Musks forsøk på å kjøpe Twitter møter motstand

0

Av Martin Langvad, journalist i steigan.no.

Mandag 4. april kjøpte Elon Musk 9.2% av Twitters aksjer. Med det gikk han såvidt forbi Vanguard og Morgan Stanley, og ble den største individuelle eieren av twitteraksjer en kort stund, før Vanguard annonserte 8. april at de har økt sin andel til 10.3%.

Musk ble først tilbudt plass i Twitters styre. Det så i utgangspunktet ut som at han ville takke ja, men han gjorde ikke det. Tilbudet innebar at han ikke fikk eie mer enn 14.9% av Twitters aksjer.

13. april kom Musk med tilbud om å kjøpe alle aksjene til Twitter. Hans foreslåtte pris per aksje er på 54.20 dollar, som innebærer en totalpris på 43 milliarder dollar, 6 over markedsverdi. Musk er verdt rundt 260 milliarder dollar.

Sammen med tilbudet kom følgende uttalelse fra Musk til Twitters styre:

«Jeg har investert i Twitter fordi jeg tror på dens potensial som en plattform for frie ytringer for alle på planeten, og fordi jeg mener ytringsfriheten er avgjørende for at demokratiet skal fungere.

Men, siden jeg investerte i selskapet har jeg nå innsett at det ikke kommer til å klare seg bra, ei heller tjene denne avgjørende funksjonen i sin nåværende tilstand. Twitters transformasjon må skje som et privat selskap.

Derfor tilbyr jeg å kjøpe 100% av Twitters aksjer… Tilbudet er mitt beste og siste tilbud, og hvis det ikke blir akseptert, må jeg revurdere min rolle som aksjonær.

Twitter har ekstraordinært potensial. Jeg skal sørge for at det nås.»

Hvilke endringer ønsker Musk?

Musk, som beskriver seg selv som «ytringsfrihets-absolutist», satt seg ned med TED-Talks noen timer etter at tilbudet ble kjent. Han ønsker blant annet at Twitters algoritme skal være tilgjengelig for offentligheten, altså åpen kildekode. Hvis en twittermeldings innhold eller rekkevidde manuelt endres av Twitter skal endringen stå synlig oppført, sa Musk.

Ifølge Business Insider er det foreløpig fire endringer vi kanskje kan forvente hvis Musk tar over Twitter. Den første er algoritmen som nevnt over. Nummer to er mindre moderering, og høyere terskel for fjerning av innhold og brukere. Blant annet har Musk vært kritisk til at Donald Trump ble fjernet fra Twitter mens han var president. Nummer tre er fjerning av falske kontoer som forsøpler kommentarfeltet, og forsøker å svindle brukerne. Til slutt foreslår de at Musk kan komme til å innføre en redigeringsmulighet, slik at folk kan rette skrivefeil og hyperlenker.

Møter motstand

Musks oppkjøp har blitt møtt med motstand fra Twitters styre. På fredag annonserte de en «giftpille»-strategi. New York Post skriver:

«Twitter har gått til kamp mot Elon Musks fiendtlige overtakelsestilbud ved å tilby sine aksjonærer muligheten til å kjøpe mer av selskapets aksjer til en rabattert pris – en forsvarstaktikk kjent blant investorer som en «giftpille».»

Styret har minst én god grunn til å frykte Musks overtakelsestilbud. Hvis han kjøper selskapet og gjør det om til et privat selskap (ikke børsnotert), så har ikke lengre styremedlemmene en godt betalt deltidsjobb som lønnes med 2-3 millioner kroner i året.

Til TED sa Musk at han har en plan B hvis overtakelsestilbudet feiler, men ønsket ikke å gå i detalj. Han har ansatt Morgan Stanley for å hjelpe med kjøpet.

Forrige artikkelDen britiske regjeringas hemmelige medieprogram og deres etterfølgere i dagens hatkampanje
Neste artikkel«En forræder mindre»: Zelensky fører tilsyn med kampanje for attentat, kidnapping og tortur av politisk opposisjon