Etter massive protester i Mali trekker Frankrike og de allierte ut styrkene sine

0
Skjermdump av video fra AfricaNews.

Frankrike kunngjorde 16. februar 2022 tilbaketrekking av sine militære styrker fra Mali. Operasjon Barkhane, som operasjonen kalles, avsluttes etter ni år. Den har vært begrunnet med kamp mot jihadister i regionen. Etter ønske fra maliske myndigheter startet Frankrike en intervensjon i januar 2013 for å fjerne islamister som hadde overtatt store deler av den nordlige delen av landet.

Halvparten av de 4500 franske soldatene som for tida er utplassert for operasjon Barkhane, er stasjonert i Mali, men vil snart forlate landet etter å ha blitt presset fra Malis nye militærledere, som tok makta i et kupp i 2020.

Se en artikkelsamling i France 24.

«Flere hindringer» fra den regjerende juntaen betydde at forholdene ikke lenger var på plass for å operere effektivt i Mali, heter det i en felles uttalelse signert av Frankrike og dets afrikanske og europeiske allierte.

– Vi kan ikke forbli militært engasjert sammen med de-facto myndighetene hvis strategi og skjulte mål vi ikke deler, sa Frankrikes president Emmanuel Macron på en pressekonferanse da han kunngjorde troppens tilbaketrekning.

På et bakteppe av økende anti-fransk stemning i Sahel – og etter utvisningen av den franske ambassadøren til Mali i januar – annonserte Paris nylig at de i økende grad ønsket å stole på Takuba Task Force, en europeisk militær enhet, for å ta presset utenfor det franske militæret.

Paris regner også med at regionale allierte, spesielt Niger og Tsjad, fortsetter å kjempe mot jihadistiske opprørere, sies det fra den franske hovedstaden. Frankrike ønsker altså å fortsette å ha militære styrker i regionen, men gir foreløpig opp Mali.

Over 25 000 utenlandske tropper

President Emmanuel Macron sa at Frankrike vil opprettholde en militær tilstedeværelse i de vestafrikanske nabolandene, skriver AfricaNews. Den såkalte Barkhane-styrken involvert i Mali opererer også i Tsjad, Niger, Burkina Faso og Mauritania. Takuba-innsatsstyrken består av flere hundre spesialstyrker fra rundt et dusin europeiske land, inkludert Frankrike. Det er for tida 25.000 utenlandske soldater utplassert i Sahel-regionen.

Ifølge den franske generalstaben vil rundt 2.500 til 3.000 franske soldater forbli i Sahel etter deres tilbaketrekning fra Mali, som bør finne sted innen en 6-måneders periode.

Mali utviste Frankrikes ambassadør

Konflikten mellom den sentralafrikanske staten Mali og den tidligere kolonimakta Frakrike nådde nye høyder 31. januar 2022 da myndighetene i Mali ga Frankikes ambassadør 72 timer på å forlate landet.

Dette meldte den franske avisa Le Monde.

Det franske utenriksdepartementet sa at det tok denne avgjørelsen til etterretning. «Som svar har Frankrike besluttet å tilbakekalle sin ambassadør,» sa Quai d’Orsay. Paris uttrykker også «sin solidaritet med sine europeiske partnere, spesielt Danmark», som nettopp hadde fått beskjed om at deres kontingent ble utvist av juntaen som har makta i Bamako.

Les: Mali: Demonstranter krever at de franske troppene skal forlate landet

Norge har deltatt i den franske alliansen i Mali, og vi har stilt spørsmålet: Hvorfor skal Norge fortsette å krige i Mali?

Nå er også de norske styrkene de facto kastet ut.

I areal er Mali dobbelt så stort som Frankrike, 1,25 millioner kvadratkilometer mot 643.000. Det er ikke påvist noe olje i Mali, men landet er rikt på andre ressurser, slik som gull (3. størst i Afrika), bauxitt, jernmalm, fosfat (et mineral som det snart blir knapphet på). Malis naboland Niger er Frankrikes hovedleverandør av uran, og nå er det også påvist det som kan vise seg å være store forekomster av uran i Mali. Siden Frankrike har satset nesten alt på atomkraft for sin strømforsyning, er dette uhyre strategisk viktig for fransk kapital.

Les: Frankrikes nye kolonikrig i Afrika

steigan.no har fulgt konfliktene i Mali og den franske nykolonialismen i området i mange år og under nøkkelordet Mali på våre nettsider finner du i dag 28 artikler om dette sentralafrikanske landet.

Forrige artikkelDen viktigste saken i EU i dag
Neste artikkelDet er oppdaget massegraver med sivile ofre i Donbass