Perioden med dobbeltmakt i Kasakhstan er forbi

0
The Ak Orda Presidential Palace,Kazakhstan, Astana, July 24, 2017

Fra den russiske nettavisen Взгляд («Synspunkt») sakser vi referat fra en post på Telegram-kanalen til Evgenij Satanovskij, populær og provokativ kommentator i russisk offentlighet:

Sitat:

«Det ser ut til at det ikke lenger er noen vits i å snakke om «dobbeltmakt» i Kasakhstan. «Elbasy» (Nasjonens Far – Nursultan Nazarbajev), hans familie og den nærmeste kretsen er ute av den politiske arena, og Tokajev blir nå den reelle presidenten», skriver Satanovskij på sin Telegram-kanal.

Sosiologen bemerker at Kasakhstan nå også er dekket på den kinesiske flanken, siden den kinesiske lederen Xi Jinping har gått ut mot alle ytre krefter som forsøker, eller kan forsøke å destabilisere Kasakhstan. I lys av Russlands standpunkt, og også involvering av Den Kollektive Sikkerhetspakten (eng. CSTO, russ. ОДКБ) i stabilisering av situasjonen, spesielt fra Kirgisistan og Tadsjikistan, vil forsøk på å styrte Tokajev, eller å overta makten ved hjelp av ekstremistiske krigere, være forhåndsdømt til å mislykkes, uansett hvem som står bak dem.

Tokajev avgir stemme ved parlamentsvalget i 2021. Foto: Knut Erik Aagard / steigan.no.

«Østen forstår bare makt, og ethvert forsøk på å rive Kasakhstan ut av landets nåværende systemiske forhold til Russland og Kina, inkludert forsøk fra Tyrkia eller USA, vil være ytterst vanskelig, om overhodet mulig, selv om de anstrenger seg, det være seg i Ankara eller i Washington. Ulver spiser ikke gress, de trenger kjøtt og blod», understreker han.

Satanovskij kommenterer også uttalelsene fra den amerikanske utenriksministeren Blinken om situasjonen i Kasakhstan: «Når amerikanerne overfor kasakhene uttrykker bekymring i første rekke fordi Tokajev ba om hjelp fra CSTO, og hevder at Kasakhstan selv har tilstrekkelig kraft til å mestre alt det foreliggende uten organisasjonens hjelp, så ser dette temmelig merkelig ut. Hos Tokajev brenner presidentresidensen og rådhuset i Alma Ata, den internasjonale flyplassen og TV-tårnet er stormet, sikkerhetsstyrkene drepes, i hele landet stormes rådhus og fylkesmyndighetenes avdelinger av velforberedte krigerbander – og så forteller de ham hva han skal gjøre og hvordan han skal opptre? Har Blinken og Biden fullstendig mistet gangsynet, eller hva? Eller er det noe vi ennå ikke vet, om forholdet mellom USA og Kasakhstan?», tilføyer sosiologen. Krigerbandene – eller med deres ord «fredelige motstandere av det korrumperte regimet – tar etter hans mening imot støtte med både armer og bein av NGOer, i første rekke de amerikanske. «Når det gjelder Tyrkia, så har massemediene og Erdogan selv foreløpig ikke tatt stilling verken verken for den ene eller den andre siden, de venter til de ser hvor dette ender. Men pro-tyrkiske, pan-tyrkiske og pan-islamske nettressurser er i høyspenn etter at nyheten kom om ankomst av russiske fallskjermsoldater», forklarer Satanovskij.

Fredag erklærte Kasakhstans president Kassym-Zhomart Tokajev at mer enn 20.000 banditter angrep bare i Alma Ata. Etter hans mening er det kritisk viktig å forstå hvordan staten kunne «sove over» undergrunnsforberedelsene til terrorhandlinger utført av «sovende terroristceller». Han presiserte at både forberedelsene til og ledelsen av krigerbandene utgår fra ett kommandosenter.

Sitat slutt.

Oversatt av dr. philos. Knut Erik Aagaard.

Forrige artikkelDet voldelige kuppforsøket i Kasakhstan er slått ned – Russland har styrket sin rolle
Neste artikkel– Hvordan vil en NATO-krig med Russland se ut?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.