Fred var aldri planen – dokumenter viser at store mengder våpen er blitt eksportert til Ukraina i årevis

0

Av Dilyana Gaytandzhieva

Dokumenter avslører at tonnevis av bulgarske våpen ble eksportert til Ukraina via Polen og Tsjekkia i 2021 og 2020. Bulgaria avviser offisielt at bulgarske våpen ble eksportert til Ukraina, selv om bruken av bulgarske våpen var godt dokumentert i frontlinjen i Ukraina.

Dilyana Gaytandzhieva.

51.000 stk. av RLV-HEF-runder, produsert av den bulgarske våpenfabrikken Arsenal, ble eksportert til Ukraina av det polske selskapet Arm Techsp. Zo.O., i 2021

Våpen som stammer fra Balkan er ofte sett i krigssoner, inkludert i hendene på terrorister i Syria og Jemen. Selv om lokale myndigheter alltid har nektet slik eksport, beviser dokumenter det motsatte.

Våpen fra Balkan har i årevis blitt brukt til ulovlige våpenleveranser til krigssoner rundt om i verden. Dokumenter avslørte at 350 diplomatiske flyreiser fraktet våpen til terrorister i Syria. Lekkede dokumenter avslørte også en hemmelig kode for US Special Operations Command-enhet kalt Task Force Smoking Gun. Den hadde vært utplassert i Kroatia siden 2017 og hadde i oppgave å viderekoble tonnevis med våpen og ammunisjon fra Europa til Syria.

Bulgarske våpen i Ukraina

Denne 30 mm høyeksplosive fragmenteringsgranaten RHV-HEF (HE FRAG) for automatiske granatkastere, produsert av det bulgarske militæranlegget Arsenal, ble brukt av den ukrainske hæren under beskytningen av boligbygg i Zaitsevo, Donetsk. Foto: Pressekontoret til DPR-hæren

Ved lov kan gjeneksport av våpen til et tredjeland kun skje med tillatelse fra eksportlandet, i dette tilfellet Bulgaria. Det er ikke kjent om Bulgaria tillot gjeneksport via Polen og Tsjekkia til Ukraina eller om disse våpnene ble smuglet inn i Ukraina. Bulgarske tjenestemenn benekter at bulgarske våpen ble eksportert til Ukraina.

Jeg sporet disse bulgarske våpnene fra Bulgaria til frontlinjen i Ukraina, ved å bruke data fra den internasjonale handelsdatabasen Great Export Import. Bulgarske våpen, produsert av Arsenal, VMZ, Arcus og Emco militære anlegg, ble importert til Ukraina. Eksportørene var to polske selskaper: Arm Techsp. Zo.O og Vismag Jacek Jakubczyk, og det tsjekkiske selskapet Excalibur Army Spol.S.R.O.

Import via Polen

Det ukrainske selskapet Dp Dzzp Spetstechnoexport importerte bulgarske våpen fra Arsenal og VMZ-Sopot i 2021, 2020 og 2019, og eksporten ble utført av det polske selskapet Arm Techsp. Zo, ifølge informasjon hentet fra Great Export Import. Det ukrainske selskapet Dp Dzzp Spetstechnoexport kjøpte 40 mm runder RLV-HEF for granatkastere, produsert av Arsenal, og 152 mm høyeksplosive fragmenteringsgranater for haubitser D-20 og 2C3, produsert av VMZ-Sopot. Databasen viser elleve importer gjort i 2021, 2020 og 2019. Bulgaria er angitt som produsent av våpnene.

Dette er det første dokumentet i en serie  Dilyana Gaytandzhieva har fått tilgang til.

Import via Tsjekkia

20. juni 2021 kjøpte det ukrainske statsselskapet Ukrspetsexport totalt 140 stk. av EM-120 mørtler fra det tsjekkiske selskapet Excalibur Army Spol.S.R.O., ifølge den internasjonale handelsdatabasen Great Import Export. EM-120 er produsert av den bulgarske våpenfabrikken Emco. Emcos eier Emilian Gebrev benektet at selskapet hans hadde eksportert våpen til Ukraina. I løpet av de siste årene har han vært involvert i en rekke internasjonale skandaler, en av dem hans forgiftning i 2015.

Og Serbia

Britisk NLAW, American Javelin, bulgarsk 30 mm VOG-17M produsert av Arcus i 2020 og et serbisk 60 mm M73 mortergranater produsert av Krusik i 2016 beslaglagt av Donetsk People’s Republic (DPR) styrker på frontlinjen i Donetsk.

Serbia har offisielt ikke eksportert våpen til Ukraina. Dokumenter viser at serbiske 60 mm M73 mortergranatene produsert av Krusik i 2016 ble eksportert på papiret til Polen.

Artikkelen er noe forkortet. Les hele artikkelen med mer dokumentasjon her.

Pentagon-kontraktører jobbet i ukrainske biolaboratorier under et program på 80 millioner dollar

Forrige artikkelAftenposten – hjernevasket eller hjernevasker? 
Neste artikkelGradvis – og så plutselig!
Dilyana Gaytandzhieva
Dilyana Gaitandjieva er en undersøkende journalist fra Bulgaria. Hun har jobbet som militærkorrespondent i Syria, Libya og Gaza. Mens han dekket krigen i Syria, dokumenterte han krigsforbrytelser og publiserte dokumenter på 350 diplomatiske flyvninger med våpen som nådde terrororganisasjoner i Syria og Jemen. Hun har skapt nettmagasinet Objektivno.BG