Kina og Russland holder sin første store felles marineøvelse

0
Kinesiske og russiske marinefartøyer. Foto: Xinhua

Viser større grad av samordning og gjensidig tillit, sier observatører.

Kina og Russland startet 14. oktober 2021 en felles marineøvelse i Japanhavet, i et trekk som kinesiske eksperter sa ikke bare viser at de to sidene har en stor grad av strategisk gjensidig tillit, men også har en større evne til å håndtere maritim sikkerhet i fellesskap. Dette skjer i ei tid da vestlige land bygger fiendtlige regionale sikkerhetsorganisasjoner som Quad og AUKUS, skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times.

Det var første gang Kinas avanserte Type 055, en 10.000 tonn stor destroyer, er med på en øvelse med en utenlandsk marine.

Naval Interaction-2021 maritim militærøvelse startet i farvann nær Russlands Peter den store bukta i Japanhavet torsdag, med den kinesiske folkets frigjøringshær (PLA) som sendte avanserte krigsskip, inkludert Type 055 destroyer Nanchang, Type 052D destroyer Kunming, fregattene Type 054A Binzhou og Liuzhou, og det store forsyningsskipet Type 903A, Dongpinghu, samt anti-ubåt-krigsfly og fartøybårne helikoptre fra Øst-, Sør- og Nordteaterkommandoen, mens Russland vil utplassere store anti-ubåtskip, fregatter og fly, sier PLA Navy til Global Times.

Nanchang 055 er den kinesiske marinens stolthet.

19. oktober seilte de russiske og kinesiske marinefartøyene gjennom Tsugarustredet som skiller de japanske øyene Honsu og Hokkaido. Den midtre delen av stredet er internasjonalt farvann, og ble definert som det slik at USAs fartøy bestykket med kjernevåpen kunne passere uten å krenke Japans forbud mot atomvåpen på eget territorium.

Tsugarustredet

Det er mulig at flåten vil seile rundt Japan eller fortsette i retning USA over Stillehavet, skriver Global Times i en annen artikkel.

Sjøl om marineøvelsen er en del av en rutine, er det vanskelig ¨ikke betrakte den som et svar på USAs og Storbritannias militær opptrapping i regionen.

Forrige artikkelEt flertall av innbyggerne i USA merker vareknappheten
Neste artikkelStøttemarkering for Julian Assange