Ottawa: Unntakstilstand og politiraid

0

Av Jan Herdal.

Bare noen timer etter at Ottawas ordfører Jim Watson hadde erklært unntakstilstand, rykket politiet i går kveld lokal tid ut med store styrker mot demonstrantene. Foreløpig ser resultatet ut til å være magert. Hovedfokus var å stanse den viktige tilførselen av drivstoff til kjøretøyene.

På en større parkeringsplass utenfor byen ble det ifølge CTV beslaglagt 3200 liter diesel, samt all propan politiet kom over. Stedet har fungert som mellomlager for videre distribusjon inn til demonstrantene i byen. Fins nok flere sånne, og det blir vanskelig for politiet å spore opp alle. Det er duket for en katt og mus-lek i byens utkanter.

Men særlig kampen om å få drivstoffet fram til demonstrantene vil tilspisse seg. Drivstoff er allerede i flere dager blitt distribuert ved hjelp av «uformelle» kanaler, ofte enkeltpersoner til fots som drar kjerrer med fulle dieselkanner. En viktig vare i vinterkulden.

Ifølge polititall var det søndag ca. 500 trailere og andre kjøretøy i «rød sone» i byens sentrum.

Aksjonsledelsen har svart på politiets drivstoffaksjon med å oppfordre sympatisører til å stille mannsterkt opp og vandre rundt i området med tomme dieselkanner i dag. Dette som en markering, men sikkert også som en mulighet for å smugle inn noen kanner som er fulle.

Rykter om at militæret skal ha grepet inn, synes ikke å være riktige. Ifølge CTV ble bare sju personer arrestert i løpet av kvelden. Et hundretall bøter skal også være utdelt. Aksjonsledelsen har erklært at den tilbyr gratis advokathjelp og dekker alle kostnader for de som rammes.

Den nye folkespleisen via GiveSendGo går utmerket. Det siste tallet jeg så var 5,6 mill. kanadiske dollar, eller ca. 39 mill. norske kroner.

Særlig lørdag var det mye folk på beina over hele landet, i protest mot Trudeaus koronaregime, og til støtte for trailersjåførene i hovedstaden. Markeringene fortsatt på søndag, men i noe mindre omfang. Spesielt store folkemengder, utenom Ottawa, var det i byene Toronto og Quebec city.

Politiet vil gjøre alt de kan for å bryte opp demonstrasjonen i Ottawa sentrum. At de går etter drivstoffet er et svakhetstegn. Å skulle taue bort flere hundre trailere er en enorm oppgave.

Dessuten takker tauefirmaer som har det tunge utstyret som kreves nei. Til daglig lever de av å stå på god for med trailersjåfører. Og hvis trailerne er tømt for drivstoff, kan de heller ikke kjøres bort.

Dette er ikke over.


Freedom Convoy Norway 2022 🇧🇻

Freedom Convoy Ciao Italia

Nytt: Guvernøren i Florida vil etterforske GoFundMe

Forrige artikkelSlik var det gamle toprissystemet for strøm
Neste artikkelKlassekampen går i «baret»