikke overraske om Solberg-regimet kommer opp med en drøy bevilgning for å «hjelpe kvinner og barn» i Mali. Følg med.

Til Aftenposten sa daværende utenriksminister Barth Eide at «det kan godt hende at vi skal bidra militært i Mali». Mali er viktig, for som det er sagt: den som kontrollerer Mali, kontrollerer Vest-Afrika.

John Pilger skrev i 2013 at

«en invasjon av Afrika i full skala er i gang. USA plasserer ut tropper i 35 afrikanske land og begynner med Libya, Sudan, Algerie og Niger.» Og han fortsatte: «Invasjonen har nesten ingenting å gjøre med «islamismen» og nesten alt å gjøre med å sikre seg ressurser, spesielt mineraler i et stadig mer intenst kappløp med Kina.»

Jeg har også argumentert for at det vi er vitne til er Vestens krig mot Kina i Afrika.

Ødeleggelsen av Libya og kolonikrigene i Vest-Afrika har skapt ideelle forhold for de kriminelle bandene som lever av menneskesmugling, narkotikatrafikk og slavehandel på ruta fra Nigeria til Europa. Dette er en milliardindustri. Interpol sier at menneskesmugling i dag genererer 28 milliarder dollar i året, og er den raskest voksende kriminelle bransjen i verden.

For disse kriminelle nettverkene er ikke den nye kolonikrigen noen trussel, tvert om, de vil profittere på den. De lever av krig og elendighet og vite å bruke krigen til å skaffe seg oppslutning, samtidig som de vil samhandle med kolonistyrkene.

Frankrikes nye krig føyer seg sammen med USAs hemmelige krigføring i Afrika. Dette kan bli den nye, store krigen der også EU, med sin kommene EU-hær, og NATO kan bli involvert.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Har det sneket seg inn ein feil i opplysningane om finansiering?
  Steigan skriv at medlemslanda til saman skal ut med 10mill euro, men i kjelda står det: «and each G5 member country has committed to contributing €10 million.» Med andre ord, til saman 50 mill euro og ikkje 10 mill.

  Det er likevel særs langt fram til fullfinansiering.

 2. I en verden med 7-11 milliarder mennesker kan det lett oppstå ressursmangel, og spesielt når verdens oljeressurser etter hvert tappes ut og brukes opp. Også uran vil etter hvert bli en knapp ressurs som er spesielt viktig for Frankrikes atomkraftverk. Er verden på vei mot en ny form for re-kolonialisering hvor det er viktig å ha fysisk kontroll over de områdene hvor ressursene befinner seg og ikke bare for å presse ned prisene på råvarer? USA re-kolonialiserer Latin-Amerika mens Europa re-kolonialiserer Afrika?

 3. I tillegg til alt dette er også Sahel utsatt for en voldsom ørkenspredning som vi langt på nær har sett slutten av. Det sier seg selv at dette er svært destabiliserende og fører fredelige stammer ut på krigssti. En ørkenspredning vi for øvrig også må ta vår del av ansvaret for.

   • Jo, vi bidrar til å øke den globale temperaturen, slik at det blir mer fordamping av verdenhavene og mer nedbør i afrika.

    Dette fører ifølge klimatullinger til at mer nedbør fører til et tørrere klima, eller noe…

    Jeg forstår ikke helt logikken….

    • Det var påstander på nrk, fra en servil reporter i anledning klimatoppøtet, om at havene ble surere. Havene må først ned på 7 i Ph dvs fra basisk til nøytralt før de kan bli det minste sure. Likeledes fremstillte nrk kiwiøyene som et offer for havstigning. Det er godt kjent i vitenskapskretser at atollene i Stillehavet er oppstått fra vulkaner som etter hvert vil synke i havet. Du kan se stripene på kartet etter hvert som jordplatene har beveget seg. Dessuten er det ikke slik at havene i så fall vil stige mer et sted på kloden. Dette kan sikkert en femåring forstå ved et enkelt forsøk med vann.

 4. Man må for all del ikke la land slik som Mali ha kontroll over egne ressurser og rikdom.

  Da kan det jo gå slik som når verdens rikeste mann, keiser/mansa Musa I av Mali delte av sin rikdom med fattige.

  De rike ble litt fattigere i forhold til de fattige når de fattige fikk utdelt gull…

  Verdien av gull stupte, og Musa har aldri blitt tilgitt av de rike…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Musa_I_of_Mali

  Det beste er nok at rikdommene havner i Frankrike.

  Vel, best for Frankrike, men ikke så bra for Mali….

  • Tragisk !

   Hvor var disse demonstrantene når Obama beordret europa til å bombe Libya tilbake til

   steinalderen?

   Leading from behind kalte Obama det for når han fikk alle andre til å bombe for seg…

   Flere republikanske presidenter (Raygun/Bush I, Bush I, og Bush II) prøvde å få europa med på å

   bombe Libya, men europa sa NEI.

   Men det var fredsduen og fredprisvinneren Obama som endelig fikk europa til å bombe Libya

   Hmmm…

   Kan det være bra at USA har en republikansk president, som land ikke er så ivrig til å bombe for?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.