Den vesle øystaten fant en ny partner. Like etter kom truslene fra Washington.

0

En sikkerhetsavtale mellom Kina og Salomonøyene har fått alarmen til å gå i flere vestlige land, skriver Aftenposten, som fortsetter:

I forrige uke underskrev Kina en sikkerhetsavtale med den vesle øystaten Salomonøyene. Landet ligger i Stillehavet, nordøst for Australia.

Avtaleteksten er ikke offentliggjort. Men et utkast til avtalen er blitt lekket. Der står det at Kina vil få muligheten til å sende militære styrker til øystaten. Soldatene skal beskytte kinesiske prosjekter i området, ifølge utkastet.

Australia, New Zealand og USA frykter at Kina nå vil bygge en militærbase på Salomonøyene.

Byggingen av en slik base kan starte allerede i mai, advarer Peter Jennings. Han leder tankesmien Australian Strategic Policy Institute.

I Australia omtales dette som en skandale. Hvorfor det?

21. mai er det valg i Australia. Koalisjonen som leder landet, har hatt sikkerhetspolitikk som et sentralt tema. Nå mener opposisjonsleder Anthony Albanese at regjeringen er ansvarlig for en massiv sikkerhetspolitisk fiasko.

Albanese, som er leder for Labor-partiet, mener at statsminister Scott Morrison burde ha forstått hva som var i emning. Han mener også at regjeringen burde ha tatt affære for å overtale myndighetene på Salomonøyene til å velge en annen løsning.

– Dette er den største utenrikspolitiske fadesen siden andre verdenskrig, sier Albanese.

Fra Roderick Bay i Solomon Island.

USA vil ikke utelukke militær aksjon hvis Kina etablerer base i Salomonøyene

Avisa The Guardian skriver:

En av de høyeste amerikanske tjenestemennene i Stillehavet har nektet å utelukke militære aksjoner mot Salomonøyene hvis den skulle tillate Kina å etablere en militærbase der, og sa at sikkerhetsavtalen mellom landene ga «potensielle regionale sikkerhetsimplikasjoner» for USA og andre allierte.

Ambassadør Daniel Kritenbrink, assisterende utenriksminister for østasiatiske og stillehavssaker, var en del av en amerikansk delegasjon på høyt nivå til stillehavslandet forrige uke.

«Vi ønsket å skissere for våre venner i Salomon-landene hva våre bekymringer er,» sa Kritenbrink. «Statsminister Sogavare indikerte at etter Salomonøyenes syn har avtalen de har inngått utelukkende innenlandske implikasjoner. Men vi har gjort det klart at det er potensielle regionale sikkerhetsimplikasjoner av avtalen, ikke bare for oss selv, men for allierte og partnere over hele regionen.»

Tirsdag gjentok Kritenbrink USAs vilje til å handle i regionen dersom en militærbase ble etablert av Kina.

«Selvfølgelig har vi respekt for Salomonøyenes suverenitet, men vi ønsket også å fortelle dem at hvis det ble tatt skritt for å etablere en de facto permanent militær tilstedeværelse, kraftprojeksjonsevner eller en militær installasjon, ville vi ha betydelige bekymringer , og vi vil veldig naturlig svare på disse bekymringene,» sa han.

Dobbeltmoral er dobbelt så bra som vanlig moral

USA hevder å ha «respekt for Salomonøyenes suverenitet», men åpenbart ikke så stor respekt at de utelukker å gå til militær aksjon mot landet hvis det tar egne beslutninger som USA ikke liker.

Det samme USA synes det er helt urimelig at Russland har bekymring for sikkerheten tett inntil sine egne grenser, men synes det altså er svært rimelig at de sjøl legger seg inn i en liten øystats disposisjoner 12.000 kilometer fra USA.

USA reagerer skarpt på angivelige kinesiske baseplaner 12.000 kilometer fra USA

Kommentar: Rivalisering om Indo-Stillehavsområdet

Dette er enda et eksempel på den økende rivaliseringa mellom USA og Kina i det gigantiske Indo-Stillehavsområdet. Til nå har konflikten dreid seg mest om Sør-Kinahavet. Men nå pågår rivaliseringa i hele det mye større området. I Stillehavet har også Kina og Russland begynt å holde felles marineøvelser.

Les: Sør-Kina havet: Sentrum for en kommende storkonflikt USA – Kina?

Kina og Russland holder sin første store felles marineøvelse

Forrige artikkelFrode Bygdnes: Steigan-kritikken er urimelig
Neste artikkelAlgerie advarer EU-land om gassforsyning