Kampen om gullkalven: elektrifisering av sokkelen

0
Dollars that shape a CASH COW or a GOLDEN CALF. Isolated vector illustration on black background.

Av Hva mener partiene.

Kampen om elektrifisering av Nordsjøen er i full gang, og bikkjene slåss om beinet så gnelderet høres lang vei. For det er mange som sikler etter alle disse milliardene så det riktig drypper av dem, vi har

 • interesseorganisasjoner,
 • lobbyister,
 • miljøorganisasjoner og «miljø»partier,
 • næringer som tjener penger på å bygge ut og produsere strømmen,
 • arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner med flere.

Hva er det de IKKE sier ???

 • Elektrifisering av sokkelen vil ikke føre til redusert utslipp av CO2. Den samme gassen vil nemlig bli tatt opp og solgt til Europa der den blir brent til CO2. Tvert imot er det misbruk av penger og ressurser for å bygge opp på ny noe som allerede er på plass og fungerer.
 • Elektrifisering fører til enda dyrere strøm i Norge. Behovet er anslått til inntil 15 TWh, det er omtrent det som vi eksporterer i dag, noe vi må foreta massiv utbygging for å få til og som fører til høyere kraftpris.
 • Havmøller krever en strømpris på minst 116 øre kilowatten. Havmøller er flott, sier de, vi må handle NÅ, bygge ut NÅ. Sier de som vil tjene penger på det. Men vil vi heller ha billig vannkraft til 30 øre kilowatten.
 • Hybridkabel er også en kabel. Havmøller krever hybridkabel, et ord som høres så grønt og flott ut. Det er nok en kabel fra Norge til møllene og derfra til England, slik at kraften kan eksporteres dit den blir best betalt. Vi vil ikke ha flere kabler, denne vinteren har vist oss kablenes forbannelse.
 • Kan gjøre oss avhengig av tysk kraft fra gasskraftverk. I verste fall må Norge kjøpe dyr kraft tilbake fra Europa for å klare elektrifiseringen, kraft som er laget på nøyaktig den samme gassen som vi tidligere brukte til å produsere strøm ute på sokkelen.
 • Regningen på 50 milliarder kroner får du og jeg. Regningen kommer over skatteseddelen, i tillegg får du og jeg dyrere strøm. Mye dyrere. For å dekke inn tiltak som er fullstendig bortkastet.

Av Hva mener partiene.

Forrige artikkelDen britiske «Nudge Unit» «brukte grovt uetiske taktikker for å skremme publikum til Covid-lydighet»
Neste artikkelEt kart som stemmer med terrenget