Bla, bla, bra om kraftnettet mellom nord og sør

0

Av Odd Handegård.

Jeg hadde to oppslag i forrige uke om kraftprisene i Norge, inkl. spørsmålet om nye kabler mellom Sør- og Nord-Norge. Som kjent ble et forslag fra Rødt om å bremse krafteksporten nedstemt. Men det samme skjedde også med et forslag om at det ikke skal bygges nye kabler mellom sør og nord for «å utjevne strømprisen i landet». Sist fredag støttet faktisk bladet Nordlys i Tromsø forslaget fra Rødt på lederplass (!), og i dag fylles to sier av bladet med artikler fra stortingsrepresentanter fra Ap, Sp og Høyre der de mislykkes i å bortforklare stemmegivningen.

DNAs leder i Stortingets energikomité, Marianne Sivertsen Næss (Finnmark), insisterer på at det lille overskuddet av kraft i nord, «skal brukes i nord». Hun mener å ha støtte fra Støre som for noen dager siden sa til NRK: «Nytt strømnett mellom nord og sør, er ikke løsningen for strømkrisen i Sør-Norge». Energiministeren er litt mer detaljert: Han prøvde et par dager i seinere (i «Debatten») å innbille seerne at overskuddet i nord snart ville bli brukt opp (lokalt) til «det grønne skiftet» og at Nord-Norge derfor har behov for utbygging av vesentlig mer kraft (altså vindkraft). Bare dette vil bidra til lavere strømpriser. Og Høyres representant fra Troms, Erlend Svardal Bøe, sier det rett ut:

Realistisk sett er det ikke «snakk om en større nord-sør-utbygging før i et 10-15 år perspektiv, tidligst». En nettutbygging forutsetter at man først må «bygge ut langt mer fornybar kraft både i nord og sør [—] for å beholde strømprisene lave i hele landet». Altså: Vindkraft, vindkraft og vindkraft. Bla, bla, bla.

Debatten viser hvordan sentrale politikere lyver: «De høye strømprisene i sør verken kan eller bør forsøkes løst med umiddelbar nord-sør-utbygging» av nye kabler (Bøe, Høyre). Samtidig er Høyre (og Ap m.fl.) tilhengere av slike kabler når de trengs, dvs. når saksbehandlingen av nye vindkraftprosjekter er fullført, om 10 år (?). Man skal unngå å provosere befolkningen ytterligere, ved i alle fall å fjerne den ene provokasjonen. Kabelspørsmålet mellom nord og sør handler som vi ser først og fremst om at det skal bygges ut vesentlig mer vindkraft. Ingen bør la seg lure.

Her er lederen i Nordlys: https://www.nordnorskdebatt.no/et-svik-mot-nord-norge/o/5-124-176868

Her er dagens tre innlegg for de som gidder å lese dem:

https://www.nordnorskdebatt.no/kraftig…/o/5-124-176940

https://www.nordnorskdebatt.no/nei-nordlys…/o/5-124-176900

https://www.nordnorskdebatt.no/fakta-og…/o/5-124-176929

Forrige artikkelStatsminister Støre og kunnskapsminister Brenna sprer NATO-propaganda til norske barn
Neste artikkelTorstein Dahle med grove angrep på forfatter som har jobbet mange tiår for kvinner i Afghanistan