Vandalene satser nå på VM i vindkraftkraftutbygging

0

Av Odd Handegård.

Situasjonen i Ukraina har endret den politiske debatten i verden, og har kanskje ført til at mange har prioritert ned interessen for norsk energipolitikk. I alle fall tar norske politikere det nå, i fred og ro, som gitt at behovet både for økt fossil energi – og særlig for fornybar energi – nå øker kolossalt. Den grunnleggende debatten om hvilke industriutbygginger som egentlig trenger ny energi, og hvilke kraftalternativer vi har, hoppes det skyhøyt over. I kveldens Dagsnytt 18 fikk Ap og Høyre anledning til igjen å fremføre sine myter og det angivelige behovet for ny vindkraft fra norskekysten. Bare med motforestillinger fra Rødts talsperson i energikomiteen i Stortinget (2 mot 1, altså litt mer «demokratisk» enn vanlig).

https://tv.nrk.no/…/dagsn…/202203/NNFA56032122/avspiller(Kl. 39.20).

Det haster å komme i gang, ifølge Ap og særlig ifølge Høyre, som også bløffet med at det er stor interesse for kraftutbygging i mange kommuner og viste til at Alcoa angivelig får kraft fra et vindkraftanlegg på Helgeland som det – fortsatt angivelig – ikke finnes fnugg av lokale motforestillinger mot. Ap var særlig opptatt av at kommuner som aksepterer ny vindkraftutbygging, skal honoreres økonomisk, altså litt tradisjonell betaling for politisk «prostitusjon».

Rødts representant ble stadig avbrutt, men klarte til slutt å få fram sitt selvfølgelige budskap: Alternativet til vindkraft – dersom strømbehovet øker – er oppgradering av eksisterende kraftverk, energieffektivisering (som myndighetene delvis saboterer), litt solkraft m.m. Og minst like viktig: Droppe mye av den energisløsingen som nå planlegges: Elektrifiseringen av sokkelen (null klimaeffekt), datasentre som prioriterer energikrevende svindel (kryptovalutta), samt redusert krafteksport (kun vårt kraftoverskudd skal eksporteres).

Det er enorme kraftmengder det her er mulig dels å produsere og dels og spare. Ja, faktisk vesentlig mer enn om hele kysten raseres av vindturbiner. Det som er så vanskelig å begripe er at rutinerte politikere ikke klarer å summere 2 pluss 2, og at de uten å nøle vedtar å sløse bort 15 TWh norsk el-kraft (og 50 milliarder kroner) for å flytte utslippene av CO2 fra sokkelen – ut av det norske klimaregnskapet og over til klimaregnskapene i EU. Ganske ufattelig…

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.