Betalte medier: Bill Gates ga minst 319 millioner dollar til mediehus

0
TRAFALGAR SQUARE, LONDON/ENGLAND- 29 August 2020: BILL GATES IS EVIL sign at the Unite for Freedom rally; where thousands gathered in Trafalgar Square to hear calls for lockdown rules to be removed

Etter å ha gjennomgått over 30 000 bevilgninger i databasen til Bill & Melinda Gates Foundation, kan MintPress avsløre at stiftelsen har finansiert hundrevis av mediekanaler og pressefolk, til en totalsum av minst 319 millioner dollar. Undersøkelsen er ledet av den gravende journalisten Alan Macleod.

Mottakere av disse pengene inkluderer mange av USAs viktigste nyhetskanaler, inkludert CNN, NBC, NPR, PBS og The Atlantic. Gates sponser også et mylder av innflytelsesrike utenlandske organisasjoner, inkludert BBC, The Guardian, The Financial Times og The Daily Telegraph i Storbritannia; framtredende europeiske aviser som Le Monde (Frankrike), Der Spiegel (Tyskland) og El País (Spania); så vel som store globale kringkastere som Al-Jazeera.

Direkte bevilgninger til nyhetskanaler:

Til sammen utgjør dette $166,216,526.

Bevilgninger til norske institusjoner

Av den samme databasen framgår det at Bill & Melinda Gates Foundation har gitt 31 bevilgninger til institusjoner i Norge. Blant dem som har fått mye penger er Civita, Tankesmien Agenda, Universitetet i Oslo, Redd Barna, Kirkens nødhjelp, Universitetet i Bergen, Forum for utvikling og miljø (ForUM), Utviklingsfondet, Bioforsk og Folkehelseinstituttet.

Gaver til medierelaterte prosjekter

Gates Foundation har også gitt nesten 63 millioner dollar til veldedige organisasjoner som er nært knyttet til store medier, inkludert nesten 53 millioner dollar til BBC Media Action, over 9 millioner dollar til MTVs Staying Alive Foundation og 1 million dollar til New York Times Nediest Causes Fund. Sjøl om det ikke spesifikt finansierer journalistikk, bør donasjoner til den filantropiske avdelinga til en medieaktørr fortsatt noteres. Gates fortsetter også å støtte et bredt nettverk av undersøkende journalistikksentre, totalt i overkant av 38 millioner dollar, hvorav mer enn halvparten har gått til det Washington-baserte International Center for Journalists for å utvide og utvikle afrikanske medier.

Disse sentrene omfatter:

 • International Center for Journalists- $20,436,938
 • Premium Times Centre for Investigative Journalism (Nigeria) – $3,800,357
 • The Pulitzer Center for Crisis Reporting – $2,432,552
 • Fondation EurActiv Politech – $2,368,300
 • International Women’s Media Foundation – $1,500,000
 • Center for Investigative Reporting – $1,446,639
 • InterMedia Survey institute – $1,297,545
 • The Bureau of Investigative Journalism – $1,068,169
 • Internews Network – $985,126
 • Communications Consortium Media Center – $858,000
 • Institute for Nonprofit News – $650,021
 • The Poynter Institute for Media Studies- $382,997
 • Wole Soyinka Centre for Investigative Journalism (Nigeria)  – $360,211
 • Institute for Advanced Journalism Studies – $254,500
 • Global Forum for Media Development (Belgium) – $124,823
 • Mississippi Center for Investigative Reporting – $100,000

I tillegg til dette forsyner Gates Foundation også presse- og journalistikkforeninger med kontanter, til en verdi av minst 12 millioner dollar. For eksempel har National Newspaper Publishers Association – ei gruppe som representerer mer enn 200 byråer – mottatt 3,2 millioner dollar.

Dette gjelder:

Dette bringer oss opp til en totalsum på $216.4 million.

Journalistopplæring

Stiftelsen gir også penger til direkte opplæring av journalister over hele verden, i form av stipend, kurs og workshops. I dag er det mulig for en person å utdanne seg til reporter takket være et Gates Foundation-stipend, finne arbeid ved et Gates-finansiert mediehus og å tilhøre en presseforening finansiert av Gates. Dette gjelder spesielt journalister som arbeider innen helse, utdanning og global utvikling, felter der Gates sjøl er mest aktiv og hvor gransking av milliardærens handlinger og motiver er mest nødvendig.

Det gjelder:

BMGF betaler også for et bredt spekter av spesifikke mediekampanjer rundt om i verden:

Totalt: $97,315,408

319,4 millioner dollar og (mye) mer

Til sammen kommer disse Gates-sponsede medieprosjektene til totalt 319,4 millioner dollar. Imidlertid er det klare mangler med denne ikke-fullstendige lista, noe som betyr at det sanne tallet utvilsomt er langt høyere. Blant annet teller regner man ikke inn indirekte tilskudd – penger gitt av mottakere til medier over hele verden.

Et eksempel på dette er BMGFs partnerskap med ViacomCBS, selskapet som kontrollerer CBS News, MTV, VH1, Nickelodeon og BET. Medierapporter på den tida bemerket at Gates Foundation betalte underholdningsgiganten for å legge inn informasjon og PSA-er i programmeringa, og at Gates hadde grepet inn for å endre historien i populære programmer som ER og Law & Order: SVU.

Det er heller ikke inkludert tilskudd rettet mot å produsere artikler til akademiske tidsskrifter. Sjøl om disse artiklene ikke er ment for massekonsum, danner de jevnlig grunnlaget for historier i den vanlige pressa og bidrar til å forme fortellinger rundt sentrale spørsmål. Gates Foundation har gitt vidt og bredt til akademiske kilder, med minst 13,6 millioner dollar som går til å lage innhold for det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet.

Filantrokapitalismen

«Filantropi kan og blir brukt bevisst for å avlede oppmerksomheten bort fra ulike former for økonomisk utnyttelse som underbygger global ulikhet i dag,» sier Linsey McGoey, professor i sosiologi ved University of Essex, Storbritannia, og forfatter av No Such Thing as a Free Gift : The Gates Foundation and the Price of Philanthropy. Hun legger til:

Veldedighet er, som tidligere britiske statsministeren Clement Attlee bemerket, «en kald grå, kjærlighetsløs ting. Hvis en rik mann vil hjelpe de fattige, bør han betale skatten med glede, ikke dele ut penger etter et innfall.»

Eller som Edvard Munch sa: «Den rike mannen stjeler. Den rike mannen som gir almisser stjeler dobbelt, for han stjeler hjerter også.»

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTotalitarisme og de fem stadiene av dehumanisering
Neste artikkelHvorfor fortier Dagbladet, VG og Aftenposten demonstrasjonen mot korona-tiltakene?
Alan MacLeod er Senior Staff Writer for MintPress News. Etter å ha fullført sin doktorgrad i 2017 ga han ut to bøker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt en rekke akademiske artikler. Han har også bidratt til FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine og Common Dreams.