Russlands økonomi ikke så sårbar som Vesten ønsker seg – økonomer tror ikke på statskonkurs

0
Russland er en av verdens største hveteprodusenter

Vestlige medier spår at Russland vil gå konkurs og at det vil skje med det aller første. Russland-konkurs nærmer seg med stormskritt, skriver Finansavisen. I et intervju med nyhetskanalen RT Arabic sier den russiske finansministeren Anton Siluanov at Russland har gjennomført rentebetalingene, og at det nå er opp til amerikanske myndigheter å vurdere om de vil godta betalingen, ifølge Reuters på bakgrunn at et intervju med Siluanov i RT. Financial Times en skriver likevel om en mulig konkurs. IMF-direktør Kristalina Georgieva sier til CBS at pengefondet «ikke lenger ser en russisk konkurs som usannsynlig».

Men er virkelig Russland i ferd med å gå konkurs, og er russisk økonomi så svak som disse spådommene skulle tyde på? Det er jo det de håper på, de som har vedtatt de drakoniske sanksjonene mot Russland.

Men økonomer tror ikke situasjonen er så alvorlig.

– Dette er en ny situasjon sammenlignet med andre land som har misligholdt gjelden sin, ettersom det er sanksjonene som skaper mislighold. Sånn sett er det ikke sikkert at det faktisk vil bli et mislighold, og de har fortsatt tredve dager på å løse situasjonen via forhandlinger. Hvorvidt det blir definert som et faktisk mislighold vil være avgjørende for om kredittforsikringene faktisk kommer til utbetaling, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

Dersom det blir mislighold, vil vestlige obligasjonsmarkeder i praksis bli stengt for Russland en periode, sier Holvik.

– Men at lånemarkedet i Vesten tørker opp er ikke noe stort problem for Russland, ettersom landet har et kjempeoverskudd på handelsbalansen, som trolig blir enda større som følge av økte olje- og gassinntekter. Utenlandsgjelden til Russland utgjør heller ikke mye i det store bildet, sier Holvik.

– Man skal ikke undervurdere styrken Russland har i å være selvforsynt av mat og energi, samt ha råvarer de kan selge og få godt betalt for. Russland er ikke så sårbar som Vesten skulle ønske. De kan fortsatt låne penger av sine venner i andre deler av verden, som Kina og Iran.

En eventuell statsbankerott vil gjøre det vanskelig for Russland å hente penger i vestlige lånemarkeder. – Men dette er allerede vanskelig for Russland, så jeg tror ikke det vil gjøre så mye forskjell, sier økonomiprofessor Kjetil Storesletten.

Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank, konstaterer at dette var helt som ventet, og tror ikke en konkurs vil få store konsekvenser. Russland har relativt lite gjeld med rundt 20 prosent av bnp, påpeker han. Av denne er rundt 80–85 prosent til innenlandske investorer, ifølge Jullum.

– De 20 milliarder dollar som er i utenlandsk gjeld må nok nedskrives for vestlige investorer, men det er for lite til at det har noen systemeffekt for Vesten. Europeiske banker og fond blir nødt til å skrive ned verdien på russisk gjeld, men det skaper ikke noen ny finansiell risiko. Det blir ingen ny «The big short»-film av dette her, sier Jullum, med henvisning til spillefilmen om finanskrisen i 2008/09.

Svært lav utenlandsgjeld

Russland har så lav utenlandsgjeld at alle vestlige land har grunn til å være misunnelige. Her er en graf over den russiske statsgjelda i utlandet i prosent av BNP:

Til sammenlikning kan man se på USAs statsgjeld i utlandet:

Eller Frankrike:

Sjølforsynt med mat og energi

Vesten vil heller ikke klare å sulte ut Russland. De kan stenge MacDonalds og Starbucks’, men det blir nok heller en fordel for hjemlige produsenter. Og Russland er som en av verdens største kornprodusenter sjølforsynt med grunnleggende matvarer.

Russland kan kvalifisere som det mest sjølforsynte landet i verden. Landet produserer betydelige mengder olje, kull, naturgass, metaller, hvete, mais, tømmer og husdyr. Den importerer biler, teknologi, medisiner og frukt. Bortsett fra medisiner, er ingen av de andre for kritiske til å stoppe en økonomi.

Vesten tvinger Russland til å dumpe dollar og satse på rubler, gull og yuan renminbi

Det Vesten oppnår med sine brutale sanksjoner mot Russland er å framskynde slutten på dollarhegemoniet. Russland og Kina har lenge forberedt seg på å forlate dollaren og gå over til nasjonal valuta og gull. Nå tvinger USA dem til å framskynde denne prosessen. Til og med India ser for seg å av-dollarisere økonomien sin. Deres handel med Russland vil skje i rupee og rubler.

Russlands finansminister sa i det nevnte intervjuet at dollarens troverdighet blir alvorlig undergravd av restriksjonene som amerikanske myndigheter sjøl pålegger bruken av amerikansk valuta. Av denne grunn, etter hans mening, begynner flere og flere land i verden å gjøre opp kontoer i nasjonale valutaer. Siluanov sa:

«Jo strengere restriksjoner på valutaoppgjør, desto høyere andel av oppgjør i lokal valuta. Vi ser at flere og flere selskaper, for å minimere risiko i handelsforbindelser, signerer kontrakter både i rubler og i valutaenhetene til landene vi handler med.»

Et gammel kinesisk ordtak sier at visse folk løfter en stor stein bare for å slippe den på sine egne føtter. Det spørs om det ikke er det Vesten gjør nå.

Forrige artikkelFolkehelseinstituttet har endret ordningen for registrering av covid-19-assosierte dødsfall – hvorfor?
Neste artikkelUSA vil fjerne den iranske revolusjonsgarden fra svartelista