Nå innrømmer hovedstrømsmediene at covid-dødstallene var sterkt overdrevet

0
Det er ikke minst de store mediene som har pisket opp angsten for covid-19 og skapt grunnlaget for drakoniske overgrep som vi ikke noen gang har sett maken til i global skala

I en artikkel i the Mail under tittelen Why the chaotic way deaths were recorded in the pandemic could mean thousands were wrongly blamed on covid går det fram at tallene på covid-dødsfall i Storbritannia var sterkt overdrevet. The Mail skriver:

Overvurderte offisielle tall Storbritannias dystre Covid-dødsfall? Det er et spørsmål som har blitt stilt vedvarende av medisinere og medlemmer av offentligheten nesten siden begynnelsen av pandemien.

For det første dukket det opp urovekkende historier fra etterlatte slektninger til dødssyke pasienter som døde av sykdommen de hadde kjempet for, bare for å postum bli stemplet som Covid-ofre.

Så innrømmet helsesjefer, pinlig nok, at tallene de hadde matet regjeringen med bare var en tilnærming – noe som provoserte raseri fra ministrene. Nylig ble det avslørt at en fjerdedel av Omicron-dødsfallene inkludert i de daglige tallene faktisk ikke oppførte Covid som en primær årsak.

Mer enn to år siden Covid-19 dukket opp, føler mange at de vil ha et enkelt svar: hvor mange ble drept av dette viruset?

Forrige uke, i den første av en serie spesialrapporter som undersøkte vitenskapen som har underbygget vår pandemiske respons, satte The Mail on Sunday i gang med å takle de pågående bekymringene om at tester som ble brukt til å diagnostisere Covid plukket opp mennesker som faktisk ikke var smittet.

Konklusjonen til noen forskere var, ja, det gjorde de. Og det var de som hevdet at til tross for mangler, var PCR-prøver – brukt av millioner – nøyaktige nok.

Likevel antydet en studie at så mange som en tredjedel av alle positive tilfeller kanskje ikke var smittsomme på det tidspunktet de tok testen. Det betyr ikke bare at pandemiens sanne omfang kan ha blitt forvrengt, men også at mange mennesker kan ha blitt tvunget til å isolere seg unødvendig.

Like bekymringsfullt er ideen om at Storbritannias sterke og skremmende dødstall – som ble sendt daglig – var villedende og til og med overdreven.

BMJ: Covid-19 fatality is likely overestimated

Forrige artikkelVandalene satser nå på VM i vindkraftkraftutbygging
Neste artikkelNATO/Russland-konflikt i Ukraina: Vestens ryggmargsreaksjon vil vise seg å være ekstremt selvdestruktiv
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).