17 milliarder skattekroner til terrorfinansiering i Syria

0

Hjelp til Riksrevisjonen når de skal granske bistanden «til Syria»

Av Eva Thomassen.

Riksrevisjonen har besluttet å  granske hva 15 milliarder norske bistandskroner er brukt til i Syria for 2011- 2020. 2 milliarder er gitt for 2021. Totalt 17 milliarder. Det er FN, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktningehjelpen, Redd barna, Norwac, Leger uten grenser, Kirkens nødhjelps bruk av 15 milliarder bistandskroner som skal granskes.

Hvordan skal Riksrevisjonen få til det? De kan be bistandsorganisasjonene vise fram søknad om tilskudd til UD om bistand til Syria. De kan be UD komme med rapporter om at NGOene har brukt  pengene i tråd med søknaden. Men, trenger man en gransking da? Det er jo bare å få NGOene og UD å fakse over hva 15 milliarder kroner har gått til.

Er det så enkelt? Nei! Hva vet vi om disse 15 milliarder bistandskronene? Syria får ikke bistand fra Norge fordi Syria er et fattig land. Syria får bistand på grunn av krig.  Norge deltar i en amerikanskledet krig i Syria. Norge støtter en «revolusjon». Terrorister er «menneskerettighetsaktivister». Vi tror 15 milliarder kroner er brukt til denne kampen på vegne av det syriske folket. Edelt?

Løgner og hemmelighold

Nei. Vi er blitt presentert for løgner fra dag én om hva krigen mot Syria handler om. Faktum er at 15 milliarder kroner er gått til terrorfinansiering. Ikke til den syriske sivilbefolkningen. Jeg har skrevet en rekke artikler om dette helt tilbake til 2015 da jeg første gangen besøkte Syria.  Så betent er dette  at jeg som første «sivile» ble faktasjekket av faktisk.no i 2017. Min påstand var at bistandsorganisasjonene ikke kunne redegjøre for hvor milliarder av bistandskroner tok vegen og hvem sluttmottakeren var. Norske bistandsorganisasjoner har nemlig ikke egne ansatte i Syria. Det er for farlig. Det er farlig fordi bistanden gis i områder kontrollert av terrorgrupper. De bruker lokale partnere som samarbeider med terrorgrupper eller er deler av terrornettverk. Det er gjennom disse milliardene kanaliseres.

Kvittering

For å dokumentere at min påstand var feil la faktisk.no ved en rekke dokumentene mellom UD og NGOene  som skulle torpedere mine påstander. I stedet bekreftet dokumentene at mine påstander var korrekte i 2017 og de står seg i 2022. NGOene kunne ikke bevise at pengene ikke havnet hos terrorgrupper. Hvorfor ikke? Det finnes ingen kvitteringer fra sluttmottakeren. Det holder ikke med rapporter.

Lokale partnere

Et spørsmål Riksrevisjonen bør stille bistandsorganisasjonene om er hvor de har funnet disse lokale partnerne? Regner med at de ikke har satt inn annonser i medlemsbladene? Heller ikke gjennom NAV. Det er krig i Syria. Hvordan finner man lokale partnere i områder som er så farlig at bistandsorganisasjonene ikke tør å være der. Derfor lokale partnere. Som skal jobbe i kompaniskap med terrorgrupper. Hvem fant dem og hvor? Neste spørsmål- hvordan er det mulig å stole på noen man ikke kjenner? Noen man gir milliarder av kroner til? Milliarder av kroner som må smugles inn i Syria. Gjennom grenseoverganger som er kontrollert av terrorgrupper.

Amnesti eller Idlib

Etter hvert som områder blir befridd får terrorister valget mellom å legge ned våpen og få amnesti eller ta bussen til Idlib. Norske bistandsorganisasjoner slår følge på bussen til Idlib sammen med terrorgruppene. Igjen er sivilbefolkningen, tonnevis av våpen, medisiner, medisinsk utstyr og torturkjellere i hovedkvarterene Al-Nusra, White Helmets og NGOer delte.

Ingen terrorister – ingen bistand

Ingen bistand var tiltenkt sivilbefolkningen. At sivile i områdene kontrollert av terrorgrupper  trengte bistand ble brukt som et fikenblad så lenge terroristene oppholdt seg der. Våpen kom inn Syria sammen med bistanden. Vi er blitt lurt.

Lokale partnerne er kilden

Men, dersom Riksrevisjonen har gitt seg selv et mandat om å se forbi de offisielle begrunnelsene for hva 15 milliarder kroner er brukt til i Syria, må Riksrevisjonen granske de lokale partnerne bistandsorganisasjonene har kanalisert milliardene gjennom. Disse som NGOene hemmeligholder navnene på. Det er disse Riksrevisjonen må be om kvittering fra.

Hvorfor har Norge brukt skattepengene våre til terrorbistand?

Det sentrale spørsmålet er: Hvorfor Norge har bidratt med 17 milliarder skattekroner på krigen? Norge er den største giveren per capita i verden.

98% av den syriske befolkningen som bor i regjeringskontrollerte områder får ikke bistand.  Dvs. over 13 millioner mennesker av en befolkning på 23 millioner. Når 6 millioner har flyktet fra Syria da er det ikke mange igjen som nyter godt av disse milliardene. Det betyr at det er 4 millioner mennesker som har fått 17 milliarder skattekroner i tillegg til 24 billioner euro fra EU og 11,3 billioner dollar fra USA.

EU og bistand til Syria

EU har gitt 24 billioner euro i «bistand til Syria»:

Having provided some €24 billion over the past decade, the European Union and its Member States remain the largest contributors to meeting the needs generated by the conflict. The Syrian people continue to have the full political and humanitarian support of the European Union, in the pursuit of a peaceful and sustainable future.

USA og bistand til Syria

USA har gitt 11,3 billioner dollar i «bistand».


Since the start of the crisis in 2012, the United States has provided 
more than $11.3 billion in humanitarian assistance to help Syrians in need, reflecting the steadfast commitment of the United States to providing lifesaving support to the people of Syria impacted by conflict both inside Syria and throughout the …

Dette handler ikke om humanitær bistand.  Det handler om en skitten krig Norge er dypt involvert i. Det handler om løgner og krigsforbrytelser. Hadde det handlet om humanitet hadde vi fått høre bistandsorganisasjonene reagerer på alle forbrytelsene som blir begått i Syria, men det er helt stille.

Al-Kindi sykehuset i Aleppo 2013

Hadde det handlet om det syriske folket hadde man ikke vært taus om at terrorgruppa Al-Zinki i Øst-Aleppo sprengte det største og viktigste kreftsykehuset i Midtøsten med en bilbombe. Sykehuset var fylt med pasienter, helsearbeidere, forskere og leger. Soldatene som holdt vakt ved sykehuset ble tatt til fange og henrettet ved nakkeskudd.

Les også: Må Riksrevisjonen granske sin egen grav?

Forrige artikkelVil forliket til Giuffre og Epstein ødelegge for saken mot prins Andrew?
Neste artikkelFlere land fraråder trådløs teknologi i barnehager og skoler