Zelenskij gjør nazist til Helt av Ukraina

0
Dmitro Kotsjubajlo proklameres til Helt av Ukraina. Fra nettsidene til Pravij sektor.

Av Bjørn Nistad.

Den 1. desember 2021, ved markeringen av 30-årsjubileeet for folkeavstemningen om ukrainsk uavhengighet i 1991, tildelte Ukrainas president Vladimir Zelenskij Dmitro Kotsjubajlo, medlem av Høyre Sektor og kommandant for en militsavdeling i krigen mot de russiskvennlige opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina, tittelen Helt av Ukraina.  Kotsjubajlo var den første som ble overrakt diplom og medalje som Helt av Ukraina ved tildelingsseremonien, som fant sted i Radaen med de folkevalgte til stede.

Se hvordan Dmitro Kotsjubajlo proklameres til Helt av Ukraina her.

Hvem er denne Dmitro Kotsjubajlo? Han er ikke bare medlem av den høyreekstremistiske, for ikke å si fascistiske organisasjonen Høyre Sektor og kommandant for høyreekstremistiske krigsfrivillige som har begått en rekke forbrytelser og overgrep mot sivilbefolkningen i Øst-Ukraina, men har dertil et sykelig hat mot russere.

Begivenheten i parlamentet er også behørig presentert på nazipartiets hjemmeside.

Den 20. april 2021 publiserte New York Times artikkelen ”Ukrainians Alarmed as Troops Mass on Their Doorstep” om styrkeoppbyggingen langs den russisk-ukrainske grensen og faren for en russisk-ukrainsk krig. Artikkelen, som på ingen måte kan betegnes som russiskvennlig, omhandlet også Høyre Sektor og ukrainske høyrenasjonalistiske krigsfrivillige, og inneholdt blant annet følgende passasaje: ”In Avdiivka, a volunter unit of Ukraine’s ultranationalist Right Sector keeps a pet wolf in a cage outside the commander’s office. The commander, Dmytro Kortyubaylo – his nom de guerre is Da Vinci – jokes that the fighters feed it the bones of Russian-speaking children, a reference to Russian state media tropes about the evils of Ukrainian nationalists.”

Plakat fra Høyre sektor.

Selv som en dårlig spøk sier betraktningene om å fore en ulv med barna til fienden, russerne det meste om Dmitro Kotsjubajlo og hans likesinnede. Dette er ikke bare høyreekstremisme og fascisme, men rendyrket nazisme i form av et uforstilt, rasemessig hat til de andre, fienden, russerne.

At dagens ukrainske makthavere gir personer som Dmitro Kotsjubajlo våpen til å krige mot den opprørske befolkningen i Donbass sier det meste om krigen de fører mot det russiskvennlige Øst-Ukraina. Målet er ikke å nekjempe separatistene og å gjeninnlemme Donbass i et demokratisk Ukraina, men å drepe eller fordrive befolkningen for å skape et nytt, anti-russisk Ukraina.

Men dette er noe vestlige politikere, forskere og journalister nekter å snakke om. Derfor forties både terrorkrigen Kiev-regimet fører mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina, lover og kampanjer for å utrydde russisk språk og kultur i Ukraina, stenging av regimekritiske massemedier og ukrainske myndigheters forfølgelse av det som fremdeles måtte finnes av kritikere av konfrontasjonspolitikken overfor Russland.

Og derfor er det i Vesten total taushet om at Ukrainas president gjør en høyreekstremistisk militsleder som spøker med av at han mater ulven sin med russiske barn, til helt av Ukraina.

Nazi-propaganda fra Høyre sektor.

Saken har vært omtalt av både russiske og ukrainske massemedier, blant annet av det russiske debattprogrammet ”60 minutter”, trolig det mest sentrale debattprogrammet i dagens Russland, 1. desember 2021, så den er utvilsomt kjent av vestlige korrespondenter og journalister. Men de velger å fortie den.

Hva med vestlige politikere? Den 30. november og 1. desember 2021 – altså samtidig som Ukrainas president utropte en høyreekstremist med et patologisk hat til russere til Helt av Ukraina – fant det sted et Nato-toppmøte i Riga der også Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt deltok.

Til tross for at de vestlige politikerne må ha vært utmerket klar over høyreekstremismen, russerhatet, terrorkrigen mot den russiskvennlige befolkningen i Øst-Ukraina og forfølgelsen av opposisjonelle i dagens Ukraina – som utropingen av en nazist til Helt av Ukraina bare var et ekstremt uttrykk for – valgte de å betegne Ukraina som en nær og høyt verdsatt partner og et mulig fremtidig Nato-medlem, samtidig som de tradisjonen tro advarte mot russisk aggresjon.

I sin aggresjons- og konfrontasjonspolitikk overfor Russland er vestlige politikere villige til tilnærmet hva som helst, inkludert å støtte et regime – Kiev-regimet – som fører en terrorkrig mot en del av det regimet betegner som sin egen befolkning ved hjelp av høyreekstremistiske bander.

Å trykke en erklært høyreekstremist med et patologisk hat til russere som Dmitro Kotsjubajlo i hånden tror jeg at Anniken Huitfeldt og andre vestlige politikere ville ha kviet seg for. Derimot har de ingen betenkeligheter med å støtte et regime som holder seg ved makten og bekjemper sin egen befolkningen ved hjelp av personer som Kotsjubajlo. Selv hadde jeg hatt større respekt for vestlige politikere dersom de hadde lagt bort frasene om frihet og demokrati og hadde vært ærlige nok til å innrømme at de heller vil ha et anti-russisk Ukraina der høyreekstremister har fritt spillerom, enn et nøytralt eller russiskvennlig Ukraina der høyreekstremister er satt på plass.

Les om en anti-fascistisk protestaksjon i det ukrainske parlamentet i april 2021 her.

Les fortielsen av den ukrainske fascismen her.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Nistad.

Les: Nazikollaboratørs fødselsdag blir nasjonal helligdag i Ukraina

Jens Stoltenberg i møte med nazipartiets stifter i Ukraina

CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år

Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelYtringsfrihet til pynt: Politiske diskusjoner truer ensretting
Neste artikkelEU planla i 2018 at vaksinepasset skulle innføres i 2022