USA reagerer skarpt på angivelige kinesiske baseplaner 12.000 kilometer fra USA

0

Som kjent synes USA det er helt rimelig at de bygger militærbaser så tett innpå Russland at flytida til deres raskeste missiler vil være fem minutter. Og Washington synes det er helt urimelig at Russland reagerer så skarpt på dette.

I denne diskusjonen har flere spurt: Hva ville USA si og gjøre hvis Russland eller Kina styrte regjeringa i Mexico og bygde baser der?

Det skulle ikke så mye til. USA har nå advart Solomonøyene skarpt mot å la Kina bygge en militærbase der. Solomonøyene ligger 12.000 kilometer fra USAs vestkyst.

Avisa The Guardian skriver:

Den amerikanske regjeringa har advart Salomonøyene om at de vil «reagere deretter» hvis sikkerhetsavtalen med Kina fører til en kinesisk militær tilstedeværelse i øynasjonen i Stillehavet.

En besøkende amerikansk delegasjon inkludert sikkerhetsrådgiver for Indo-Stillehavsområdet, Kurt Campbell, leverte denne beskjeden til Salomonøyenes statsminister, Manasseh Sogavare, direkte, sa Det hvite hus, da denne avtalen fortsatte å dominere den australske føderale valgkampen.

Detaljer om avtalen er ikke offentliggjort. Men ifølge en utkastversjon av avtalen, ville den tillate væpnet kinesisk politi å bli utplassert på Salomonøyenes anmodning for å opprettholde «sosial orden». Det vil også tillate Kina å «foreta skipsbesøk til, utføre logistisk påfyll i og ha mellomlanding og overgang på Salomonøyene», og kinesiske styrker kan også brukes «for å beskytte sikkerheten til kinesisk personell og store prosjekter på Salomonøyene.» .

Australias finansminister, Josh Frydenberg, nektet å si når hans regjering ble informert om avtalen.

Kommentar: Rivalisering om Indo-Stillehavsområdet

Dette er enda et eksempel på den økende rivaliseringa mellom USA og Kina i det gigantiske Indo-Stillehavsområdet. Til nå har konflikten dreid seg mest om Sør-Kinahavet. Men nå pågår rivaliseringa i hele det mye større området. I Stillehavet har også Kina og Russland begynt å holde felles marineøvelser.

Les: Sør-Kina havet: Sentrum for en kommende storkonflikt USA – Kina?

Kina og Russland holder sin første store felles marineøvelse

Kinas ambassade svarer

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver:

USAs åpenbare trussel mot sikkerhetssamarbeidet mellom Kina og Salomonøyene avslørte nok en gang hegemonitankegangen og mobbeadferden til noen i USA, sa den kinesiske ambassaden på Salomonøyene søndag.

Kommentaren kom etter uttalelsene fra noen amerikanske høytstående embetsmenn som besøkte øystaten Stillehavet på fredag, og advarte om at USA vil ha betydelige bekymringer og svare tilsvarende på eventuelle skritt for å etablere en permanent kinesisk militær tilstedeværelse på Salomonøyene.

Både Kina og Salomonøyene har ved mange anledninger slått fast at den såkalte etableringan av kinesiske militærbaser er falske nyheter laget av noen med baktanker, da sikkerhetssamarbeidet er i samsvar med internasjonale lover og praksis på grunnlag av likhet, gjensidig respekt og ikke-innblanding i hverandres innenrikssaker, sa den kinesiske ambassaden.

Forrige artikkelDigital rubel i 2023
Neste artikkelGrønne investeringer skal sikre «grønn vekst»